CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Video@CARI Gaya Hidup Lihat artikel

Kes Tipu Patung Pokemon: Ini Luahan Peniaga Warga Emas Tersebut

21-9-2016 07:13 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 9182| Komen: 33

Description: Kisah seorang peniaga warga emas ini yang ditipu oleh seorang pelanggan tidak bertanggungjawab, namun mendapat rezeki berlimpah-ruah selepas dibantu orang ramai.


Artikel Oleh Vincent Loo | Video Oleh Tan Zhen Sheng | Suntingan Visual Oleh Yen Jean Siang 

Baru-baru ini, kisah seorang peniaga warga emas yang ditipu oleh seorang pelanggan tidak bertanggungjawab telah mendapat perhatian ramai netizen.

Peniaga warga emas tersebut dikenali sebagai Uncle David yang menjual anak patung digerainya di Damansara Uptown.

Uncle David dikatakan kecewa selepas seorang pelanggan tidak bertanggungjawab memesan 250 anak patung Pokemon daripadanya namun tidak muncul pada hari yang dijanjikan. 

Wartawan Cari membuat tinjauan baru-baru ini dan mendapati gerai Uncle David mula dipenuhi pelanggan semenjak kisah beliau ditipu pelanggan mula viral di laman sosial.- CARI





21

Bagus
28

Marah
23

Terkejut
43

Sedih
33

Lawak
23

Bosan

Friends Rank (171 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote zhoney 21-9-2016 09:13 PM
I pray for your health uncle
Quote HazeLJoseph 21-9-2016 09:59 PM
Kesian .. next time amik depo 70% uncle
Quote Sayaaa 22-9-2016 12:24 AM
Kesiannya. Baguslah diviralkan. Klu jadi kt i mau nangis 3 hari.
Quote L211 22-9-2016 12:47 AM
good for him..
Quote PongKang 22-9-2016 02:00 AM
sian uncle. nasib baik ramai rakyt msia yg penyayang. yg menipu tu mesti melayu.
Quote chinta89 22-9-2016 08:47 AM
semoga perniaagaan uncle semakin berjaya.
Quote mieymiey 22-9-2016 09:31 AM
Kejis nya yang menipu tu
Quote gigahertz 22-9-2016 10:38 AM
L211 replied at 21-9-2016 04:47 PM
good for him..

kat astro tu hari ada cerita Horrible Boss 2
cerita dia ada seorang lelaki kaya order smpai 500k kat sekumpulan peniaga. oder headshower . bila stok dah siap. peniaga jumpa la pembeli tu rumah pembweli tu.

pembeli tu depan depan cakap "cancel" reason dia cancel.

Dia nak sekumpulan niaga tu rugi dan menanuggung hutan dengan bank/penghutang. bila ada hutang ada chances kompeni peniaga tu akan di lelong. Pembeli nak takeover dari lelong tu sekaligus akan dapat sekali barang yg diorder pada harga yang sangat sangat murah. Lebih murah dari China.

peniaga tu fedup.dia gi culik anak pembeli tu. yang bestnya anak pembeli tu boleh subahat dengan peniaga tu mintak ransom dari 1 juta nak up ke 5 juta.

Ada part peniaga ni gi jumpa seseorang kat penjara. dan ceritakan masalah order tu. Banduan yang dia jumpa tu sebut ayat ni

"who the hell stupid didnt ask 70% deposit"
Quote tintabiru73 22-9-2016 11:10 AM
Masa bulan puasa baru2 nie ada seorang hamba Allah nak bawa kanak-kanak dari sebuah asrama untuk berbuka puasa di restoran kepala ikan pada suatu tarikh yang telah ditetapkan.

Pada hari yang dijanjikan, penaja tersebut tak dapat dihubungi sehingga hampir waktu berbuka. Rupanya dia masuk wad sebab masalah jantung.
Quote Cik_Andak 22-9-2016 05:17 PM
Mujur la ramai lagi warga malaysia yang penyayang...kesian uncle ni...
Quote L211 22-9-2016 05:39 PM
gigahertz replied at 22-9-2016 10:38 AM
kat astro tu hari ada cerita Horrible Boss 2
cerita dia ada seorang lelaki kaya order smpai 500k  ...

hahahhha.. tapi tau laaa uncle kot.. what to do, maybe dia pon pakai fon yg xsmart mcm sekrg.. nak asking 70% deposit, dia pon tak kenal.. maybe he learned his lesson..
Quote wikedsaikel 22-9-2016 08:44 PM
tintabiru73 replied at 22-9-2016 11:10 AM
Masa bulan puasa baru2 nie ada seorang hamba Allah nak bawa kanak-kanak dari sebuah asrama untuk ber ...

