CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Video@CARI Gaya Hidup Lihat artikel

Bimbang Makan Sushi Tak Halal? Kini Sushi King Sudah Berstatus Halal!

11-10-2016 03:21 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 13099| Komen: 47

Description: Difahamkan setakat ini, 90% outlet Sushi King telah diberi pensijilan halal oleh Jakim dan hanya tinggal beberapa outlet sahaja masih dalam proses pensijilan.

Artikel Oleh Vincent Loo | Video Oleh Danny Ng | Suntingan Visual Oleh Ling Angie l Suara Latar : Myra Rozi

Walaupun kebelakangan ini restoran Jepun kian diminati rakyat Malaysia khususnya di kalangan masyarakat Melayu, namun baru-baru ini timbul pertikaian sesetengah pihak yang mendakwa terdapat penggunaan alkohol dalam masakan Jepun.

Sehubungan itu, sejak bulan Mac awal tahun ini, Sushi King telah mengambil insiatif memohon status halal daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim). 

Difahamkan setakat ini, 90% outlet Sushi King telah diberi pensijilan halal oleh Jakim dan hanya tinggal beberapa outlet sahaja masih dalam proses pensijilan.

Kini masyarakat muslim dapat menikmati keenakan juadah sushi dan lain-lain makanan Jepun bersama orang tersayang di Sushi King tanpa was-was.- CARI
41

Bagus
23

Marah
22

Terkejut
16

Sedih
13

Lawak
13

Bosan

Friends Rank (128 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote sabbath_shalom 11-10-2016 03:22 PM
Bukan dulu dah ada tred ni ka?
Quote esteryen 11-10-2016 03:51 PM
Tapi..bukan ke kalau nak "HALAL" tu, sampai penyediaan makanan pun di ambil kira..but mostly chefs kat sushi restaurants are non-Muslim and is SushiKing still serves alcoholic drinks? Lama giler x gi SushiKing sejak many others Sushi restaurants muncul, lagi murah, berbaloi ngan kualiti makanan. SushiKing ni mahal tapi kualiti makanan ewwww
Quote hatikudus 11-10-2016 04:03 PM
Sedapnya sushi
Quote mirandanicky1 11-10-2016 04:36 PM
Akhirnyaaaaa
Quote dodolgemok 11-10-2016 04:43 PM
esteryen replied at 11-10-2016 03:51 PM
Tapi..bukan ke kalau nak "HALAL" tu, sampai penyediaan makanan pun di ambil kira..but mostly chefs k ...

Sebenarnya chef non moslem xde isu pon dlm status halal sesuatu makanan. Cuma ia jadi isu bila meleis2 di tanah air terlebih sensitifi dgan non moslem sebagai chef. Sushi king xde jual alcohol dah lama dah.
Quote mzzenma 11-10-2016 04:45 PM
dah ada halal pun nanti ummah terlebih bijak ni akan persoalkan juga and judge orang2 lain yang makan kat situ
Quote forex 11-10-2016 04:49 PM
esteryen replied at 11-10-2016 03:51 PM
Tapi..bukan ke kalau nak "HALAL" tu, sampai penyediaan makanan pun di ambil kira..but mostly chefs k ...

alcohol da lama xde kat sini
problemnya adalah soyu sauce dia
RICE WINE

Quote deathacker 11-10-2016 04:56 PM
x minat pun nak mkn sushi ni. mungkin tekak x blh terima
so kalaupun ada sijil halal sekali pun #dekukesah?
Quote Vympel77 11-10-2016 05:03 PM
deathacker replied at 11-10-2016 04:56 PM
x minat pun nak mkn sushi ni. mungkin tekak x blh terima
so kalaupun ada sijil halal sekali pun #de ...

Tekak pprt  :zz
Quote aks_berhad 11-10-2016 05:06 PM
forex replied at 11-10-2016 04:49 PM
alcohol da lama xde kat sini
problemnya adalah soyu sauce dia
RICE WINE

Rasa kandungan wine tu pon menjadi pertimbangan penting dlm menentukan status halal. kalau kandungan wine tak melebihi amaun yg dibenarkan, kira boleh digunakan. rasanya la...
Quote esteryen 11-10-2016 05:22 PM
dodolgemok replied at 11-10-2016 04:43 PM
Sebenarnya chef non moslem xde isu pon dlm status halal sesuatu makanan. Cuma ia jadi isu bila mel ...

