CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Nak Berpantang, Tak Perlu Ikut Cara Tradisional Melayu - Dr Amalina

22-6-2020 06:40 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 13795| Komen: 68

Description: Walaupun hidup dalam zaman serba moden dan canggih, masih ada yang berpegang pada cara tradisional ketika berpantang selepas bersalin.
Walaupun hidup dalam zaman serba moden dan canggih, masih ada yang berpegang pada cara tradisional ketika berpantang selepas bersalin. 

Perlu ke berpantang cara Melayu? Ramai wanita moden hari ini mengakui 'dimomokkan' dengan pantang larang orang dulu-dulu.




Seperti yang dikongsikan Dr Amalina Bakri, amalan berpantang secara tradisional tidak wajib dilakukan.

Sebaliknya, ibu-ibu yang berpantang digalakkan untuk mengamalkan gaya hidup sihat.


Kredit foto: IG Dr Amalina

Dr Amalina turut menyarankan orang ramai untuk mengikuti Facebook Doktor pakar kesihatan wanita, Dr Imelda Balchin yang banyak berkongsi cara berpantang yang betul berdasarkan kajian perubatan terkini. - CARI

4

Bagus
5

Marah
4

Terkejut
5

Sedih
4

Lawak
3

Bosan

Friends Rank (25 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote KIM.K 22-6-2020 06:49 PM
Betul cuma highly recommended. Macam org pulih pembedahan

Dr.Amalina tau tak dia pakai baju apapun..tetap..tak nampak..nevermind
Quote barfi 22-6-2020 07:05 PM
Hmmm.. betul dah tu kena makan pemakanan seimbang, banyakkan minum air kosong ( tambah2 lagi jika menyusu dan nak elak sembelit )

Tapi kena pantang juga, takleh makan yg gatal2 seperti telur ( especially jika berjahit, nanti kawasan jahitan tu gatal2 dan berair. Lagi teruk bernanah. )

Pastu org tua tak bagi makan makanan yg berbisa ( macam ikan tenggiri, keli, pari ) sebab boleh jadik tumpah darah. Banyak je kes tumpah darah dan bentan lepas makan makanan berbisa ni.

Kalau minum ais masa dalam pantang boleh kebas2 tulang.
Bentan dan tumpah darah is real okay. Jangan menidakkan.

Cuma jangan terlampau ikut pantang org tua2 dulu macam kena minum air segelas je sehari, makan ikan kering je hari2. Itu merepek la.

Apapun moderation is the key dalam hidup ni..
Quote KBW2 22-6-2020 07:26 PM
Setiap tahun memang wajib ada topik ni eh?
Quote KBW2 22-6-2020 07:28 PM
Bukan semua doktor betul-betul faham pun apa yang dikatakan dengan pantang traditional, tapi cepat-cepat jah merendah-rendahkan amalan ni.

Dan pantang minum air segelas jah tuh, serius aku tak pernah dengar. Mak, nenek aku tak pernah sebut dan buat. Mak mertua, kakak ipar yang sah-sah beranak kat rumah jah pun tak pernah sebut.


Tapi inilah contoh yang doktor anti pantang suka guna. Kahkahkahkahkah
Quote sukacactus 22-6-2020 07:48 PM
barfi replied at 22-6-2020 07:05 PM
Hmmm.. betul dah tu kena makan pemakanan seimbang, banyakkan minum air kosong ( tambah2 lagi jika me ...

Aku pun pantang camni je dl
Xde menda yg extreme pun
Quote Cassieopeia 22-6-2020 08:46 PM
memang tak wajib tp byk jga yg elok diikuy mcm bertungku dan mengurut. mkn seimbang mmg kne jagala kan
Quote syadq 22-6-2020 08:49 PM
Nak cakap pasal pantang dulu-dulu ambil kira hidup orang zaman dulu juga. Ko gila nak minum air banyak lepas tu kena jalan mengangkang pergi jamban luar rumah, tak pon tepi sungai. Makan berkhasiat, ayam, daging - rasanya yang sihat pon jarang dapat makan benda ni.
Quote LautBiru52 22-6-2020 09:10 PM
barfi replied at 22-6-2020 07:05 PM
Hmmm.. betul dah tu kena makan pemakanan seimbang, banyakkan minum air kosong ( tambah2 lagi jika me ...

betul sgt-sgt ape yg awak ckp ni. jgn la rigid sgt itu ini tak boleh. berpada-pada la kan. mcm keluarga mentua kalau anak bersalin mkn ikan bakar je setiap masa dgn lada hitam. biar cpt kurus katenyer. minum pun bercatu. abis pantang camtu jugak. tak susut pun. hahahaha
Quote Nana_Man 22-6-2020 09:53 PM
Pd aku baik berpantang. Kalau tak terok badan tu nanti. Tapi ada benda yg tak patut kita ikut mcm minum air sikit tu, jgn lah ikut. Ambil yg baik, buang yg tak baik gitu.
Quote doubleA 22-6-2020 10:23 PM
Iols pantang jugak tak makan telur dan ikan yg bisa2. Tapi tak la follow minum air sikit tu, air penting kalau tak dehydration, dah la breastfeed. Yg elok ambik, yg extreme tolak. Menu berpantang tu kebanyakannya memang makanan sihat.
Quote robinmosby 22-6-2020 10:42 PM
Bagi aku semua ni personal preference. Nak pantang silakan. Tak nak pantang janganlah judge. Itu pilihan diorang. Siapa yang moden pula jangan lah judge yang pilih nak berpantang.
Quote djzara81 22-6-2020 11:06 PM
Time aku berpantang dulu, my live-in confinement lady ni bekas nurse & keturunan tukang urut from kelate. Dia masak lauk mcm biasa tp more to steam, grill & bake. Portion nasi & lauk pon penuh sepinggan, pastu dia buatkan tea break skali. Bab urut tu mmg 5 star. The first  month tu aku mkn betul2, after that melantak fast food.
Quote kierakirana 22-6-2020 11:15 PM
KBW2 replied at 22-6-2020 07:28 PM
Bukan semua doktor betul-betul faham pun apa yang dikatakan dengan pantang traditional, tapi cepat-c ...

