CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Polis Siasat Dr Han Galak Orang Ramai Sertai Mogok Code Black

15-7-2021 01:59 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 3870| Komen: 17

Description: Polis menjalankan siasatan terhadap rakaman klip video tular berkaitan mogok Code Black sebagai tanda sokongan kepada pegawai perubatan berstatus kontrak.
Polis menjalankan siasatan terhadap rakaman klip video tular berkaitan mogok Code Black sebagai tanda sokongan kepada pegawai perubatan berstatus kontrak.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Abdul Jalil Hassan berkata, pihaknya telah menerima laporan berkaitan klip video tular berdurasi enam minit 49 saat yang bertajuk Malaysian doctors on strike/mogok? 1st-12th July 2021 Code Black'.


"Klip video tersebut memaparkan rakaman ucapan seorang individu yang memperkenalkan diri sebagai Dr Han@Gigi Han yang mempertikaikan skim pelantikan doktor secara kontrak dalam sektor perkhidmatan awam," katanya melalui kenyataan pada Rabu.


Polis sedang siasat rakaman klip video tular berkaitan mogok Code Black.

Abdul Jalil berkata, melalui rakaman video itu, dia meminta orang ramai agar mengambil bahagian dengan menukar gambar profil di media sosial masing-masing dengan warna hitam atau warna monokrom mulai 1 julai 2021 hingga Isnin lalu.


"Individu terbabit turut meminta orang ramai memuat naik gambar dengan tanda pagar #saveMYcontractHCW, #CodeBlackMY dan #BlackMondayMY pada Isnin," katanya.

Beliau berkata, tindakan tersebut dinamakan sebagai Code Black yang membawa maksud keadaan darurat di hospital akibat ancaman kepada petugas atau ancaman bom di hospital.

"Code Black bertujuan untuk memberikan sokongan kepada pegawai perubatan berstatus kontrak yang menuntut untuk diberi keistimewaan sebagaimana pegawai perubatan berstatus tetap.

"Individu tersebut juga mendakwa sistem yang diamalkan oleh kerajaan boleh menjejaskan kehidupan semua rakyat Malaysia dan perkhidmatan kesihatan selama enam dekad sejak Malaysia mencapai kemerdekaan," katanya.

Mengulas lanjut Abdul Jalil berkata, kes disiasat mengikut Seksyen 505 (c) Kanun Keseksaan (Akta 574) kerana dengan niat hendak mengapikan mana-mana golongan melakukan suatu kesalahan terhadap mana-mana golongan.

"Kes juga disiasat dibawah Seksyen 233 Akta Komunikasi Dan Multimedia Malaysia 1998 (Akta 58) kerana menyalahgunakan perkhidmatan rangkaian secara tidak wajar," katanya.

Beliau berkata, kertas siasatan akan dilengkapkan dengan kadar segera dan dirujuk ke Jabatan Peguam Negara untuk keputusan selanjutnya.

"Orang ramai dinasihatkan agar tidak membuat sebarang kenyataan atau spekulasi tidak bertanggungjawab yang boleh menjejaskan siasatan pihak polis," katanya.

"Sebarang maklumat boleh disalurkan kepada pegawai penyiasat kes, Asisten Superintenden NG Guan Seng di talian 03-8886 2222 atau Pusat Kawalan Derah Putrajaya di talian 03-8886 2145," katanya.

Dalam pada itu, beliau menggesa orang ramai agar menjadi pengguna media sosial yang bjak, berhemah dan tidak menggunakan platform terbabit sehingga boleh mendatangkan kegentaran awam serta menggugat keharmonian negara.

"Tindakan tegas tanpa kompromi bakal diambil terhadap mana-mana individu yang sengaja menggugat ketenteraman serta keselamatan awam," katanya.


