CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

“Dia Kena Cakap Bahasa Melayu, Sini Malaysia” – Lelaki Bangsa Cina Kesal Kakitangan UTC Tak Benarkan Ibu ‘Renew’ Passport

24-4-2024 11:59 AM| Diterbitkan: CARI-HBZ| Dilihat: 12502| Komen: 103

Description: Baru-baru ini, tular hantaran seorang lelaki berbangsa Cina meluahkan rasa kesal dan kecewa apabila berurusan dengan kakitangan UTC di Komtar, Pulau Pinang untuk memperbaharui passport ibu bapanya.

Baru-baru ini, tular hantaran seorang lelaki berbangsa Cina meluahkan rasa kesal dan kecewa apabila berurusan dengan kakitangan UTC di Komtar, Pulau Pinang untuk memperbaharui passport ibu bapanya.

‘Dia kena cakap bahasa Melayu’

Proses kemaskini passport bapa berjalan dengan lancar, tetapi tidak buat ibunya kerana menghadapi masalah tidak fasih berbahasa Melayu.

Kakitangan UTC di sana menegaskan ibunya tidak boleh memperbaharui pasport kerana tidak boleh cakap bahasa Melayu biarpun dia merupakan warganegara.


"You tak boleh cakap bahasa Melayu tak boleh renew passport. Kena jumpa officer esok pagi."

Kakitangan yang mengurus mereka ketika itu tetap berkeras enggan memperbaharui passport ibunya, malah menyuruh dia untuk kembali pada esok hari agar dapat ditemubual oleh pihak atasan lain.

Walaupun sudah menerangkan bahawa ibunya hanya mampu berbahasa Melayu dengan terhad susulan tidak bersekolah, kakitangan UTC Komtar tetap tidak menerima alasan tersebut.

Menurut lelaki berbangsa Cina itu juga, orang awam lain yang turut ada ditempat kejadian tidak bersetuju dengan tindakan kakitangan tersebut.

SUMBER : Facebook/Beautifulnara

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote JunkMail 24-4-2024 12:08 PM
Selayaknya lah....kena buat ujian lisan dan bertulis. Dah tua nak mampus pun tak reti cakap bahasa kebangsaan. Ntah ntah pati beli ic dari tanah besar ..
Quote Omai 24-4-2024 12:11 PM
Bangsa Type-C
Quote honam 24-4-2024 12:12 PM
mohon siasatan dijalankan sama ada betul ke tak itu warganegara
Quote edayildiz 24-4-2024 12:15 PM
selayaknya lah..ko warga negara malaysia xfasih bm pulak
Quote shamsadis 24-4-2024 12:22 PM
Penguasaan bahasa Melayu kekal syarat mohon taraf kewarganegaraan

[youtube]b3kwwLICWFo[/youtube]




macam mana dia dapat jadi warganegara?

Quote ultra78 24-4-2024 12:23 PM
Seperti biasa.Mereka la terpaling victim
Quote kakikuDibibirmu 24-4-2024 12:27 PM
letrum, letrum, letrum, ooh lala,
letrum, letrum, letrum ooh lala;
letrum, letrum, letrum ooh lala,
greentea sudah tua



[youtube]NVcSNnqRD0c[/youtube]
Quote kakikuDibibirmu 24-4-2024 12:30 PM
Kesian bangsa type-C tu tak dapat tunaikan 'umroh
Quote Manjahati 24-4-2024 12:30 PM
Kejap lagi boleh hello hello menteri
Quote SiMontel 24-4-2024 12:36 PM
Manjahati replied at 24-4-2024 12:30 PM
Kejap lagi boleh hello hello menteri

perkara biasa je tu , lepas ni confirm helo helo
Quote Sesuatu… 24-4-2024 12:38 PM
Jgn staff immi tu kena tukau cwgn or sabah/srwk pulak dh le. Kang mintiri pelancungan meroyan mcm yg dia biasa buat pehtu uturn blk and ahso dpt buat paspot.

Btw aku sapot peg ni intervene xkasi renew paspot. Kehkehkeh. Xfluent BM tp patut pndai la sikit2 or pelat pun xpe. Mintak hak samarata tp bahasa tamau kuasai kejadahnya

Quote chikumanis 24-4-2024 12:50 PM
macam bangang! ko hidup kat dalam malaysia ni dah berapa tahun? makhluk asing pun duduk malaysia setengah tahun, dah pandai cakap bahasa melayu walau ada slang. ko yg lahir kat malaysia, fefeling dari negara luar pula.

tu lah asyik menc!ba! kan orang je. padahal ko pun tio naaaa seng!
Quote samssi 24-4-2024 01:31 PM
chikumanis replied at 24-4-2024 12:50 PM
macam bangang! ko hidup kat dalam malaysia ni dah berapa tahun? makhluk asing pun duduk malaysia set ...

ye setuju! nepal tu bangla tu bagi seminggu dah fasih...
tak bangga ke jadi warganegara.. sila berambos!
Quote cmf_almondpecan 24-4-2024 01:37 PM
shamsadis replied at 24-4-2024 12:22 PM
Penguasaan bahasa Melayu kekal syarat mohon taraf kewarganegaraan



Melalui kuatkuasa undang2 la agaknya. Misalnya, awak dan suami atau isteri kedua2 warganegara, lahirkan seorang anak di KL. Anak tu jadi warganegara secara kuatkuasa undang2. Tak perlu la nak memohon warganegara apa semua, automatik jadi warga. Tapi anak tu dari kecik awak masukkan ke sekolah antarabangsa, cukup time, hantar ke luar negeri. Besok2 dia mintak passport, dia tak reti cakap Melayu. Macam tu la agaknya.
Quote Cyempaka 24-4-2024 01:49 PM
'Menurut lelaki berbangsa Cina itu juga, orang awam lain yang turut ada ditempat kejadian tidak bersetuju dengan tindakan kakitangan tersebut.'

eleh orang awam tu bangsa C jua kan. sebab tu setuju aje

padan la muka kau. duduk berpuluh tahun pun xtau cakap melayu. sebab kiasu xmau bercampur.

Quote nikaido 24-4-2024 01:50 PM
Cina boomer memang ramai xreti b.melayu. golongan millennial ke atas baru ramai berpendidikan. Teringat dulu penah tolong pakcik chinese isi BRIM sb xreti membaca
Quote KamikuP 24-4-2024 01:55 PM
Protect that staff at all cost yaaachh..

Bangsa C ni, kalau mintak kerja ngan depa ni bukan main syarat kena tau Bahasa Mandarin .. selayaknyalah
Quote Sazreena 24-4-2024 02:10 PM
Pandai lagi baiya and friends ckp milayu...
Quote ayukpingu 24-4-2024 02:10 PM
kalau aku, aku srh dia nyanyi lagu negaraku..

Lihat semua komen(103)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

31-5-2024 05:59 AM GMT+8 , Processed in 0.056848 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top