CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Jamuan Sebelum Ramadan Jangan Jadi Jamuan Raikan 'Saka'

4-5-2018 04:52 PM| Diterbitkan: Cari-Zidni| Dilihat: 7139| Komen: 31|Original author: Oleh: Whitney

Description: Tidak lama lagi kita akan menyambut bulan Ramadan. Kebiasaannya sebelum masuk bulan Ramadan, ramai yang akan mengadakan jamuan ataupun potluck di pejabat ataupun di rumah. Pelbagai jenis hidangan yang ...
Tidak lama lagi kita akan menyambut bulan Ramadan. Kebiasaannya sebelum masuk bulan Ramadan, ramai yang akan mengadakan jamuan ataupun potluck di pejabat ataupun di rumah. Pelbagai jenis hidangan yang ada dan semestinya ramai yang tidak akan menolak rezeki di depan mata. 

Gambar sekadar hiasan
Bagaimanapun, atas faktor menjaga kesihatan, ramai juga dalam kalangan netizen yang mempunyai kesedaran dalam menjaga pemakanan. Memang seksa untuk menahan keinginan apabila melihat pelbagai juadah yang lazat di depan mata. Hanya mereka yang berjiwa kental sahaja yang mampu menolaknya dan mengambil kira kandungan kalori yang ada dalam setiap makanan yang dimakan. 

Seorang pengguna facebook bernama Sha Rini berkongsi nilai kalori dalam beberapa jenis makanan yang biasa disediakan ketika jamuan. Ia boleh dijadikan panduan buat netizen yang ingin menjaga kesihatan dan dalam misi untuk diet. 




Ramai netizen yang komen di pejabat mereka akan mengadakan jamuan dan potluck sempena menyambut Ramadan. Nampaknya, netizen yang nak diet itu kena hafal siap-siap jumlah kalori dalam makanan supaya tidak terlebih pengambilan.  



Netizen terkejut melihat makanan kegemaran mereka yang tinggi kalori. Sebab itulah berat badan asyik naik dan tidak pernah turun. Ternyata, ramai yang tidak tahan melihat keenakan makanan-makanan tersebut.  



Walaupun rojak buah terdiri daripada buah-buahan, rupa-rupanya ia lagi tinggi kalori disebabkan kuah rojak. Mana nak sedap makan rojak buah tanpa kuah kan? Nak amalkan pemakanan yang sihat, memang kena cekal dan kuat semangat.


Macam mana? Kalian dalam kategori menjaga pemakanan atau tidak? Rasanya ramai yang sudah tahu bahawa banyak penyakit yang berpunca daripada makanan. Jadi, berpada-padalah mengambil makanan dan jangan terlalu tamak apabila melihat makanan di depan mata. Memanglah rezeki jangan ditolak tetapi jangan pula cari penyakit.  - CARI 

8

Bagus
8

Marah
23

Terkejut
25

Sedih
19

Lawak
20

Bosan

Friends Rank (103 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote chazey 4-5-2018 04:56 PM
Ler. Baru nak sadar realiti makanan Malaysia? Perlu ka nak takajut rojak buah kalori tinggi? Ko lupa bahan2 sos rojak tu hapa, hello, tak hengat gimana manis namampus kuah rojak tu biasanya?
Quote chazey 4-5-2018 04:58 PM
But still akak loves Malaysian foods. Kesah la kalori tinggi ke idok. Pi la ko makan kuih muih tawar Jepon bandingkan dengan kuih muih Malaysia mana lagik win.
Quote azwanaliori 4-5-2018 04:58 PM
Lepas makan minum green tea n exercise la. Koser la iols nk kire sume gram kalori klu takat makan besar jamuan skali skala. Lainla kalo jenis yg hari2 bedal mcm mcm.
Quote grizz 4-5-2018 05:19 PM
ala tepok dada tnye selera..
klu isau sgt kalori..ko mkn je sayo..
Quote moonbug 4-5-2018 05:21 PM
Dah consume buang la balik extra calories tu. Apa susah. Lari sejam 8km settle dah satu event punya calorie surplus
Quote CardiGans85 4-5-2018 05:38 PM
Biasa sy puasa next day n berbuka pun vegan..aka sup sayur. Klu x, workout la..bg sy kuih melayu yg plg 'berdosa' adalah karipap hehehe. Kulit ade kandungan butter/myk, inti kena tumis aka pakai myk juga, goreng rendam dlm myk lg..hehehe
Quote matseh 4-5-2018 05:52 PM
Sblm posa ada makan makan, waktu posa ada makan-makan, time raya ada makan-makan, lps raya pun ada makan-makan.
Alhamdulillah, murah rezeki kpd yg belanja kawan2.
Quote Allthatnana 4-5-2018 06:26 PM
Kuih melayu tetap jadi pujaan yach!! Kalori memang melori laaa {:smile
Quote Artemesiaa 4-5-2018 06:31 PM
Dah tahu makan macam2 jangan lupa bersenam kalau tidak menternak jadinya
Quote kroit92 4-5-2018 07:09 PM
sedapnya tengok lauk-lauk & kuih-muih tu

