CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

'Jangan Serupa Nampak Hantu Tengok Pak Arab Solat Pakai Seluar 3 Suku Sebab...'

15-6-2020 02:36 PM| Diterbitkan: Lilrose| Dilihat: 11377| Komen: 60|Original author: Oleh: LilRose

Description: Banyak ragam boleh kita lihat jika solat di surau pusat beli-belah atau kawasan Rehat dan Rawat (R&R) serta seumpamanya.
Banyak ragam boleh kita lihat jika solat di surau pusat beli-belah atau kawasan Rehat dan Rawat (R&R) serta seumpamanya.

Tapi, jangan terkejut dan cepat menjatuhkan hukum jika melihat ada 'Pak Arab' selamba berseluar pendek ketika menunaikan solat.



Kredit foto: FB

Nak tahu kenapa? Mari lihat perkongsian Hatta Nb di Facebook ini.

"Jangan serupa ternampak hantu bila tengok pak arab pakai seluar 3 suku, tapi isteri bertutup litup semacam ninja cuma nampak mata saja.

"Dalam masalah ini, mereka lebih cenderung kepada Mazhab Maliki iaitu paha lelaki tidak dikira sebagai aurat," tulisnya.


Kredit foto: FB


Namun, ia tidak bermakna Hatta menggalakkan orang ramai untuk berseluar pendek ketika menunaikan solat.

Sebaliknya, perkongsian Hatta itu sekadar memberi kesedaran kepada orang ramai supaya jangan terus mengecam semborono jika nampak orang 'lain sikit' daripada kita (Mazhab Syafie) kerana ada empat mazhab muktabar dalam islam.


Kredit foto: FB

Jadi, ambil tahu sebelum timbul fitnah. - CARI
19

Bagus
7

Marah
4

Terkejut
1

Sedih
1

Lawak
2

Bosan

Friends Rank (34 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Boomibulat 15-6-2020 02:48 PM
Dah biasa tgk masa solat Jumaat..
Quote hyie 15-6-2020 02:54 PM
masa mula2 nampak dulu terkejut jugak lah, tapi lepas tu faham mazhab lain2...btw pak arab degil2 yach...mak arab pon sama...kowser sangat
Quote palmolive 15-6-2020 03:14 PM
pak arab kt MAsjid klcc ada suatu ketika dulu cover lutut dia dgn sejadah...
Quote husna_amal 15-6-2020 03:20 PM
Owh ikut mazhab tertentu. Tapi kalau diorang tutup aurat dengan betul masa solat kan lebih baik.
Quote Kurex 15-6-2020 03:57 PM
Tolong trim bulu kaki
Quote 3480 15-6-2020 04:19 PM
Anak aku slalu jgk solat pakai seluar sekerat betih.. dlm rumah
Quote RatuDunia94 15-6-2020 04:20 PM
So menutup aurat bukan lah budaya arab kan.. see ummah ereb pun tayang lutut masa sembah Allah.
Quote gigahertz 15-6-2020 04:43 PM
RatuDunia94: So menutup aurat bukan lah budaya arab kan.. see ummah ereb pun tayang lutut masa sembah Allah.

rasanya dioramg pun flip flop jugak. ambil hukum mana yg berkenan di hati
Quote LadyCarefree 15-6-2020 05:17 PM
husna_amal: Owh ikut mazhab tertentu. Tapi kalau diorang tutup aurat dengan betul masa solat kan lebih baik.


Betul dan sempurna lah tu ikit mazhab diorang. Takkan semua nak ikut hang.
Quote morango 15-6-2020 05:35 PM
3480 replied at 15-6-2020 04:19 PM
Anak aku slalu jgk solat pakai seluar sekerat betih.. dlm rumah

samalah.. tapi kalau solat kat umah atok nenek cenggitu (seluar bawah dari lutut), pedas jugak la telinga nye kene bebel... tp sabar je lah...

Quote Lula2 15-6-2020 05:53 PM
husna_amal: Owh ikut mazhab tertentu. Tapi kalau diorang tutup aurat dengan betul masa solat kan lebih baik.


Pada diorang tu dah tutup aurat betul la tu..
Quote bluebutter 15-6-2020 05:57 PM
Emmm...okay...tpi kurang kurang mahu bersolat..ini lelaki melayu nama asal ada bin time magrib main game kat kedai mamak...tak semua but almost all...
Quote Orix 15-6-2020 08:06 PM
Pening2 lalat lah semua. Yg ini boleh yg itu x boleh kekdahnya hukum hakam ni Tuhan tentukan ke manusia (imam2 utama mazhab). Malaikat pun confuse nak ikut skema pemarkahan dosa pahala gi mana. Agitchewww

Trigt dlu psal qunut n sujud sahwi. Ujong2 smbhyg jemaah depan kaabah xde pun bc qunut. Over sgat.
Quote JohnnyLever 15-6-2020 08:51 PM
jadi sotong LGBT main seks dubur tidak pening pula tapi sedap kah?

Quote kbyne 15-6-2020 09:23 PM
Yg pasti diorang tak boleh jadi imam.

ni bukan mazhab kita...tu melampau pendek sangat sampai nampak lutut...syiah kot,cer tengok dia ada tepuk paha 3 kali ker masa selepas salam.

kita dari lutut hingga pusat lelaki adalah aurat...kalau boleh bawah dari lutut lagi...tu nama dia 3/4,bawah betis atas buku lali...pasal tu ada hadist isbal,atas buku lali...

aku pun pakai 3/4 kat rumah,Adidas dgn seluar Levi's,seluar lama setakat ni dah 6 helai Levi's dah alter 3/4...,satu 501,2 pasang corduroy 505,2 pasang color biru dgn beige, seeloknya potong panjang 28" suruh kedai buat alteration...

Tapi solat tetap la pakai pelikat.selesa kat rumah.
Quote pokaibanktokyo 15-6-2020 09:56 PM
Ada dua tiga hadis sahih menceritakan Rasulullah bersantai dengan Abu Bakar, Umar, Usman dengan peha masing masing terdedah
Quote anilanil 15-6-2020 11:08 PM
My dad kalo musim panas solat pakai kain pelikat jer tak pakai baju. Ikat kain atas pusat la. Skrg da pasang aircond pakai dah baju...
Quote inspiro92 15-6-2020 11:43 PM
Dah biasa masa kat masjid uni dulu.cuma pak arab masih considerate n pakai shorts 3 quarter & x dalah nmpk kepala lutut.
Quote Bihungoreng 16-6-2020 01:36 AM
My fren mase buat master siap amik wudhuk sekali je ok sehari cukup bagi dia{:yameteh

Lihat semua komen(60)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-5-2022 02:55 PM GMT+8 , Processed in 0.083418 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top