CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Jangan Kata Abang Kakak Cina Malaysia Tak Sayang Bahasa Malaysia, Ini Buktinya

12-8-2020 05:31 PM| Diterbitkan: Lilrose| Dilihat: 8761| Komen: 23|Original author: Oleh: LilRose

Description: Kecoh di media sosial apabila seorang individu meluahkan rasa kesal terhadap seorang staf Starbucks yang tidak boleh berbahasa Inggeris.
Kecoh di media sosial apabila seorang individu meluahkan rasa kesal terhadap seorang staf Starbucks yang tidak boleh berbahasa Inggeris.


Kredit foto: Twitter/FB


Dalam kenyataannye menerusi sebuah grup laman Facebook itu, dia tidak berpuas hati apabila staf terbabit hanya menggunakan bahasa Melayu ketika berkomunikasi dengan rakannya yang didakwa dari China.

"Tapi kawan saya dari China fasih menggunakan bahasa Inggeris ketika membuat pesanan di Starbucks!" tulisnya.

Ingatkan dapat meraih sokongan ahli kumpulan grup berkenaan yang majoriti kaum Cina, sebaliknya hencapan diterimanya.


Kredit foto: Twitter/FB



Kredit foto: Twitter/FB

Ramai mempertahankan staf terbabit dan dalam masa sama menyindir individu berkenaan bukan kawan yang baik kerana tidak membantu rakannya untuk membuat terjemahan bahasa.


Kredit foto: Twitter

Nak perhatian sangat, kan dan mendapat. - CARI
3

Bagus
1

Marah
1

Terkejut
1

Sedih
3

Lawak
1

Bosan

Friends Rank (10 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Skuau 12-8-2020 05:46 PM
silap starbucks..amik la yg boleh ckp omputeh..kan pelbagai kaum dan warganegara lepak kat situ.Nama kopi dia pon semua nama omputeh..ada ke kopi tongkat ahmad kat starbucks???
Quote epal21 12-8-2020 05:50 PM
Kisah hasanah aje kot. Iols pergi starbucks, diorang amik order iols dlm English walaupun muka iols setaraf falisha crossley je.
Quote umbut 12-8-2020 06:03 PM
epal21 replied at 12-8-2020 05:50 PM
Kisah hasanah aje kot. Iols pergi starbucks, diorang amik order iols dlm English walaupun muka iols  ...

Kan.. org malaysia ni leh jer speaking walau x fluent.. makcik goreng pisang pun leh speaking sikit2.. ntah2 cina prc tu cakap english version bukit.. budak tu pun tak faham ko ckp apa.. pastu salahkan x paham dia ckp.
Quote MariaClara 12-8-2020 06:23 PM
alaaa pebende la..hal kecik keoch aje....ko dtg malaysia ko ler pandai2 nk idup...yg kwn tu tukang compain je ke? tolong laaaaaaaaaa
Quote nazzse 12-8-2020 06:38 PM
So?? Ko pergi Jepun ada orang sana cakap English? Poyo cina nih, entah2 ko tu BM pun tak reti. Bangga sangat dgn chinapig ko tu
Quote MadameOnion 12-8-2020 08:30 PM
Apa kena mengena? Tak perlu fluent english pun masih boleh order kopi kat starbucks kot..sohai
Quote Cyempaka 12-8-2020 08:45 PM
Ntah2 apek ni buat fitnah je.. Ke kawan dia xtau malay dgn eng.  Tau ckp cina je..  Harusla budak starbuck tu xtau. Tp cite kat socmed harusla xkalah kan..  Fluent english
Budak2 starbuck ada ke yg xtau english.. Starbuck ceruk mana dia pegi?  Kalau berani sebut la nama tempat.. Ke ada sebut aku je yg xnmpk
Quote epal21 12-8-2020 09:01 PM
umbut: Kan.. org malaysia ni leh jer speaking walau x fluent.. makcik goreng pisang pun leh speaking sikit2.. ntah2 cina prc tu cakap english version bukit.. ...


Agaknya kawan dia tu cakap English accent Mandarin kuat sangat sampai org tak faham. Iols rasa setakat amik order Starbucks tu mustahil lah tak boleh pick up simple english. Bukannya complicated pun nak order air aje pun.
Quote robinmosby 12-8-2020 09:29 PM
Macam fitnah je ni. English is a requirement for those yang nak kerja barista starbucks. Unless kerja kat bangsar yang sign language punya store tu
Quote MeghanK 12-8-2020 09:34 PM
bbnu mana kata stabak hi class tu..nanges sambil gelak aku baca
Quote djzara81 12-8-2020 11:00 PM
Setakat ni blum pnh aku jumpa staf Starbucks amik order guna BM. Semua ckp omputih fluently even staf Malay.
Quote elzy 13-8-2020 10:07 AM
Buat-buat cerita jer ni.. Setakat nak minum kat Stabucks pun macamlah apa dia punya kecoh.
I hope one day people will understand that English is a language. Not a measure of intelligence ..
Quote husna_amal 13-8-2020 10:22 AM
Mungkin masa dia serve tu waitress tu tak sangka pelanggan dia tu asal dari China.
Quote talapia 13-8-2020 12:57 PM
rasanya point yang dia nak highlight kt sini.. bukan pasal barista tu tak reti fluent english.. tapi kecoh sebab.. tu.. bawang rangers dari bangsa cina.. sesama cina bash sebab tak boleh speak BM.. kiranya.. malaysian chinese ramai je yang sayangkan bahasa malaysia...
Quote justchu 13-8-2020 01:05 PM
aku rasa cina tu speak english mmg bukit habis, mana la org nk paham
Quote Artemesiaa 13-8-2020 03:44 PM
Gi negara lain boleh je ikut bahasa setempat kat sini bising pulak pasal ada yang tak tahu berbahasa inggeris saja create isu
Quote nooriesz 13-8-2020 07:45 PM
cina malaysian ni sgt rajin tegor melayu klu kt obersi klu dibandingkan melayu muke totok..
Quote anony-mous 13-8-2020 10:38 PM
Ironinya they all masih komen in english lg 1, i will not fall for it, AGAIN!! Remember those time masa PH belum menang? Sepet2 ni laung “kami bukan cina, kami malaysian” sbb nak jatuhkan bn n naikkan dapig. Lepas je PH menang, wah sana sini xjumpa dah cina ckp melayu. X ada dah we are malaysian
Quote gigahertz 14-8-2020 12:36 AM
umbut: Kan.. org malaysia ni leh jer speaking walau x fluent.. makcik goreng pisang pun leh speaking sikit2.. ntah2 cina prc tu cakap english version bukit.. ...

cakap english x best. tak boleh minta dada ke peha {:cryrun

Lihat semua komen(23)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-5-2022 07:30 AM GMT+8 , Processed in 0.193518 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top