kan. pelik plk aku tah apa yg di anti kan sgt pantang tradisional dgn doktor2 ni. byk aku tgk yg x jaga pantang lg teruk kesannya dr yg menjaga.

serious aku bukan peminat Doctor2 ala instafamous ni. dan bg aku bukan semua ilmu perubatan depa tahu. masing2 mngkn pakar dlm bidang yg di ambil. tp masih byk perkara yg di luar bidang yg mereka xtahu. so kalo nk bash pon biar berpada2. but paling aku xleh terima.... lps beranak dia blh suruh baham laksa... huhu. dia dah pernah ke??
Quote najib888 23-6-2020 12:17 AM
Bosan la doktor2 muda sekarang ni.. macam baguih..ajet2 je semua.. jentik sikit isu, nak tarik crowd berbalah.. Bila masa ntah berpantang ni wajib.. rasanya makhruh saja..

Nak ikut silakan, tak mau ikut pun, silakan.. jangan dok perlecehkan orang dulu2..  macam forumer atas tu cakap la.. kena tengok situasi, realiti kehidupan pada masa lalu..

Dan aku yakin, ramai je kot dah exposed pasal hal2 penjagaan diri lepas bersalin ni.. Cer hangpa doktor2 ni ulas sikit pasal pantang lepas beranak bangsa leluhur tu... Terpaksa berkurung kat confinement ward.. ada penjelasan saintifik dak?
Quote salamon 23-6-2020 01:36 AM
aku lak pantang nampak makanan..mesti nak makan
Quote awenda507 23-6-2020 01:38 AM
Mana yg baik dan sesuai nak diamalkn boleh la ikut. Masing2 lbh tau tntg bdn sendiri. Ikut la kesesuaian.settle.
Quote rosli_nurizzati 23-6-2020 02:16 AM
eleh i pantang ok ja mak bidan urut suh minum ayaq byk2... siap suruh spare botol ayaq sebelah.. bgi susu byk sbb anak kuning kan.. dia siap cerita reason org melayu dulu suruh minum ayaq sikit tu, sbb bilik ayaq jauh, nk pi kencin, susah la dgn vagina rabak2 tu.. dgn nk turun tgga lagi.. lagi satu jaga makan, mmg pantang melayu dah balance dah piramid makanan tu, sawi, nasi segenggam ja, ikan yg tak gatal and i dulu boleh makan ayam.and telur sbb tahan.. takdak apa2 kat luka... and the reason gak org melayu strict pantang dulu, sbb hospital dah la jauh, kenderaan apa ja yang ada? so kekdahnya, mencegah lebih baik... yg tukang tanya pun... nk moden sgt hang pindah pi oversea.. takdak sapa nk control hang buat pa time pantang..  tgk kokesen siap sip champagne lagi pas beranak.. hehhehehe
Quote domestobot 23-6-2020 08:37 AM
jadi apakah mekanisma yang membuatkan makan makanan berprotein macam ayam dan ikan boleh jadi gatal? walhal masa mengandung makan apa saja sebab "mengidam". time mengandung asal nampak je makan takpe pulak. lepas bersalin je jadi melayu balik selama 44 hari.
Quote per706 23-6-2020 10:13 AM
Edited by per706 at 23-6-2020 10:21 AM

Bukn da selalu sgt ke isu ni di up,pantang itu,pantang ini.x yah pantang. Bla bla bla..apa2 pon ikot bdan masing2,apa sesuai kat aku,x semestinya sesuai kat ko...ape yg elok utk ko x semestinya ngam utk aku.

Lain bdan lain penerimaan. Nk kta pantang x elok seratus peratus, tok nenek mak kita dlu amal kan pantang..xde la hasil pntang tu smpai merosakkan bdan..elok je sihat.da tua2 pon boleh buat keje berat lgi kdg2.kot berjait maen bedal makan mende gatal x ke merenyam.

Mna yg elok ikot.mna yg x elok x pyah.be moderate. X yah dabik dada sgt.nk berpantang smpi bdan x dpt zat pon x patot. Bdan perlu zat utk recover. Kalau menyusu bdan lagi la,kena mkn utk dua org,baby n anak.  

Main point nye LAIN BDAN LAIN PENERIMAAN,LAIN KESESUAIAN.
so xde yg buruk n xde yg elok.ko rsa nk ikot,buat.rsa bdan lebih hebat tnpa pantang,just go for it.fahaman masing2.

Mcam aku pon moderate. Pantang jugak,mna yg rsa x patot x ikot la.u know ur own body.x yah smpai nk kecik2 kan amalan org lain.that doesnt make u better than others pon....

Sekadar pendapat.

Lihat semua komen(68)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-5-2022 06:15 AM GMT+8 , Processed in 0.071271 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top