CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

"Apa Motif Ibu Bapa Tamak Haloba Sumbat Nama Anak Panjang-panjang?"

4-10-2018 02:59 PM| Diterbitkan: Cari-Nurulain| Dilihat: 6850| Komen: 48|Original author: Oleh: Ain

Description: Setiap ibu bapa mengimpikan nama terbaik dengan makna indah buat putera dan puteri mereka. Nama panjang atau sebutan yang jarang didengari menjadi pilihan ibu bapa kini kerana mahukan kelainan.
Setiap ibu bapa mengimpikan nama terbaik dengan makna indah buat putera dan puteri mereka. Nama panjang atau sebutan yang jarang didengari menjadi pilihan ibu bapa kini kerana mahukan kelainan.



Gambar Hiasan

Terbaru, Jabatan Perdaftaran Negara (JPN) mengumumkan Princess Aura Nurr Ermily Amara Auliya Bidadari Nawal El Zendra Mohd Sufian sebagai nama terpanjang didaftarkan pada tahun lalu.

Aduhai, panjangnya nama. Pasti berbelit lidah mahu menyebutnya. 



Pengumuman itu menerima pelbagai reaksi daripada orang ramai dan rata-rata tidak bersetuju apabila anak-anak diberikan nama yang panjang kerana ia bukan saja akan menyusahkan anak itu sendiri, malah banyak pihak akan turut mendapat tempiasnya.


Kesian cikgu nak mengisi nama anak nanti...



Malah, kasihan kepada bakal suami. Netizen turut bersimpati dengan bakal suami yang perlu menghafal nama panjang-panjang ketika akad nikah kelak.

"Aku rasa ibu bapanya tak nak bagi anak dia kahwin kot besar nanti.

"Kesian bakal suami dia, mau berkali-kali akad nanti," komen netizen.



Dalam masa sama, orang ramai mempertikaikan motif ibu bapa memberi nama panjang untuk anak mereka.


Nama panjang, sudahnya panggil El saja



Kelihatan seperti ibu bapa 'tamak nama' apabila 'menyumbat' nama panjang seumpa itu, bukan? Namun, beberapa pengguna mengambil langkah untuk bersangka baik.


Mungkin bertahun tunggu anak sebab tu letak semua nama idaman...


Kredit foto: Twitter

Kepada anda atau saudara-mara yang memiliki nama panjang, boleh kongsikan perasaan anda di sini. Apa kelebihan nama panjang ya? - CARI
30

Bagus
26

Marah
22

Terkejut
27

Sedih
18

Lawak
30

Bosan

Friends Rank (153 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

ADVERTISEMENT

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote kucingitam 4-10-2018 03:04 PM
mana tak panjang, ayah bagi satu nama, mak tambah satu nama, tok nenek, opah belah mak bapak pun suggest nama, sedara mara, jiran sebelah rumah pun suggest nama..takmo kecik ati, letak je semua nama yang di bagi tu.
Quote chicozinn 4-10-2018 03:05 PM
nme bapak mohd sufian je pn..motip menyusahkan org nama pnjang2 cmtu..
Quote matchstick 4-10-2018 03:06 PM
Berangan nye nama... Rasa nak lempang mak bapak budak tu supaya kembali ke alam nyata
Quote Artemesiaa 4-10-2018 03:12 PM
Nak menang pertandingan nama siapa paling panjang kot
Quote Bilissey 4-10-2018 03:15 PM
Dah la panjang, pastu bunyi tak sedap, tak harmoni
Quote ayjay 4-10-2018 03:28 PM
Nak fefeeling diraja kot  Kenapa dibenarkan letak Princess?
Patur kena macam Germany semua nama kena dapat approval govt dulu
Quote buragazz 4-10-2018 03:40 PM
Mak Bapak kurang akal ni.. kan ke susah nak kawin esok.. aku lebih suka nama pendek contoh Alia bte Ibrahim mudah ringkas Aminah ker macam kawan aku nak nampak sedap tapi maintain lama tukau jadi Ameena...
Quote sensa 4-10-2018 03:45 PM
Pernah terjumpa kawan se kursus di IKRAM tahun 90an. Namanya YA aje
Quote mieymiey 4-10-2018 03:52 PM
Harap budak ni nanti ingat la dengan nama dia sendiri.
Takut tunggang terbalik jer nanti susunan nama tu.
Quote CardiGans85 4-10-2018 04:16 PM
Nama panjang2 menyusahkan je. 3 perkataan pun dah panjang.
Quote samperit 4-10-2018 04:39 PM
Bodohnye parents dia. Jgn tuan punya badan pun lupa nama sendiri sudehhh
Quote VuJiE 4-10-2018 06:41 PM
semoga princess bidadari cerdas budaknya,, kalau x nanti nak belajar tulis nama pun x lepas2..
Quote faraway1 4-10-2018 07:11 PM
terkebil kebil anak usia 7 tahun nak tulis nama dia kali
pertama.. mesti tanya dah siap ke mak.. eh belum lagi, ada 6 nama lagi ...
Quote nishikido 4-10-2018 07:29 PM
Bebalnya parents dia.. memang hidup suka menyusahkan orang sekeliling ke nanti nak taip nama anak dia ni..dah la nama xsedap,serba tak kena..bukan busuk hati tapi apa kejadahnya nama panjang gini,siap buh bidadari bagai..berangan lah korang
Quote whitePoison 4-10-2018 08:53 PM
Nama panjang ok lagi, jangan berbelit sudah. Qhalisha Mamihlana Qaulie binti ali..
Quote angel.dust 4-10-2018 09:24 PM
mengarut. nama panjang-panjang untuk apa? menyusahkan budak tu nnti. mak bapak bodopiang
Quote Sazida 4-10-2018 10:29 PM
Nama je panjang tp mak bapak tak panjang akal. Menyusahkan org je nk panggil nama anak kau. Time convo nanty sejam org duk sebut nama kau je.
Quote idakamaruddin 4-10-2018 11:11 PM
serius soalan ni.. mak bapak dia x malu ke nnt anak dia kene ejek? instead skg ni pn dh kene ejek.. dah la pangkal princess..bidadari pun ko nak letak jugak

serius teringat gak nk tgk muka parents budak ni cane
Quote purplebear 4-10-2018 11:22 PM
Ayah dia berangan nak viral jugak. Jadi cipta kelainan. Menjadi lah ni.

Lihat semua komen(48)

Kategori Berkaitan

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

10-8-2022 03:59 PM GMT+8 , Processed in 0.343426 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top