CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Hiburan Gosip Socmed Lihat artikel

"Beli Mana? Saya Nak Jual Juga" - Aishah Bengang Orang Nak Ciplak Idea 'Cara Terhormat'

23-6-2020 03:50 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 18860| Komen: 124

Description: Penyanyi Aishah meluahkan rasa terkilan di Instagram terhadap golongan yang sering mengambil kesempatan atas kejayaan orang lain.



Penyanyi Aishah meluahkan rasa terkilan di Instagram terhadap golongan yang sering mengambil kesempatan atas kejayaan orang lain.

Umum tahu, Aishah aktif membuat pelindung muka sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) untuk petugas barisan hadapan.



Terbaru, Aishah menggunakan kreativitinya untuk menghasilkan face mask extender pula bagi memudahkan pengguna bertudung.


Kredit foto:


Namun, seorang individu tanpa segan silu telah menghubungi Aishah untuk 'menciplak' rekaannya dengan 'penuh hormat'.



"Geram betul bila orang senang-senang nak ciplak, tak ada hormat langsung pada ciptaan orang lain.

"Sendiri tukang jahit pun tak boleh nak design ke?" soalnya.


Kredit foto: IG Aishah

Aishah bagaimanapun berharap orang samai tidak tersalah anggap. Dia bukan enggan berkongsi ilmu, sebaliknya ia soal penat lelahnya mencari ilham untuk mereka hasil tangannya. - CARI
3

Bagus
2

Marah
2

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Friends Rank (7 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Lailerthee 23-6-2020 03:54 PM
Apa lah salah berkongsi
Quote rosasen 23-6-2020 03:58 PM
sila lah gi paten kan ciptaan tu...

salah ke berkongsi ilmu?
Quote Rachel_Green 23-6-2020 03:59 PM
senang hidup yer..orang lain jenuh pikior macammna nak carik kelainan...ko senang2 mintak..
Quote tepisket.. 23-6-2020 04:00 PM
Btul la dia ckp. Inspired tu ok lah dr copycat habis. Malas btul tu wooo.. this scenario same happened to fashion designer. Kalau inspired tu ok lah. Ni sebiji kedudukan kain, corak semua sama. Warna je lain2. Ni y dorg selalu merempan mcm org gila.

Klu nak kata kak chah x share tu nipu benarlah kan. Sbb dia da disclose da produk dia. Cuma material je dia x gtau. Bnda tu sendiri leh fikirlah kan..
Quote djzara81 23-6-2020 04:13 PM
Cantik gak hasil kak ecah. Aku tgk mcm2 design extender org buat. Takat ni kak ecah paling cantik.
Quote jaja8 23-6-2020 04:23 PM
okla tu...xserabut design nye..aku sakit mata extender yg kait2 tu..haha.tak minat..pakai extender plastik yg plain je..beli kt shopee..60 sen satu..lol
Quote paz 23-6-2020 04:34 PM
macam ni pun boleh yer? Kongsi ajalah.
Quote kucingitam 23-6-2020 04:36 PM
complicated betul hidup seorang perempuan ni kan...mask extender punya hal pun boleh buat gaduh..

iols guna gelang getah je... ada sesiapa nak tnya mana dapat gelang getah tu?
Quote Orix 23-6-2020 04:46 PM
Yg DM kak ecah tu pun xde common sense ka hapa. Sah2 la dia pun meniaga. Ibarat kau tanya lopak kilang tudung dia kt mana sbb kau pun nk jual tudung juga {:smile
Quote husna_amal 23-6-2020 04:46 PM
Cara orang tu pm baik je. Kalau tak nak berkongsi kan lebih baik explain kat orang tu sebab2nya.
Quote matchstick 23-6-2020 05:08 PM
Cantik jgk kak ecah buat extender tu..sblm ni nmpk org jual yg getah togel mcm tu je pastu jahit butang 2 bijik kt hujung. Kt online jual harga rm1.50, kt kedai rm3.
Aku beli yg china mari, harga rm1 dpt sedozen. Hilang atau terbuang sekali dgn face mask takde hal..Ada byk lg kt rumah
Quote Tinot7 23-6-2020 05:21 PM
Iols beli kat tmpt keje je..
Quote anilanil 23-6-2020 05:31 PM
Kat dlm tu pita getah, kt luar tu kain. Ko jahit jer mcm nak pasang getah kain jadi la kedut2 cenggitu. Dua2 hujung tu jahit le butang ke, mutiara ke. Nk cantik letak le manik2 Swarovski. Utk budak ko letak je iron on patches corak kartun.
Quote aderaderker 23-6-2020 05:37 PM
I'm with Kak Ecah.
Ko nak berniaga pun nak guna idea orang mudah2 ek.

Kalau nak pakai sendiri tu okey la jugak...

Takde istilah tak nak berkongsi rezeki.
Agak2 la jugak.
Quote emilyrose 23-6-2020 05:42 PM
anilanil replied at 23-6-2020 05:31 PM
Kat dlm tu pita getah, kt luar tu kain. Ko jahit jer mcm nak pasang getah kain jadi la kedut2 cenggi ...

haah.. aku pun nampak mcm tu..
ada yg dia guna satin, dan ada yg dia guna lace..
both cantik & kemas dia buat..
Quote addved 23-6-2020 05:46 PM
Sokong Aisha. Ini bukan isu copycat or plagiarism or patent, ni isu hormat bisnes orang. Bestfriend I jual kek & cookies memang sedap and laku gila, walaupon I duduk beribu ribu kilometer jauh, tak pernah I minta dia resipi ntuk buat sendiri atas rasa hormat itu punca rezeki dia.
Quote tomitomes 23-6-2020 05:47 PM
Alahaii..i pny mask extender tak beli pun...ambik je ti yg dah pakai tu pahtu sambungkan jela kt tali mask baru kt both sides tu. Tp basuh/bilas2 la dulu tali yg dah pakai tu.hygiene la skit kot ye pn nk jimat
Quote bulanbulat 23-6-2020 06:02 PM
Dia ingat macam group resepi boleh mintak2 resepi lepas tu minta izin nak guna berniaga
Quote innocent_me 23-6-2020 06:04 PM
Kak ecah ni kretip. Masa kecik dulu dia tunjuk dia buat sendiri rantai dia mcm2 design ada.

Lihat semua komen(124)




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-1-2022 10:54 AM GMT+8 , Processed in 0.698910 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top