Munkin yg order tu kena langgar lari pastu koma ke munkin la
Quote gigahertz 22-9-2016 11:03 PM
L211 replied at 22-9-2016 09:39 AM
hahahhha.. tapi tau laaa uncle kot.. what to do, maybe dia pon pakai fon yg xsmart mcm sekrg.. nak ...

mostly orang tua tua masih ingat ada orang baik kat dunia ni. but the fact is...
Quote cariplease 23-9-2016 01:21 AM
Ada sapa2 tau x mcmana nak beli dari uncle ni? Berkenan betul pokemon ni comel
Quote cariplease 23-9-2016 01:21 AM
Ada sapa2 tau x mcmana nak beli dari uncle ni? Berkenan betul pokemon ni comel
Quote irwansuhadi 23-9-2016 08:53 AM
Sekadar bertanya, sekiranya mangsa itu Melayu, adakah warga2 Melayu akan menolong?
Quote nolya 23-9-2016 03:43 PM
Sekilas berita yg dipaparkan, apa yg dialami oleh peniaga warga emas, Unc David, tidak sepatutnya dilakukan terhadapnya.  Unc David hanyalah seorang peniaga kecil dan berjualan pun di tepi kakilima bangunan. Cara dia berniaga spt itu, tidak seharusnya di jadikan satu peluag bagi orang lain untuk menipu. Unc David  mungkin cincai memahami urusan niaga lantas mau saja terima tempahan tanpa ada persetujuan rasmi, tanpa wang cagaran, sekadar atas dasar percaya, shnga akhirnya dia seolah2 tertipu. Orang yg berjanji untuk datang pada sekian hari dan waktu gagal munculkan diri. Sedangkan tempahan sudah disiapkan tetapi transaksi tak jadi.  Pastilah Unc David merasa kerugian.
Urusniaga yg tempang  menjadi berita dan viral di socmed.  Semua orang mengutuk orang yg menempah, yg kemudian menyepikan diri, membatalkan urusniaga sepihak tanpa sebarang khabar berita.  Orang ramai kasihan kpd Unc David yg kemudian ramai2 membeli jualannya. Mungkin membelinya tak perlu, tetapi atas rasa kasihan, dibelilah juga demi membantu beliau supaya tidak rugi.

Dari kejadian yg terjadi, yg ramai netizen baca, jika kita semua dpt berfikir di luar kotak, sesungguhnya di sebalik musibah itu ada hikmah.  Seorang relasi niaga tak hadir bertransaksi tetapi kemudian digantikan dgn lebih ramai lagi pelanggan2 malah lagi cepat melariskan jualan Unc David.  Tak terhenti di situ shj, bagi Unc David, nasib 'malangnya'  berubah menjadikan dia popular dan jualannya  selepas ini akan sentiasa diintai pelanggan. Begitulah agaknya bila Allah ingin memberi rezeki kpd seseorang, didatangkan sesuatu yg pada mulanya seolah2 merugikan tetapi kemudian digantikan sebuah keberuntungan. Begitulah Rahmannya Allah kepada semua tanpa batas kpd Melayu, India atau Cina.
Quote nolya 23-9-2016 03:52 PM
irwansuhadi replied at 23-9-2016 08:53 AM
Sekadar bertanya, sekiranya mangsa itu Melayu, adakah warga2 Melayu akan menolong?

Bagi yg ada ehsannya, InsyaAllah ada (Melayu) yg mau membeli.  Kalau tak membeli pun bukan kerana tak mau menolong ttpi ada alasan yg lebih wajar iaitu 'tak memerlukan'.  Sikap rasis tak seharusnya dijadikan satu syarat untuk membantu.  Bantulah jika ingin membantu.  Mungkin hari ini hari dia.  Untuk kita, akan ada harinya. Menolong orang, InsyaAllah kita juga akan tertolong.
Quote L211 23-9-2016 04:08 PM
gigahertz replied at 22-9-2016 11:03 PM
mostly orang tua tua masih ingat ada orang baik kat dunia ni. but the fact is...

org sekrg lebih ke perangai hantu dr hantu yg ori...

Lihat semua komen(33)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-11-2022 01:21 PM GMT+8 , Processed in 0.093981 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top