CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Brader Retail Mengamuk Pelanggan Banyak Songeh, Pertikaikan SOP

23-6-2020 12:30 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 9176| Komen: 50

Description: Seorang lelaki gagal mengawal perasaan melepaskan amarah dengan memaki hamun dalam sebuah video sebelum ia tular di laman sosial.
Seorang lelaki gagal mengawal perasaan melepaskan amarah dengan memaki hamun dalam sebuah video sebelum ia tular di laman sosial.

Menerusi video itu, lelaki dipercayai pekerja sebuah kedai pakaian bengang dengan sikap degil pelanggan enggan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan kerajaan.




Malah, ada yang tidak puas hati mempersoalkan tindakan pekerja tidak membenarkan pelanggan mencuba pakaian.

"Kalau kau pergi kedai baju dan dia (pekerja) tak bagi cuba, kau tak payahlah nak tanya 'Kenapa tak boleh try'. Jangan jadi bodoh, lah. Kau tu bukannya konfem sangat tak ada Covid-19.

"Pesanan untuk semua yang bijak pandai, tak kisahlah korang pergi mana pun. Kalau staf suruh imbas kod QR, korang buat je. Jangan banyak tanya.

"Jangan buat-buat tanya 'Eh, Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bukan dah habis ke?'," marahnya.




Perkongsian itu meraih pelbagai reaksi di kalangan warganet. 


Kredit foto: Twitter

Semua nak menang dengan pandangan masing-masing. - CARI
1

Bagus
1

Marah
2

Terkejut
1

Sedih
1

Lawak
1

Bosan

Friends Rank (7 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote arffa 23-6-2020 12:40 PM
kalau tak patuh SOP kedai yang kena saman bukan customer.
Quote palmolive 23-6-2020 12:45 PM
memang takleh try baju time ni..apa bebal sgt nak paham..
marah betul abang tu
Quote nazzse 23-6-2020 12:48 PM
Alangkan baju, tudung pun tak boleh try padahal letak atas tudung yg kita pakai..Tak best shopping time c19 ni
Papepun follow la SOP
Quote prettyuglybabe 23-6-2020 12:48 PM
tutup je la fitting room.. apa susah..
tulis besar-besar kat depan pintu tak boleh fitting baju segala..
ko nak maki-maki customer, ko tak fikir sales ko tu dari siapa..
bila orang tak nak shopping korang jugak memekak orang tak nak berbelanja..
bila orang nak masuk kedai ko buat kerek..
Quote Kurex 23-6-2020 12:50 PM
Tak seteruk makian azwana alia
Quote cikatilia 23-6-2020 12:52 PM
aku setuju part eh PKP dah habis kannn

nampak nau ko duduk gua
mcm jiran aku nak buat kenduri
query kenapa meeting boleh kenduri tak boleh?? siap edar kad... elok la tu..
kenduri la suka hati la bayar la sorg 1000
Quote HujanBatuTiga 23-6-2020 12:55 PM
Ada je malaun x paham bahasa masa aku pegi Uniqlo haritu. Dh kata x boleh, gigih sarung jgk baju.
Quote 234126 23-6-2020 12:58 PM
Padan muka sapa yang kena marah tu. tu la ubat dia. Degil bebal menyusahkan orang. Ikut je la prosedur. Taknak ikut peraturan ke apa pi duduk dalam hutan sana. Pakai cawat ka bugil ka takda sapa halang atau kisah
Quote nuril86 23-6-2020 01:03 PM
bagus... mmg bagus ko sound mcm tu...bebal bebenor...susah nak ikut SOP.. dhlaa minta tulis nama ngan no pon payah..  suh scan pon xnk.. banyak plak songeh mcmlaaa org nak berkenalan... {:nose
Quote 234126 23-6-2020 01:04 PM
HujanBatuTiga: Ada je malaun x paham bahasa masa aku pegi Uniqlo haritu. Dh kata x boleh, gigih sarung jgk baju.


Ada yang sarung kat celah rak pun ada. Pastu tinggal longgok atas lipatan baju yang kemas tu. Aduij
Quote addved 23-6-2020 02:21 PM
Alahai, yang pertikaikan pon, kau ingat diaorg nak sangat ke buat semua ni? Pikir logik la weiiii. Bodoh piang...
Quote Artemesiaa 23-6-2020 02:35 PM
Ikut je lah sop dan dari mula pun dah diumukan tak boleh cuba pakaian yang nak dibeli.  Kawasan fitting room pun pekedai dah seal tak perlu ler nak gigih cuba sarong juga.  Nampak macam remeh tapi kalau pelanggan tak ikut peraturan mereka akan disaman atau diarah tutup kedai buat sementara.  Kalau hal tu terjadi pasti menyusahkan pekedai.
Quote syidasaleh 23-6-2020 03:01 PM
prettyuglybabe replied at 23-6-2020 12:48 PM
tutup je la fitting room.. apa susah..
tulis besar-besar kat depan pintu tak boleh fitting baju seg ...

Semua kedai baju dah letak sign tak leh try. Fitting room pun tutup. Mgkin ada jenis customer nak cuba2 nasib bertanya. Kot2 dpt try. Tak pun cuba nak berborak dgn sales assistant tu. Husnuzon
Quote husna_amal 23-6-2020 03:30 PM
Apa boleh buat nak didik orang ramai supaya betul2 faham dan ikut sop yang disarankan kerajaan memang susah. Bersabarlah tak pun cari cara lain bagi orang ramai dapat ikut.
Quote miznora 23-6-2020 04:01 PM
Kot iye pun usahla sebut bodo babi byk kali
Quote tipah89 23-6-2020 04:50 PM
Even penuh dengan carutans, i oll berada dipihak brader ni. u go bradaaaaaa
Quote PEPPERMAN 23-6-2020 04:56 PM
Kot ya pun marah janganlah ikut perangai azwanali.
Quote Jorja 23-6-2020 05:08 PM
Please betulkn gigi ko bro sebelum upload video..
Quote meow_tompok 23-6-2020 05:52 PM
kerja retail ni kena hadap dengan mcm2 perangai manusia

walaupun awak nampak dia 'bodoh', tak awak kenalah nampak 'berakal'

ada forumer kat atas tu cadang tutup area fitting, letak notis besar... dan bole je mintak manager tampal SOP kedai fitting baju. Jumpa customer tak reti bahasa, awak tuding je kertas SOP tu.

bukan semua org join channel telegram MKN dan rajin baca SOP industri masa PKP, PKPB, PKPP  

org baran ni tak sesuai kerja retail, kalau aku jadik manager dia ni aku ketuk je kepala budak ni... problem solving tu lebih penting dik daripada merapu marah org  

Lihat semua komen(50)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

21-5-2022 08:34 PM GMT+8 , Processed in 0.084129 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top