CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

'Bukan Nak Riak' - Gaji Pemandu Lori RM8,000?

13-1-2022 04:58 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 3082| Komen: 79

Description: Pepatah Melayu ada mengatakan ‘tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu’ bagi mengambarkan tentang rezeki dan tuah masing-masing yang berbeza.
Pepatah Melayu ada mengatakan ‘tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu’ bagi mengambarkan tentang rezeki dan tuah masing-masing yang berbeza.

Walaupun dilihat sebagai pekerjaan berkelas rendah, tidak bekerja dalam pejabat, tidak menghadap komputer, pemandu lori merupakan salah satu pekerjaan yang menawarkan upah atau gaji yang tinggi.



Satu klip video tular dari akauan TikTok @Madrizz_Official yang menjawab soalan dari pengikutnya yang ingin tahu berkenaan gaji yang diperolehi.

Jelas pemilik akaun tersebut, gaji kasar pemandu lori sepertinya boleh mencecah sehingga RM8,000 sebulan.





Kredit foto: TikTok

“Gaji kasar boleh cecah sehingga RM8,800 sebulan, selepas ditolak EPF (KWSP), pinjaman dan komitmen bulanan, gaji yang diperolehi saya sebulan adalah RM6,215,” jelasnya.

Rata-rata orang ramai turut meninggalkan komen dan ada menyatakan gaji pemandu lori sebenarnya lebih tinggi dan ada yang mencecah belasan ribu ringgit.




Sumber: K! ONLINE


Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote jas7512 13-1-2022 05:00 PM
But ikut komisyen atau trip kan...gaji pokok biasa rendah sj utk syarikat logistik tapi klu rajin mmg blh cecah belas2 ribu..thats why driver yg i knl ada kahwin 2 3 bini
Quote dua_chzy 13-1-2022 05:05 PM
Selayaknya la dengan kerja berat yang deols buat. Hapo.
Quote Artemesiaa 13-1-2022 05:12 PM
Sebab tu makin ramai ceburi bidang tu sekarang pendapatannya agak lumayan hanya tak glamour
Quote Thunderclouds 13-1-2022 05:13 PM
Edited by Thunderclouds at 13-1-2022 05:19 PM

Ngn gaji lumayan mcm tuh,semata buat trip bwk lori..masih ramai pilih utk mbewak. Player bolasepak da bole tukaq career. Dari dok nganga xdak gaji
Quote noor2 13-1-2022 05:21 PM
Ada org bangga gila gaji rm5k....
Quote cmf_almondpecan 13-1-2022 05:22 PM
Kalau di negara maju, pemandu lori besar ni memang satu skill yang dibayar mahal.
Quote Skuau 13-1-2022 05:23 PM
noor2 replied at 13-1-2022 05:21 PM
Ada org bangga gila gaji rm5k....

Trisna???
Quote noor2 13-1-2022 05:25 PM
Skuau replied at 13-1-2022 05:23 PM
Trisna???

Bukan....adala sekor...perangai meriak gaji mcm trisna la jugak..
Quote sarahmirza 13-1-2022 05:28 PM
Korang baru tau ke?
Dari zaman i study u dah tau gaji drebar lori besar2 ye,  bukan lori tanah tu memang ribu riban cecah rm8k...
Dah 20 tahun grad pun masih lagi gaji rm8k itu yang tak syok dengar....
Sama la mcm gaji fresh grad,  20 thn dulu i start kerja gaji rm1. 3k,  lps 6 bulan rm1. 8k...
Tahun 2021, ada budak ngadu gaji fresh grad dia rm1. 8k juga.... Mmg tak syok okay...
Quote acikhan 13-1-2022 05:31 PM
adik haku driver lori Kat port klang, drebar2 dlm port je n cousin2 lelaki haku suggest ambik ilmu dulu pastu ade rezeki bwk lori trip mmg masyuk yg penting kene sabar n rajin
Quote merrissa 13-1-2022 05:46 PM
jas7512 replied at 13-1-2022 05:00 PM
But ikut komisyen atau trip kan...gaji pokok biasa rendah sj utk syarikat logistik tapi klu rajin mm ...

dah kejar commission tu ada smpai mendadih tu...lepas tu langgar bunuh org...then mengaku tak bersalah...

wpon gaji besar, kesihatan kene jaga juga, ngantok berhenti
Quote aina_shaira 13-1-2022 05:50 PM
sarahmirza replied at 13-1-2022 05:28 PM
Korang baru tau ke?
Dari zaman i study u dah tau gaji drebar lori besar2 ye,  bukan lori tanah tu m ...

uols cite grad tahun bila tu?
Quote haruslah 13-1-2022 06:04 PM
Gaji besar, tjwb pun besar
Keja risiko juga utk org lain kalau x betul2
Da sampai masa driver lori ni ade pemeriksaan berkala. Kesihatan, dadah, skill dll
Ke mmg dah ade
Quote renko 13-1-2022 06:05 PM
Keja pun mcm lembu selayaknya la dia dapat gaji cmtu..
Quote cmf_premierleag 13-1-2022 06:20 PM
merrissa replied at 13-1-2022 05:46 PM
dah kejar commission tu ada smpai mendadih tu...lepas tu langgar bunuh org...then mengaku tak bersa ...

ya......sbb nk hilangkan mengantuk,ramai drebar amik heroin syabu jadah tu sume sbb nak complete trip yg banyak dan travel beratus2 kilometer sehari bagai.
ujung2 nyawa org lain jd taruhan
Quote syamzana 13-1-2022 06:36 PM
basic rendah, kalau cuti dpt la 3/4k kot, kalau all out dpt lg byk kot ni. leinkali kat payslip kene tulis per trip tu brp komisen sng anak2 dara nak kire.habis la abam pilot dicaras abam drebar pahni
Quote shernazz 13-1-2022 06:39 PM
noor2 replied at 13-1-2022 05:25 PM
Bukan....adala sekor...perangai meriak gaji mcm trisna la jugak..

Friska?
Hahaha
Quote gekkou 13-1-2022 06:53 PM
memandu long distance sangat memenatkan
sudahlah kenderaan itu besar
risiko pun tinggi jua
nnt sampai lokasi, tukang turunkan barang driver jua kah?
Quote Adrif 13-1-2022 07:00 PM
teringat cikgu sekolah memandu dulu. perempuan
dia cerita dia tengah amik lesen lori banyak tayar tu. ape nama ntah lori tu
kecik orangnya, macam budak sekolah.

nak quit dari cikgu memandu. nak full time driver lori banyak tayar
sebab gaji dalam RM10k katanya.

cerita kat orang lain ok la kut
tapi sebab pakcik aku sorang tu driver lori.
so far kaki kiri kanan, tulang rusuk, dengan tangan kiri pernah patah buat kerja, dalam kejadian berasingan
terjatuh ditimpa barang waktu turunkan barang. kesian jugak

bergantung pada jenis lori apa diorang drive mungkin
gaji dengan risiko setimpal la ye. dengan mengantuknya lagi

Lihat semua komen(79)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

22-1-2022 04:57 AM GMT+8 , Processed in 0.078507 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top