CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Hiburan Tempatan Lihat artikel

Lupa Bayar Zakat, Punca Fizo Omar Muflis

4-5-2018 05:31 PM| Diterbitkan: Cari-Amirah| Dilihat: 16843| Komen: 99|Original author: Oleh: Amirah

Description: Fizo Omar suatu ketika dulu pernah diisytiharkan muflis pada tahun 2013 kerana namanya telah disalah guna oleh pihak yang tidak bertanggungjawab untuk pinjaman yang bernilai RM2 juta.
Fizo Omar suatu ketika dulu pernah diisytiharkan muflis pada tahun 2013 kerana namanya telah disalah guna oleh pihak yang tidak bertanggungjawab untuk pinjaman yang bernilai RM2 juta.


Foto: IG Fizo Omar
Memang perit rasanya melalui dugaan itu apabila muflis pada usia muda namun dia tidak berputus asa untuk bangkit semula mencari rezeki.


Dia mengakui apa yang berlaku semuanya adalah 'teguran' dari Tuhan kerana dia pernah lupa diri dan sibuk dengan hal dunia sehingga mengabaikan tanggungjawab untuk membayar zakat.

Bagi mendalami kisah perit itu, Fizo Omar menghasilkan sebuah buku yang diberi tajuk ‘Bangkit Bila Bankrap’ untuk pembaca menghayati pengajaran dan menceritakan amalan zakat yang memberi kesan baik dalam perniagaan.


Buku yang dihasilkan tersebut mengambil masa selama 13 bulan dan waktu itu isterinya, Mawar Karim sedang sarat mengandung anak pertama mereka.

Foto: IG Fizo Omar
“Sekarang selepas Mariam masuk usia empat bulan baru buku itu dapat dilancarkan. Jadi pelancaran Bangkit Bila Bankrap sangat istimewa buat diri saya secara peribadi,” katanya kepada Harian Metro.

Sepanjang promosi, 1000 naskhah buku telah terjual dan buku ini memang amat sesuai dibaca oleh sesiapa sahaja terutama sekali bagi mereka yang menjalankan perniagaan. Dengan usaha dan dorongan pelbagai pihak, akhirnya Fizo berjaya membina empayarnya sendiri dan dia sudah boleh berbangga dengan pencapaiannya sekarang.

Foto: IG Fizo Omar
Hebatlah Fizo Omar! Mana tahu boleh bagi semangat untuk mulakan perniagaan untuk anak muda. Belajar dari kegagalan orang lain supaya kita pun tidak membuat kesilapan yang sama. - CARI
10

Bagus
12

Marah
11

Terkejut
8

Sedih
18

Lawak
12

Bosan

Friends Rank (71 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

ADVERTISEMENT

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote de_ikea 4-5-2018 05:41 PM
Iols tgh tunggu heols jd dato dan dr
Quote grizz 4-5-2018 05:47 PM
insap sbb nk wt buku ke..insap btol2 ni..
Quote maxim 4-5-2018 05:50 PM
Bukan sbb ko bongok ke?
Quote cendawanbonyok 4-5-2018 05:52 PM
dia kan dulu yng buat franchais burger apa ntah.. lps tu dengar2 siap dapat dana dr kjaan lagi. ada yg kata salahgunakan tu pasal jadi bankrap.. wallahualam
Quote lasagna 4-5-2018 06:00 PM
rse dia ni student dr. azizan jugak.. mebi dia byk belajar semula la tu..
sikit lagi dapat laa jadi dato dia ni.
Quote damian_lee 4-5-2018 06:03 PM
lasagna replied at 4-5-2018 10:00 AM
rse dia ni student dr. azizan jugak.. mebi dia byk belajar semula la tu..
sikit lagi dapat laa jadi ...

Senyum sinis jer kalau student2 dr guru tu
Quote drivethru 4-5-2018 06:13 PM
Dia belum kongsi pengalaman kongsi menetek dgn anak kan.
Quote moonbug 4-5-2018 06:32 PM
Musim org launch buku motivasi ke sekarang ni?
Quote jerukkedondong 4-5-2018 06:49 PM
Lawa nya mawar...

Oo mawarku...


Quote BookerT 4-5-2018 07:06 PM
bankrap 2013 kahwin 2013...ok lah mak hayam fizo..terus la jadi mak hayam dengan buku mak hayam kau tu nyah...
Quote Victorioussss 4-5-2018 07:06 PM
Kefahaman i dari situasi ni, bile bankrupt tackle dan kawen dgn orka

Gitu?
Quote eyansss 4-5-2018 07:08 PM
Edited by eyansss at 4-5-2018 07:09 PM

mawar dah bersalin ke?  
~lupa maklumat dihujung jari...   hahaha...  ok dah gugel dah...
Quote GigaMom 4-5-2018 07:14 PM
Victorioussss replied at 4-5-2018 07:06 PM
Kefahaman i dari situasi ni, bile bankrupt tackle dan kawen dgn orka

Gitu?

Yg dh kawin ni dh terlambat lah kan
Quote besarkecik 4-5-2018 07:19 PM
BookerT replied at 4-5-2018 07:06 PM
bankrap 2013 kahwin 2013...ok lah mak hayam fizo..terus la jadi mak hayam dengan buku mak hayam kau  ...

Habis semua orang kau mak hayamkan kan nonok?  Hahahahaha
Quote lililen 4-5-2018 07:21 PM
Tips penting utk bangkit bile bangkrap, kawin la dgn org kaya. X gitu bam pizo
Quote Nham22 4-5-2018 07:22 PM
Harap2 xjual privasi anak...
Quote BookerT 4-5-2018 07:26 PM
besarkecik replied at 4-5-2018 07:19 PM
Habis semua orang kau mak hayamkan kan nonok?  Hahahahaha

kau dah berlaki ke belum nyah nak bernonok batang semua ni nyah...nak mak ajar kau satu posisi yang buat kau dengan laki kau sama sedap tak nyah...serious its not doggy...nak tak nyah?
Quote qqmikael 4-5-2018 07:50 PM
Tapi klu ko nak minta business dari dia..pastu ko pki kete yang lebih mahal dari dia..cnfm dia rejek ko...sombong
Quote Andyscenes 4-5-2018 08:08 PM
Artis alasan dia kalau niaga tutup kedai,  partner tipu, ditipu orang dgn busy shooting. Walhal sendu.. ngaku je tak pandai niaga, kn senang

Lihat semua komen(99)

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

12-8-2022 05:49 AM GMT+8 , Processed in 0.708210 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top