CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Hiburan Tempatan Lihat artikel

De Tulang Merah Milik Sufi Tiru Menu Restoran Dato' Fadzley

26-2-2016 11:42 AM| Diterbitkan: CARI-IIN| Dilihat: 14477| Komen: 78

Description: Kalau serupa, mungkin kebetulan. Kalau satu sahaja, mungkin terpengaruh. Kalau dua serupa, mungkin sudah ada niat tidak elok di situ.
Oleh Izzah Abbasy

Kecoh apabila menu restoran De Tulang Merah milik Sufi artis kelahiran Akademi Fantasia 2015 sama dengan menu di Suka Sucre Bistro, restoran milik Dato’ Fazley Yaakob.





Disebabkan oleh isu ini, rata-rata netizen tidak putus-putus menghantar private message di Instagram dan juga Facebook Dato’ Fazley. Oleh itu, Dato’ Fazley telah memuat naik gambar masakan yang dikatakan sama di Instagram peribadinya berserta kapsyen yang menjelaskan tentang isu ini beberapa hari lepas.

Komen netizen rata-ratanya negatif, “Kalau serupa, mungkin kebetulan. Kalau satu sahaja, mungkin terpengaruh. Kalau dua serupa, mungkin sudah ada niat tidak elok di situ. Kalau ketiga-tiga resipi, nama dan rupa sama, tidak mungkin kebetulan.”

Namun, ini jawapan daripada Dato' Fazley ;

“Ini merupakan resipi yang telah saya hasilkan di @sukasucrebistro, nama diberi juga diilhamkan dari warisan tradisional Negeri Sembilan seperti Pasta Daging Salai Lemak Cili Api, Pasta Sambal Minang dan Aglio Olio Daging Salai. 2 tahun saya berdagang demi minat saya kepada dunia kulinari, juga demi mencari rezeki halal untuk keluarga.

"Pendirian saya begini, saya bangga kerana telah menjadi inspirasi kepada perniagaan beliau. Jika di tanya adakah saya di maklumkan seperti mana lazimnya seorang rakan, memang saya tidak di maklumkan dan saya tidak berkecil hati kerana rezeki Allah dah tentukan buat masing-masing. Yang penting jujur dan ikhlas kan?

Walau apapun, terima kasih menjadikan #SukaSucreBistro dan buah minda saya satu inspirasi untuk membina bisnis baru. Saya ucapkan good luck. Semoga diberkati Allah. Bismillah. Buat beliau, kuatkan semangat!!”

Berikutan isu tersebut, Sufi sendiri telah tampil berjumpa dengan Dato’ Fazley untuk menjelaskan perkara sebenar. - CARI Infonet
                     












Sumber: Gossipartismalaysia

23

Bagus
9

Marah
24

Terkejut
16

Sedih
10

Lawak
14

Bosan

Friends Rank (96 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote pilot 26-2-2016 09:48 AM
bagus fazley....tak mudah melatah n meratib mangsa keadaan....

moga semakin murah rezeki heols dalam perniagaan


Quote ninjago 26-2-2016 09:48 AM
cam sedap je aglio olio sambal minang ngan pasta daging salai lemak cili api tu..
Quote nh83 26-2-2016 09:57 AM
suka dgn keperibadian dato fazley..x mudah melatah dan sentiasa positif..
Quote Lorra2411 26-2-2016 10:03 AM
sedapnya pasta tu, okay. nak pergilah nanti
Quote taksukapeanut 26-2-2016 10:04 AM
nh83 replied at 26-2-2016 09:57 AM
suka dgn keperibadian dato fazley..x mudah melatah dan sentiasa positif..

yup.. rileks je dia..

Quote Tihafi 26-2-2016 10:06 AM
yg daging lemak cili api tu nampak merecik sgt. Terliurrrrrr
Quote myakayina 26-2-2016 10:10 AM
kat masa restoran dato fazley ni? mcm nak try je mkn sana..
Quote lasagnaklcc 26-2-2016 10:10 AM
Apa2 yg berunsurkan telur masin dgr pon sedap
Quote jlo 26-2-2016 10:13 AM
bagus nye fazley ni...syabas bettehhhh
Quote aireen24 26-2-2016 10:13 AM
afsal adik aku kata tak sedap, harap cantik je makanan..
Quote taksukapeanut 26-2-2016 10:13 AM
lasagnaklcc replied at 26-2-2016 10:10 AM
Apa2 yg berunsurkan telur masin dgr pon sedap

kannn.. lagi lagi ketam.. udang pun ok.. tapi lepas tu sakit kepala la.. dengan seafood and salted egg lagi

Quote taksukapeanut 26-2-2016 10:15 AM
aireen24 replied at 26-2-2016 10:13 AM
afsal adik aku kata tak sedap, harap cantik je makanan..

kat restoren fazley ke sufi?
pernah gak dengar yg makanan kat restoren fazley tu tak de sesedap mana.. experience kurang.. chef wan pun pernah perli dia.. suka suka declare diri sendiri chef pada hal nak jadi sorang chep bukannya senang

Quote de_ikea 26-2-2016 10:22 AM
Makin meletoplah sukasucre lepas ni. Org ramai nk dtg rasa spaghetti minang heols. All the best
Quote imsonaif 26-2-2016 10:29 AM
ini macam lah org melayu muslim meniaga, sharing dan berlapang dada

tak la ke hulu ke hilir meratib meroyan ni hak aku , patent kan , claim hak lah..

Semoga berjaya Fazley...
Quote skinsandstars 26-2-2016 10:32 AM
Aku suka attitude macam ni. Tak ramai orang bleh setenang ini kalau benda yang sama jadi. Smoga sukses selalu fazley.
Quote mzzenma 26-2-2016 10:34 AM
ni kalau acik jual tudung..harus dah merempan seantero ig gaduh pasal design tudung

baidewei..sufi tu ada iras roslan shah lah
Quote budakmanentah 26-2-2016 10:34 AM
kes2 mcm ni...kalau kena dekat designer, jenuh memasing menghencap...xboleh lansung ade design yg lebih kurang.maunya sentap sana sini. tp dlm kes ni, nama sama...resepi pon sama....abg asmara chill je
Quote suterabiru123 26-2-2016 10:34 AM
kalau sama pun xapa n akui.. jgn sama tapi duk justify mcm mangsa keadaan pastu duk menganjing

cth : ibu sambal kepada bapak sambal ( uols tahu sapa)..kuikui

klu sedap org akan pergi... cipta la resepi sama pun teknik dan rasa tentu berbeza..kan kan kan
Quote taksukapeanut 26-2-2016 10:36 AM
suterabiru123 replied at 26-2-2016 10:34 AM
kalau sama pun xapa n akui.. jgn sama tapi duk justify mcm mangsa keadaan pastu duk menganjing

ct ...

tauuu uols.. kalau orang ikut dia takpe, jangan dihencao kata dia ikut orang.. gegar satu dunia

Lihat semua komen(78)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-10-2022 02:02 AM GMT+8 , Processed in 0.070634 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top