Oic..sbb dulu pernah watch a program kat TV3 al-Kuliyah pasal makanan status halal, ada mentioned even the tukang masak kena be Muslim sbb tu yg TaiwanHouse kat AmpangPoint sana tu ambil pekerja2 melayu tuppptuppp kena juga sbb memang lesen halal tu tipu..

Sejak munculnya SakaeSushi, yg price agak2 sama ngan SushiKing but kualiti tip top mmg x pergi SushiKing dah. Then now siap ada SushiMentai yg all plates Rm1.80 : Rm2.80, kualiti sushi (nasi) tu pun quite same ngan SushiKing, mmg even friends ajak pun will suggest to other sushi restaurants.

SushiKing was a hit sbb dulu cuma SushiKing kiranya restaurant sushi yg murah/affordable. But now? With such prices and quality of foods, mmg ramai dah x ke sana
Quote alesandra 11-10-2016 05:25 PM
skrg ada beef promotion tu kann.itu yg gigih canang dapat halal jakim....kalau tak harus tak laku promotion tu.bukan psl alcohol sgt..ramai je muslim mkn kat situ sblm neh termasuk aku
Quote dodolgemok 11-10-2016 05:28 PM
esteryen replied at 11-10-2016 05:22 PM
Oic..sbb dulu pernah watch a program kat TV3 al-Kuliyah pasal makanan status halal, ada mentioned  ...

No lah. Kalau ikutkan, even utensils yg digunakan utk masak babi pon xperlu disamak, hanya dicuci bgi hilang bau rasa dan warna is memadai. Tukang masak non moslem no hal. Cuma di tanah air saja yg berlebihan was2 nya. Kalau sendiri yg was2 takpelah tpi dipaksa org lain utk turut was2 juga itu yg payah. Anyway, no doubt sakae sushi lebih sodap dan berbaloi. Lepas cuba sakae sushi, dodol say goodbye pada sushiking melainkan dijemput rakan2.
Quote forex 11-10-2016 05:28 PM
aks_berhad replied at 11-10-2016 05:06 PM
Rasa kandungan wine tu pon menjadi pertimbangan penting dlm menentukan status halal. kalau kandung ...

JAKIM is very strict tau
dia nak sah kan sesuatu resto halal ke tak ada 4 team
team yg keempat tu yg akan determine.
tak semestinya 3 team terdahulu dah cakap halal, team last ni approvekan aja
patutnya dah clear lah kan halalnya, team ke4 ni klu datang nak check dan diberikan juadah makanan
let say lunch ke oleh premis tersebut,selalunya hotel, gm host lunch ke apa ke .Dia takkan makan.
selalunya resto hotel lah, sampai chinese resto halal di hotel, dekat kitchen siap ada signage, you are entering the halal zone.
coz mmg susah nk dapat.

Quote mizzmimi 11-10-2016 05:30 PM
Dah.kenyang.baru.nak.halal.
Quote -electrifying- 11-10-2016 05:34 PM
tahniah sushi king
Quote nour2001 11-10-2016 05:40 PM
forex replied at 11-10-2016 04:49 PM
alcohol da lama xde kat sini
problemnya adalah soyu sauce dia
RICE WINE

Nak buat sushi rice tak wajib guna rice wine..boleh guna cuka,gula dan garam jah...yg pastinya kicap dia tu mmg ada taruh alcohol.payah nak cari yg takdak alcohol ni...rasa lain..
Quote esteryen 11-10-2016 05:48 PM
dodolgemok replied at 11-10-2016 05:28 PM
No lah. Kalau ikutkan, even utensils yg digunakan utk masak babi pon xperlu disamak, hanya dicuci  ...

Yup, setuju with u bab kalau diri tu was2 then dont dine there, fullstop, masalahnya nak sibuk was2 for other ppls la pula..

I ada sorang fren ni adoii comel sgt. Tiap kali dia see me post gambar makan2 sure dia komen halal ke? Yg i x sure, i reply not sure, cuba google. Mula2 i siap google kan info restaurants for her tapi bila dah selalu dia tanya halal ke? I minta dia google sendiri  

And yes, for those been to Sakae, mmg x jadi nak ke SushiKing dah. Harga makin letopps tapi quality makanan still hampehh..
Quote deathacker 11-10-2016 05:58 PM

nak buat cam mana. dah lama dok zaman jepun. asyik mkn ubi kayu rebus je. huhuhu

Lihat semua komen(47)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-9-2022 11:48 AM GMT+8 , Processed in 0.084088 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top