CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Video@CARI Gaya Hidup Lihat artikel

Kajian : Umur Berapa Paling Sesuai Anak-anak Miliki Telefon Pintar?

21-7-2016 10:47 AM| Diterbitkan: CARI-IIN| Dilihat: 5957| Komen: 31

Description: Kanak-kanak semuda tujuh tahun sudah mampu memiliki telefon pintar sendiri?



Artikel Oleh Izzah Abbasy | Video Oleh Izzah Abbasy & Angie Ling | Suntingan Visual Angie Ling


Melihat anak-anak kecil menggunakan gajet hari ini seperti telefon pintar pasti membimbangkan.

Bukanlah ingin menyekat penggunaan telefon bimbit ke atas mereka, tetapi persoalan yang timbul adalah tentang usia mereka yang paling sesuai untuk ibu bapa membelikan telefon untuk anak-anak.

Tak dinafikan, penggunaan telefon bimbit bukan lagi dianggap sebagai barang asas mewah tetapi ia satu keperluan dalam kehidupan masyarakat hari ini.

Melalui pemerhatian, kanak-kanak semuda tujuh tahun sudah mampu memiliki telefon pintar sendiri. Jadi, bagaimana? Saksikan video yang disediakan bagi membincangkan umur yang sepatutnya anak-anak memiliki telefon bimbit. Malah, keburukan dan kebaikan penggunaan telefon ini ke atas anak-anak.

38

Bagus
34

Marah
38

Terkejut
15

Sedih
35

Lawak
33

Bosan

Friends Rank (193 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote jiwarasa 21-7-2016 06:05 PM

budak2 sekarang umur setahun dah ada tablet buat main game. urban beb  
Quote mak_wa95 21-7-2016 06:07 PM
ni pun masuk kajian ke..

bagi ikut keperluan la..
Quote Pak.Maun 21-7-2016 06:13 PM

pak cik dulu dah kerja baru merasa henpon sendiri. sim card masa tu harga seratus lebih
Quote mbhcsf 21-7-2016 06:14 PM
Edited by mbhcsf at 21-7-2016 06:17 PM

tengok prevalens kejap  -  stats budak rabun jauh now , usia < 6 years sekarang

i ade hadiri lectures khas untuk ini  oleh pakar optometris .
ade something to do with eye , visual development usia 0 -? 6 years and kegiatan hidup budak tu
dan dibandingkan dengan kadar rabun jauh  bebudak di suatu kepuaan pasifik , aussie dan negara maju lain ...

interesting jugak ...and salah satu sebabnya lifestyle bebudak sekarang ni yg  tak aktif kegiatan  aktiviti di  luar / with nature  ....tapi asyik dok  latch on soft buttons je ...tengok benda  jarak dekat ( ini salah satu faktor )

i lupa most of the content so sorry if silap...setakat tu je iingat ..
Quote arasham 21-7-2016 06:15 PM
mak_wa95 replied at 21-7-2016 06:07 PM
ni pun masuk kajian ke..

bagi ikut keperluan la..

Mcm mana nak specified keperluan tu? Itk berhubung phone biasa dah memadai..
Quote Peterpan17 21-7-2016 06:15 PM
Budak2 jgn di biasakan main smarphone. Tunggulah anak besar sikit dlm 17-18 thn. Anak2 Steve Job tu mana ada smartphone. Steve Job sendiri pun tau mudarat smartphone pd anak2
Quote mak_wa95 21-7-2016 06:21 PM
arasham replied at 21-7-2016 06:15 PM
Mcm mana nak specified keperluan tu? Itk berhubung phone biasa dah memadai..

kalau duduk asrama xperlu phone..
kalau yang duduk rumah kena bagi, sbb nak balik sekolah ke tuisyen ke, nk kena ambik pkl berapa.
kena ada hphone.nak harap public dah xde..

sekarang smartscholl dah pakai tab..
masalah sekarang bila benda ni disalahguna..
Quote Peterpan17 21-7-2016 06:24 PM
mak_wa95 replied at 21-7-2016 06:21 PM
kalau duduk asrama xperlu phone..
kalau yang duduk rumah kena bagi, sbb nak balik sekolah ke tuis ...

Tak perlu ksh smartphone. Phone biasa2 yg blh call & sms cukuplah
Quote keren 21-7-2016 06:25 PM
Umur 12 bagi dumbphone, 15 smartphone
Quote sikatkutu 21-7-2016 06:26 PM

zaman dah berubah. smarphone dah jadi satu keperluan.. tapi rasanya umur 13 ke atas baru bagi. tu pun kena pantau
Quote 32kW 21-7-2016 06:28 PM
jiwarasa replied at 21-7-2016 06:05 PM
budak2 sekarang umur setahun dah ada tablet buat main game. urban beb

Kannnn? Parents muda tu muka bangga je anak baby lagi dah ada tab, ipad bagai.. Spesis kokping tapi kokping dah kertu
Quote mak_wa95 21-7-2016 06:29 PM
Peterpan17 replied at 21-7-2016 06:24 PM
Tak perlu ksh smartphone. Phone biasa2 yg blh call & sms cukuplah

ya phone biasa, topup sebulan rm30
Quote mbhcsf 21-7-2016 06:33 PM
chacon replied at 21-7-2016 05:56 PM
kecik2 dah bagi telefon. lepas tu baru masuk darjah satu pakai spek cermin tebal

ada impak pada perkembanganmata dan  penglihatan
Quote mortekx 21-7-2016 08:12 PM
Bagi pakai phone yg x de data.. So boleh sms and call aja utk yg sekolah rendah. Ipad guna masa weekend
Quote Pembacasaja 22-7-2016 02:22 PM
Iols bg fon ntok dia utk buka youtube je...

Ikutkan xnk bg tp apaknya ckp nk kasi dia duk diam tu je lah caranya.
Quote furbythecat 22-7-2016 11:55 PM
anak2 sekrang umur setahun dua pn da duk men hp..
Quote babynina30 26-7-2016 12:39 AM
Skrg aku tgh kontrol gajet n tv dkt anak. Hrp2 berjayaaaaa
Quote RatuDunia94 26-7-2016 02:59 AM
Pembacasaja replied at 22-7-2016 02:22 PM
Iols bg fon ntok dia utk buka youtube je...

Ikutkan xnk bg tp apaknya ckp nk kasi dia duk diam tu ...

Dh di ajor dr awal mmg la lama2 budak tu terbiasa...
Quote Kak-Leen 26-7-2016 02:24 PM
Sorang 17, sorang 15 dan bongsu 11 masih xde hp sendiri. Bila perlu, semua bentuk communication dgn kawan2 dan cikgu2 melalui hp akak. No games downloadedkqt hp akak. Ada satu tab pun hanya download games yg membina. Kalau si bongsu download minescraft, akak buang terus

So, aBIG NO to smartphones and tabs for my children.

Lihat semua komen(31)




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

16-1-2022 06:02 PM GMT+8 , Processed in 0.075548 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top