CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Netizen Kagum Budak 12 Tahun Buka Pet Hostel

11-10-2016 06:09 PM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 6511| Komen: 21|Original author: Oleh: Myra Rozi

Description: Kebanyakan budak seawal usia 12 tahun hanya akan memikirkan benda yang menyeronokkan macam main 'video games', melayari internet, dan habiskan masa tengok Tv.

Kredit Foto: FB Intan Norzalehan 

Kebanyakan budak seawal usia 12 tahun hanya akan memikirkan benda yang menyeronokkan macam main 'video games', melayari internet, dan habiskan masa tengok TV.

Namun bukan bagi dua orang kanak-kanak ini kerana mereka sangat istimewa dan boleh dipanggil sebagai 'business-minded'.

Kisah ini dikongsi oleh Intan Nurzalehan di laman Facebook kerana berasa sangat kagum apabila dua kanak-kanak ini datang hendak menyewa kedai miliknya untuk membuka sebuah 'pet hostel'.

"Saya sangat terharu sebab budak-budak ni datang untuk buka 'pet hostel', bila tanya siap ada 'paperwork', 'pet tender', dah dah ada 'share partner' seramai 4 orang."

Kredit Foto: FB Intan Norzalehan 
Ditanya mengenai persekolahan, mereka mengatakan ianya tidak akan menjadi masalah kerana akan membuat giliran untuk menjaga kucing-kucing tersebut.

Tambah menarik, masing-masing ada telefon bimbit tapi langsung tiada aplikasi 'game' di dalamnya sebaliknya selalu digunakan untuk cari maklumat mengenai 'pet hostel'.

"Bila tanya mengenai duit, mereka jawab gunakan duit belanja sekolah dan tidak akan guna banyak elektrik dan air."

Antara komen positif netizen:

Kredit Foto: FB Intan Norzalehan 
Cerita begini sepatutnya menjadi contoh dan inspirasi kepada generasi muda di luar sana. Kecil-kecil lagi sudah punyai cita-cita besar. 

Bukan itu sahaja, keprihatinan dan kasih sayang mereka terhadap binatang juga boleh dijadikan sebagai suri teladan. -CARI
23

Bagus
17

Marah
15

Terkejut
10

Sedih
22

Lawak
16

Bosan

Friends Rank (103 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote siskepoh 11-10-2016 06:27 PM
Kagum jugaklah...budak2 skrg makin advance
Quote DeeHanania 11-10-2016 06:31 PM
Bijak2...Aunty tumpang bangga
Quote Inezkhalidi 11-10-2016 06:41 PM
Kagum dengan semangat diorang. Selamat berjaya!!!
Quote missinpiece 11-10-2016 06:43 PM
Bagusla kecil2 dah pandai berdikari
Quote pr3ttytw33ty 11-10-2016 07:15 PM
hakak doakn korang berjaya ye hadek2. nnt leh lah hakak boarding anak bulus hakak kt pet hostel hadek2 nnt
Quote Rainrein 11-10-2016 07:23 PM
Budak budak sekarang advance. Tapi ni contoh yang baik la. Biasa dengar advance tang lain je.
Quote kucen_miang 11-10-2016 07:30 PM
DeeHanania replied at 11-10-2016 06:31 PM
Bijak2...Aunty tumpang bangga

#sohaibewak
#silasorokmuka
#mangkukjamban
Quote irlene_hana 11-10-2016 07:36 PM
Berita2 mcm ni la bagus untuk diviral & dikongsi.. agar dpt buka minda anak2 muda kita.. bukannya viral kisah2 mengarut like gadis byk follower make up sekati fefeling cantik 24/7 keje upload gbr je. Jejaka banyak follower konon bf terhebat. Haish.. bgus adik2 ni..
Quote missDollie 11-10-2016 07:59 PM
Bagus..kecik2 dah di ajar pasal tanggung jawab..
Quote pu3_rania 11-10-2016 09:32 PM
Syabas utk adik2 ni coz punyai wawasan hidup
The best part pasal kanak2  ini yg buat aku kagum ialah 'paperwork' & 'pet tender'
yg mana org dewasa belum tentu ada yg boleh buat & berfikiran seperti depa
Quote imransulaiman 11-10-2016 09:41 PM
Lulus tak sewa kedai?
Quote Artemesiaa 11-10-2016 10:43 PM
Bagus kecik2 dah minat niaga semoga jadi usahawan berjaya
Quote foxxmix 11-10-2016 11:57 PM
Hey bro! Hi kawan2!!


Nikmati bonus deposit anda dialu-alukan pada deposit pertama, kedua dan ketiga anda sehingga 254% sekarang !!!




Hari2 miskin, bila la nak kaya!!!
Quote AbukRokok 12-10-2016 07:24 AM
Hey bro! Hi kawan2!!
Hari2 miskin, bila la nak kaya!!!


Quote chinta89 12-10-2016 09:00 AM
bagusnya korang ni dik.. jgn lupa study elok2 ye.
Quote boyagombak 12-10-2016 11:14 AM
Hai bro!!!
Hari2 iklan kaya bilalah nak kaya
Naka kaya kwna lah usaha mcm budak2 tu. Setakat iklan ni hari2 miskin jualah nampaknya.
Quote mamapea 12-10-2016 11:19 AM
AbukRokok replied at 12-10-2016 07:24 AM
Hey bro! Hi kawan2!!
Hari2 miskin, bila la nak kaya!!!

stress
Quote hanisbunny 15-10-2016 07:21 AM
good jobs dikkk...iols salute dg uolss semua..cite2 mcm neh la patutnye dihighligt..ni x...xhbs2 berita nasi lemak anak dara tu..smpi meluat iolss...sdh2 budak yg jual nasil lemak tu jd hencapan netizen
Quote ronapink 15-10-2016 09:02 AM
bagusnya kecik2 dah ada fikir pasal bisness

Lihat semua komen(21)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-9-2022 11:33 AM GMT+8 , Processed in 0.104668 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top