CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Ramai Gedik Nak Jadi SJW Kenapa? Sampai Korek Cerita Rakyat Jadikan Isu Rasis

21-6-2020 09:53 AM| Diterbitkan: Lilrose| Dilihat: 7234| Komen: 24|Original author: Oleh: LilRose

Description: Terlalu terikut trend sentimen barat sampai watak 'Dayang Senandung' pun dikata rasis.
Terlalu terikut trend sentimen barat sampai watak 'Dayang Senandung' pun dikata rasis.

Bukan itu saja, filem klasik Dayang Senandung turut terkena tempiasnya. Celah mana rasisnya?


Yang tidak seronoknya, segelintir masyarakat kita turut sama terbabit dalam 'perang mempertahankan hak orang kulit hitam'. Malah, ada dalam kalangan orang kita yang berlebihan memperdebatkan isu ini.

"Kita hidup di Malaysia atau New York sampai nak bawa budaya political correctness negara sana hingga cerita rakyat pun nak dilabel rasis?"


Kredit foto: Twitter

Seperti yang disuarakan The Patriots menerusi Twitter yang mempersoalkan golongan Social Justice Warrior (SJW) yang melabel semua perkara sebagai rasis dan sebagainya.


Kredit foto: Twitter


"Kalau kita terikut sangat perangai mereka (masyarakat Barat), mungkin Teater Natrah pun akan dikecam mempromosikan perkahwinan kanak-kanak, malah kisah rakyat kita nanti akan menjadi mangsa.

"Orang Melayu tak berkongsi beban dosa besar mereka sampai kena patuh membabi buta," katanya.



Kredit foto: Twitter

Ramai juga berkongsi pendapat sama dengan The Patriots walaupun masih ramai menentangnya.








Kredit foto: Twitter

Setuju atau tidak dengan pandangan The Patriots? - CARI
9

Bagus
6

Marah
6

Terkejut
1

Sedih
1

Lawak
2

Bosan

Friends Rank (25 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote rantaikendoq 21-6-2020 10:07 AM
ikut Islam je senang...
Quote KIM.K 21-6-2020 10:15 AM
Please ya. Bangsa melayu ni ramai je gelap gelemat. Ini pon hikayat alam melayu. Mohon betulkan minda
Quote sarah82 21-6-2020 10:16 AM
Baru berakal bila kena dgn The Patriots
Quote Kurex 21-6-2020 10:27 AM
Mulia sangat ke negro yg mati tu????
Quote Skuau 21-6-2020 10:27 AM
takkan x boleh beza mitos,citer rekaan dgn realiti???
Quote little_sis 21-6-2020 10:41 AM
aku setuju.. citer dayang senandung tu pun citer lama, dari zaman dulu lg..
Quote Tinot7 21-6-2020 11:01 AM
Masa kecik2 iols suka sgt baca buku Politically Correct Bedtime Stories.. tetibe tingin nak baca lagi..

Org mesia jgn ikut trend luar slalu, boleh tak?
Quote sonatalady 21-6-2020 11:47 AM
Penyakit bbnu zaman ni.x tau beza ke mitos dgn tragedi sana?
Memang syukur..dan rindu zaman 80an 90an.x sekusut skg masyarakatnya.

Ni belum black people jadi pendatang mcm rohiya tu...mcm mana agaknya sokongan kot.
Quote annehuda 21-6-2020 12:49 PM
Samela psl black live matters tu. Yg aku paham, kt usa skrang ni black people mmg sentiasa terancam, sbb tu BLM instead of all live matters.

Yg kt malaysia ni black people terancam ke? Mengancam rakyat tempatan lg adela. Scammers, tu yg baru2 ni kes warga nigeria bunuh jururawat tu. Sesuai ke BLM kt malaysia

Termasuk la isu rohingya kt malaysia ni. Diorg tu mmg pelarian tp masuk malaysia secara haram tu dh mmg sahla ko pendtg haram. Diorg bkn immigran ye sbb takde dokumen rasmi masuk pun bayar kt traffickers. Jgn samakan ngan usa. Usa tu hak peribumi pun diorg deny, kt usa tu 1.6% jah population native american kt usa tu. Lain2 tu pendtg jah asalnye.
Quote RatuDunia94 21-6-2020 12:52 PM
Samantha Katie James has the last laugh afterall..

Quote belilies 21-6-2020 01:36 PM
Yang sentap selalu sangat kaitkan rasis budaya barat tu patut tanam kapla dalam tanah je. Ehhh kat sini banyak lagi isu kau boleh kupas lagi nak sebok pasal isu barat
Quote rosli_nurizzati 21-6-2020 01:38 PM
gigih la bbnu nk political correctness sgt... benci aku smpai cerita rakyat jadi isu.. depa tu keturunan africa ka smpai sentap sgt.. ajaq sikit org luar respect culture and hikayat melayu, bukan membabi buta ikut.. bosan tgk kat us tu, mcm nigger tu insan paling mulia.. padahal byk ja crooks.. seronok tunjuk budaya gangsta, tapi bila kena tahan polis meroyan serupa takdak teloq
Quote crazybeach 21-6-2020 02:09 PM
smelly tu offensive sangat ke? motip smelly dilapikkan jadi high school student?
Quote Gintoki08 21-6-2020 02:18 PM
annehuda replied at 21-6-2020 12:49 PM
Samela psl black live matters tu. Yg aku paham, kt usa skrang ni black people mmg sentiasa terancam, ...

Ada tanya Black mentor ari tu. Dia cakap dia ok je. Takde terancam. Lol
Quote lattehazelnut 21-6-2020 03:41 PM
Utk i its more body shaming warna kulit
Quote husna_amal 22-6-2020 11:03 AM
Suka sangat kaitkan dengan isu semasa. Acah2 anti rasis bagai.
Quote jaja8 22-6-2020 01:33 PM
semua org nak jadi activist sekarang...mudah nk influence org..walaupun tak berapa fahm ape yg cube diperjuangkan tu..
Quote cikatilia 23-6-2020 11:27 AM
semoga yg angkat martabat awang2 BL tu amik la awang2 yg melambak2 kat malaya ni buat laki anak angkat bagai
menyampah jahat2 belaka
busuk plak
Quote mzzenma 26-6-2020 09:57 PM
annoying juga lah semua benda nak di sjw kan. Ariel the little mermaid pun bakal dilakonkan oleh an actress of color. cerita fantasy je pun.. over benor...

Lihat semua komen(24)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

24-5-2022 11:26 AM GMT+8 , Processed in 0.074361 second(s), 32 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top