CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Kenapa Marah Sampai Gaduh, 'Off Comment' Bila Dapat Komen Lucah Lepas 'Unbox Isteri'?

14-1-2022 05:52 AM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 3977| Komen: 54

Description: Sejak kebelakangan ini kecoh dengan trend video 'unboxing by husband' oleh pasangan pengantin baru di aplikasi TikTok.
Sejak kebelakangan ini kecoh dengan trend video 'unboxing by husband' oleh pasangan pengantin baru di aplikasi TikTok.

'Unboxing by husband' memaparkan si suami membuka perhiasan yang dipakai oleh isterinya di hadapan cermin di bilik selepas majlis perkahwinan mereka selesai.

Video tersebut mengundang kecaman ramai termasuk pendakwah dan netizen kerana ia mampu mengundang imaginasi 'liar' mengenai malam pertama, selain dilihat mendedahkan aib isteri.


Kredit foto: TikTok/FB Nor Zabetha

Terbaharu, seorang peguam, Nor Zabetha Muhamad Nor tampil memberi pandangannya mengenai trend yang mencetuskan kontroversi ini.


"Saya dimaklumkan oleh team saya, ada dalam komen video begini, ada komen berbunyi 'Alaa..apsal tidak review sekali? Review sampai habislah'. Kemudian si suami jadi marah sehingga bergaduh. Kemudian 'off comment'.

"Apa yang mereka fikirkan sewaktu muat naik? Keterujaan malam pertama? Kemudian dikongsikan kepada umum? Tujuan perkongsian yang seperti 'teaser' yang begini bukankah bakal menjemput imaginasi orang lain untuk sama-sama menggambarkan adegan sepenuhnya?" tulisnya panjang lebar.

Tambahnya, jika di dalam filem fiksyen di Malaysia, adegan berunsur intimasi juga tidak dipaparkan secara jelas namun sudah cukup memberikan pemahaman kepada penonton.

Menghuraikan dengan lebih lanjut dari sudut undang-undang, untuk membuat apa-apa pertuduhan bagi perbuatan jelik, sumbang atau lucah, ia perlu disertakan elemen yang sangat kuat, jelas dan nyata.



Justeru, Nor Zabetha sekali lagi menekankan perkara pokok kepada isu ini, iaitu tujuan pasangan yang memuat naik video sedemikian.


Sumber: mStar

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote KamikuP 14-1-2022 09:05 AM
Alang2 dah unboxing bukak le akaun OF sekali.. bodo punya laki bini..  hujung2 cerai kohkohkoh
Quote Dwdrum 14-1-2022 09:35 AM
Yang layan kan depa dan kecam lagi bangang... Timelime sudah ber beza dengan new gen... Unboxing just terms depa guna... Yang tua renta expecting depa unbox bini sehingga dedah aurat lagi jijik...
Quote capiloton 14-1-2022 09:39 AM
unbox bogel keluar dari kotak la.

baru banyak likes
Quote babelina 14-1-2022 10:32 AM
klau bole agknya nk di bagitaw best ke x mlm ptama dorg tu.. demi content katanya..
Quote bukannasigoreng 14-1-2022 11:18 AM
diorang cabut jarum, pin rambut/tudung je kan?
Quote Prickford 14-1-2022 11:40 AM
Dwdrum replied at 14-1-2022 09:35 AM
Yang layan kan depa dan kecam lagi bangang... Timelime sudah ber beza dengan new gen... Unboxing jus ...

Semua paham apa itu unboxing. Tapi apa yg ditekankan adalah perkara ni "lead to wild imagination".

Kita mmg tak mampu nak stop satu dunia punya pemikiran. Pucuk pangkalnya datang dari diri sendiri.

Bila orang komen suruh buat review bini, unboxing bini sampai abis tahu pulak nak merempan.

Padahal sendiri yg mulakan isu "unboxing" bini tu.


Quote AyaqMeloSuam 14-1-2022 11:52 AM
Demi secebis fyp kah?
Quote tumpanglalu74 14-1-2022 12:01 PM
2784646670.jpg
Quote ifanonline 14-1-2022 12:04 PM
budaya bogel menjadi amalan generasi muda sekarang...bagus
Quote prettyuglybabe 14-1-2022 12:11 PM
siapa yang mula start trend ni?
Quote capiloton 14-1-2022 12:35 PM

dalam gambar tu contoh suami dayus
Quote annehuda 14-1-2022 12:41 PM
Pengantin perempuan tu mmg satu hari tahan kentut ke sebab nak jaga air sembahyang? Camno nak sembahyang kalau tak leh bukak tudung basuh rambut?
Quote ChildrenOfBodom 14-1-2022 01:09 PM
Unvirgin my wife
Quote batmana 14-1-2022 01:16 PM
undayus my husband
unbodoh my wife

bodoh bin/.binti dayus
Quote tumpanglalu74 14-1-2022 01:24 PM
capiloton replied at 14-1-2022 12:35 PM
dalam gambar tu contoh suami dayus

Kenape?  Aku slow..
Quote Solokkk 14-1-2022 01:29 PM
Edited by Solokkk at 14-1-2022 01:32 PM
Dwdrum replied at 14-1-2022 09:35 AM
Yang layan kan depa dan kecam lagi bangang... Timelime sudah ber beza dengan new gen... Unboxing jus ...


Apsal benda bodoh macam nih tak boleh kecam? Nak biarkan benda bodoh macam nih diteruskan oleh generasi akan datang sampai AJM? Lain la buat benda baik.
Quote lattehazelnut 14-1-2022 01:31 PM
ChildrenOfBodom replied at 14-1-2022 01:09 PM
Unvirgin my wife

virgin ke? partner pun xkisah post mengundang kat tiktok..
Quote najib888 14-1-2022 01:32 PM
Next 9 month..unboxing our first child.. tayang poen bini hang kat serata donia..
Quote Artemesiaa 14-1-2022 01:32 PM
Buat sesuatu tampa berfikir panjang macam tu ler hasilnya

Lihat semua komen(54)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

22-1-2022 04:06 AM GMT+8 , Processed in 0.073231 second(s), 32 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top