dah la lauk aku maggi kari je untuk 3 hari ni..
Quote fishcracker 4-5-2018 08:49 PM
Wowww..lama dah tak makan kuih {:cryrun
Quote AkuMark 4-5-2018 09:22 PM
Bestnyeee rojak buah....
Quote LautBiru52 4-5-2018 10:05 PM
Sape suruh makan macam tiada hari esok? Kalau ade 20 jenis menu semua kena rasa ke? Giler.
Quote Afifi82 5-5-2018 12:54 PM
mkn sup kosong jela jika begini..
Quote RatuDunia94 5-5-2018 01:01 PM
Kuih2 melayu mmg mengerikan kalo tgok bhn2 dia.. Atitu iols g umah makcik iols. Bawa la kek buah sbg buah tgn. Pastu bila dia rasa dia ckp kurang umphhh.. Pd iols dh cukup elok rasanya. Sheols mmg penjual kuih so dia mmg pandai buat kek.. Bila tgok dia buat kuih bahan2 yg dia letak terus iols terbayang katil hospital.. Gula, susu semua kaw2 dia letak.. Eee potong kaki jawabnya..
Quote siputsedut 5-5-2018 03:00 PM
Edited by siputsedut at 5-5-2018 03:02 PM

Naper ofis gomen kerap buat jamuan eh? Org naik pangkat pon jamuan..org berhenti pon jamuan.. Birthday pon jamuan..jamuan sampai ke cerah....ofis aku jamuan cuma ada annual dinner, ngn raya je kot...kalau jamuan kecik2 mcm tiba2 ada sister bwk roti jala byk jamu department dia tu ada la..tapi takde menu penuh semeja...jeles sister
Quote marumaru 5-5-2018 04:24 PM
chazey replied at 4-5-2018 04:58 PM
But still akak loves Malaysian foods. Kesah la kalori tinggi ke idok. Pi la ko makan kuih muih tawar ...

kuih jepun lagi super duper manis ya... sebab tu minum dgn green  
Quote haryatie 7-5-2018 01:48 PM
ofis aku mmf rajin wat2 benda macam ni
tp bagi aku buat la menu macam2 pun
aku ttp mkn mcam biasa..
ambil apa yg aku nak makan jerk sekadarnya
sbb perut aku jenis yg cpt kenyang..
mkn terlbih sikit  da rasa x selesa @ rasa nak muntah
selalu nya yg suka ambil byk2 ni, jenis yg selalu ckp nak diet nk kurus tp bila mkn free
ambil makanan mcam nak mkn seminggu..
badan dia org ttp gemuk2 jugak
Quote cmf_premierleag 7-5-2018 03:10 PM
siputsedut replied at 5-5-2018 03:00 PM
Naper ofis gomen kerap buat jamuan eh? Org naik pangkat pon jamuan..org berhenti pon jamuan.. Birthd ...

di opis2 gomen GLC, bukan saja ada jamuan makan2 sis
tapi siap ada dekorasi skali
dah mcm kelas budak2 tingkatan 2 jah
ms kat opis lama meols (GLC gomen), acik2 kepam ni gigih nak jd AJK dekorasi bagai..siap nak bawak langsir la, alas meja la, bunga2, lampu liplap liplap la, lilin hiasan la dr rumah, nak buat backdrop la bagai
aku mcm?????
nak makan tu makan je la kannn..gigih sgt nak deko2 bagai
pastu iols keje dgn MNC american company, straight forward jah..sapa2 nak resign or any events, kita gi makan kat luar opis..booking la satu restoran tu utk 1 dept weols..contohnya mcm resto Delicious, Dancing Fish etc...senang keje..takyah susah2 nak kene kemas opis
see...itulah bezanya culture di opis gomen dan opis MNCs

Lihat semua komen(31)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-9-2022 02:34 AM GMT+8 , Processed in 0.072607 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top