Sumber: Sinar Harian

Bagus
1

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote olaoli 15-7-2021 02:34 PM
kenapa nak blurkan muka dia.
Quote batmana 15-7-2021 02:43 PM
dktor gigi byk masa ek?

doktor lain nk berak pun tk sempat. apetah lagi nk rakam,edit,post video..
Quote nakkomenjugak 15-7-2021 02:46 PM
bendera hitam la, code black la... siapa yang dengar luahan pun
Quote MsPercy 15-7-2021 03:08 PM
Ye la time covid ni dorang pekerja kontrak diperah seperah perah yer. Abes je nnt dibuang, x sambung kontrak. Why the kkm nak offended sgt dgn kempen ni. Mentang2 dorang permanent.
Quote rukia2 15-7-2021 03:19 PM
skarg suma pun mmg dah contract la encik doktor...pharmacist da lama start contract, SN pun contract, MA pun contract...Ko ingat dyorg2 tu suma bukan hcw ke? ai rasa B4 doc ni masuk uni pun dia dah tau dia nanti jd akan keluar sebagai doktor kontrak..
Quote sehirkedi 15-7-2021 03:26 PM
KerajaanGagal goyang ke tu?
Mana pergi demokarsi? Hak bersuara?
Takkan nak senyap saja kalau kena buli?

Ingat eh, PRU nanti jangan pergi mengundi sebab bila dah menang atau pegang kuasa, mereka takkan pedulikab rakyat! Biarkan politaik syok sendiri buat PRU
Quote doubleharmonic 15-7-2021 03:59 PM
olaoli replied at 15-7-2021 06:34 AM
kenapa nak blurkan muka dia.

gigi han? gigih an?

[youtube]t7JdT6NTK4w[/youtube]

Quote TuntungReturn 15-7-2021 04:21 PM
cerita dia kerajaan duit xda nak serap tetap. .. tu pun doktor2 xpaham
Quote bloodyamuk 15-7-2021 04:23 PM
kecian, junior kontrak sendiri pun tak boleh bersuara bela nasib memasing apatah lagi isu2 level policy maker...

mikir le mkaymkaym ni camne yoep
Quote Elle_mujigae 15-7-2021 05:43 PM
Negara tgh dlm krisis kesihatan dan ekonomi,masa ni la nak protes2 bagai..
Quote dua_chzy 15-7-2021 05:50 PM
Sampai bila la korang hidup asyik nak ikut telunjuk dunia saja. Bila ada rakyat dunia perjuangkan hak pun kau orang lombu dicucuk hidung ini kutuk2.
Quote Tinot7 15-7-2021 06:35 PM
Edited by Tinot7 at 15-7-2021 06:37 PM

[youtube]BONXQs-wB7M[/youtube]
Quote kivio 15-7-2021 08:06 PM
TuntungReturn replied at 15-7-2021 04:21 PM
cerita dia kerajaan duit xda nak serap tetap. .. tu pun doktor2 xpaham

Orang x marah kalau kerajaan takde duit nak serap permanent.

Orang marah bila takde duit, tapi lantik menteri2 bangang sia2, naik gaji, naik pangkat.
Kalau takde duit, buat cara takde duit.
Quote animcute 16-7-2021 08:29 AM
typical la kat sini..orang yg bagi pendapat atau highlight benda2 yg patut dibetulkan tapi kena siasat, bukan siasat perkara salah tu.
kill the whistleblower...kesian. so moral of the story berdiam lah walau kejahatan didepan mata
Quote CikYaYaYa 17-7-2021 01:46 PM
sekarang nie jawatan tetap to still ada lagi ke dalam sektor gov..? xkira laa jawatan apa pon. iols dengar banyak yang kontrak sekarang nie. Sapa2 blh explain tak..? how about budak2 yg keluar dri institut kkm..? diorg pon akan dapat kontrak jgk ka ..?
Quote brego 17-7-2021 05:39 PM
Quote brego 17-7-2021 05:44 PM
dua_chzy replied at 15-7-2021 05:50 PM
Sampai bila la korang hidup asyik nak ikut telunjuk dunia saja. Bila ada rakyat dunia perjuangkan ha ...


biasa la nama pun sheeple.
mereka ompama lembu di tarik hidungnya ke hulu ke hilir.

itu pasal gue suka gelakkan cipel bodoh ni semua,
dah la bodoh, sombong pulak tu. hilarious  

Lihat semua komen(17)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-2-2023 08:47 PM GMT+8 , Processed in 0.094622 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top