CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Malas Berfikir Punca Kata Laluan Ini Kerap Digunakan Dan Mudah Digodam!

2-7-2018 10:55 AM| Diterbitkan: Cari-suzy| Dilihat: 4820| Komen: 26|Original author: Oleh: Suzy

Description: Siapa pernah alami akaun peribadi digodam dan diambil alih individu tidak dikenali? Walaupun perkara ini mungkin berlaku kepada orang terkenal sahaja, tetapi ada juga pengguna di kalangan orang biasa ...


Siapa pernah alami akaun peribadi digodam dan diambil alih individu tidak dikenali? Walaupun perkara ini mungkin berlaku kepada orang terkenal sahaja, tetapi ada juga pengguna di kalangan orang biasa ditimpa nasib sama. 


Apakah punca kejadian ini berlaku? 

Sebuah firma keselamatan di United Kingdom, Dashlane, dengan kerjasama Virginia Tech, menganalisis lebih daripada 61 juta kata laluan. 

Menurut petikan berita yang dilaporkan The Sun, hasil kajian itu mendapati pengguna masih memilih kata laluan mudah ini walupun telah diberi peringatan dan pendedahan beberapa kali. Ini menjadi punca kepada akaun peribadi dicerobohi. 

Berikut adalah kata laluan yang sering digunakan oleh netizen:


1) 12345678
2) Password
3) Iloveyou
4) Football
5) Princess
6) Baseball
7) Sunshine
8) 1q2w3e4r
9) Superman
10) Linkedin


Foto: Google

Selain daripada perkataan yang sering ditemui di internet atau karakter popular, kata laluan berasaskan cinta juga menjadi pilihan.

1) Iloveme
2) Trustno1
3) Beautiful
4) Ihateyou
5) lovelove


Foto: Google

Kata laluan bertemakan muzik dan filem mungkin milik peminat siri dan kumpulan popular berikut.  

1) Superman
2) Pokemon
3) Starwars
4) Rockstar
5) Nirvana


Tema sukan amat digemari oleh peminat kelab bola sepak. Anda peminat kelab ini? Cuba semak, mungkin indvidu yang mempunyai minat yang sama dengan anda memiliki kata laluan serupa.

1) Liverpool
2) Chelsea
3) Arsenal
4) Barcelona
5) Manchester

Selaras dengan perkembangan teknologi, sistem online sekarang telah ditambah baik dengan memerlukan kesinambungan angka dan huruf untuk menetapkan kata laluan. Jadi, elakkan daripada menggunakan kata laluan yang tertera di atas ya. Lindungi data peribadi anda. - CARI
25

Bagus
16

Marah
15

Terkejut
26

Sedih
16

Lawak
23

Bosan

Friends Rank (121 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote BebeQ 2-7-2018 11:17 AM
aku ada sorang kawan yang password dia Maybank2u sebab dia malas nak fikir dan ingat huruf besar, huruf kecik dan nombor tu.
Quote Artemesiaa 2-7-2018 11:54 AM
Sebab tu kena fikir betul2 bila nak create new password kenalah kreatif sikit dari biasa2
Quote danieladam 2-7-2018 11:59 AM
Dah create canggih2, lps tu iols lupa..hhaha
Quote netto_ 2-7-2018 12:06 PM
Mcm aku password sume same je aku buat. Wifi, online banking, segala mak nenek la
Quote missinpiece 2-7-2018 01:10 PM
Sikit2 utk 2-3 bank online ok lg. Sekarang mcm2 aps nak kena login bikin pening.
Lagi parah segala sistem kat opis nak kena tukar password selang dua tiga bulan. Last2 lupa password safebox melayang rm600
Quote Burong_Hantuk 2-7-2018 02:23 PM
yang sering digodam tuh mohon tukarlah kata laluan,usah malas
Quote ItisDD 2-7-2018 04:57 PM
Guna password yg sama
Quote pearl.silver 2-7-2018 05:33 PM
Ada password i dlm list tu..
Quote LostStar 2-7-2018 05:35 PM
password aku buh nama jenis ulam.. senang..
Quote insulin 2-7-2018 08:37 PM
Haiii korang nih. Mohon gunakan password manager seperti KeePass kalau password yang digunakan adalah rumit untuk diingati.
Quote aderaderker 2-7-2018 09:02 PM
Password aku pun sama jer semua, senang idup.
Tapi yg pasti, takde orang lain boleh tau punya..haha
Jauh panggang dari list kat atas sinun
Quote AmandaRollins 2-7-2018 10:04 PM
Dulu akaun ig pernah kena hack..hackers tu siap tukar profile pic i,tukar pg pic P**i....trauma kjap
Lps tu ig xbukak da....
Quote Missfadh 3-7-2018 01:45 AM
I pernah letak password haiwan kerbau pendek setelah kena hack. Lama juga lah pakai tu. Skrg dah tukar kepada yg sopan sikit.
Quote disneyrecess 4-7-2018 05:05 PM
password ak dlu 'lobakmerahmakananarnab' ahahhaah
skang lg susah lol
Quote sufi^_^ 4-7-2018 05:12 PM
danieladam replied at 2-7-2018 03:59 AM
Dah create canggih2, lps tu iols lupa..hhaha

Samaaaaa...
Quote sufi^_^ 4-7-2018 05:14 PM
Password ada sorang kawan I ni  ********   
Quote sufi^_^ 4-7-2018 05:15 PM
aderaderker replied at 2-7-2018 01:02 PM
Password aku pun sama jer semua, senang idup.
Tapi yg pasti, takde orang lain boleh tau punya..haha ...

Password yang terbaik mesti yang orang tak leh kaitkan dengan kita. So orang tak leh teka.
Quote krustykrab 5-7-2018 11:49 AM
aku mmg create yg pelik2 tapi kdg system paksa kita tukar setiap 3 bulan, sudahnya bersusun password aku tulis,

mcm tak secure jgk
Quote krustykrab 5-7-2018 11:50 AM
AmandaRollins replied at 2-7-2018 10:04 PM
Dulu akaun ig pernah kena hack..hackers tu siap tukar profile pic i,tukar pg pic P**i....trauma kjap ...

caner ek die leh hack akaun ig tu? ke uols letak password yg senang teka?

Lihat semua komen(26)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-6-2024 09:16 PM GMT+8 , Processed in 0.055372 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top