CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Minuman Kesihatan Sebenarnya Memudaratkan Kesihatan?

26-4-2018 10:48 AM| Diterbitkan: Cari-Has| Dilihat: 9546| Komen: 28|Original author: Oleh: Has

Description: Ramai dikalangan anda yang mahu mengekalkan kesihatan yang terbaik adalah dengan meminum minuman kesihatan.
Ramai di kalangan kita mahu mengekalkan kesihatan dengan meminum minuman kesihatan. Tapi, tidak ramai yang sedar bahawa dengan meminum minuman kesihatan tersebut juga dapat merosakkan tubuh serta memberikan penyakit.


Ironinya, minuman kesihatan sebaliknya boleh memudaratkan kesihatan kerana ia sebenarnya mengandungi pemanis tiruan yang mendedahkan anda kepada risiko penyakit seperti obesiti dan diabetes selain meningkatkan risiko penyakit strok serta dementia.


Foto: Ubatpensil.blogspot.my

Sebuah kajian yang dijalankan Ketua pengarang Dr. Brian Hoffan dari Universiti Marquette, Milwaukee berkata, hasil pemerhatian mendapati penggantian gula kepada pemanis tiruan juga boleh mengakibatkan berlakunya perubahan negatif kepada metabolisme lemak dan tenaga. 

Malah, ia boleh membahayakan sel saluran darah sekiranya pemanis tiruan acesulfame potassium terkumpul dalam darah, lapor Mail Online seperti dipetik Utusan Online.


Foto: birminghammail.co.uk

Cara menurunkan tahap glukosa adalah dengan mengambil makanan hanya tiga kali sehari dalam kuantiti yang berbeza. Ia juga dapat menurunkan kadar keperluan insulin pesakit kencing manis, selain mengawal rasa lapar.


Foto: Hzurain.blogspot.com

Untuk peringatan bersama, jagalah pemakanan anda bagi mengekalkan tubuh yang sihat agar selalu dijauhi penyakit kronik. - CARI
19

Bagus
14

Marah
20

Terkejut
9

Sedih
14

Lawak
11

Bosan

Friends Rank (87 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote JokesCop 26-4-2018 08:35 AM
Good info,

Sarapan seperti raja - kambing sekor.

Makan tengah hari seperti putera, sign international player masuk kelab sendiri.

Makan malam seperti pengemis - makan atas lantai rumah.
Quote shernazz 26-4-2018 09:06 AM
Iols mmg sarapan makanan  berat pepagi
Kalau setakat roti keping 2 pkl 10 iols menggagau cari.makanan lain pulok..haha
Quote mieymiey 26-4-2018 09:26 AM
sekeping roti yang diambil waktu sarapan mempunyai tindak balas glukosa yang rendah serta kurang menggemukkan berbanding roti yang sama diambil pada waktu petang


Sebab pagi kita banyak gunakan tenaga dan banyak masa untuk memproses makanan banding petang dan malam?
Quote Cari-Has 26-4-2018 10:48 AM
Ramai di kalangan kita mahu mengekalkan kesihatan dengan meminum minuman kesihatan. Tapi, tidak ramai yang sedar bahawa dengan meminum minuman kesihatan tersebut juga dapat merosakkan tubuh serta memberikan penyakit.



Ironinya, minuman kesihatan sebaliknya boleh memudaratkan kesihatan kerana ia sebenarnya mengandungi pemanis tiruan yang mendedahkan anda kepada risiko penyakit seperti obesiti dan diabetes selain meningkatkan risiko penyakit strok serta dementia.








Foto: Ubatpensil.blogspot.my



Sebuah kajian yang dijalankan Ketua pengarang Dr. Brian Hoffan dari Universiti Marquette, Milwaukee berkata, hasil pemerhatian mendapati penggantian gula kepada pemanis tiruan juga boleh mengakibatkan berlakunya perubahan negatif kepada metabolisme lemak dan tenaga.


Malah, ia boleh membahayakan sel saluran darah sekiranya pemanis tiruan acesulfame potassium terkumpul dalam darah, lapor Mail Online seperti dipetik Utusan Online.




Foto: birminghammail.co.uk




Cara menurunkan tahap glukosa adalah dengan mengambil makanan hanya tiga kali sehari dalam kuantiti yang berbeza. Ia juga dapat menurunkan kadar keperluan insulin pesakit kencing manis, selain mengawal rasa lapar.





Foto: Hzurain.blogspot.com



Untuk peringatan bersama, jagalah pemakanan anda bagi mengekalkan tubuh yang sihat agar selalu dijauhi penyakit kronik. - CARI
Quote Adakah? 26-4-2018 11:00 AM
Cth brand minuman kesihatan yg pemes esp kt msia ni ape ye?
Quote sapeka 26-4-2018 11:15 AM
gula banyak uols
Quote sufi^_^ 26-4-2018 11:36 AM
JokesCop replied at 26-4-2018 12:35 AM
Good info,

Sarapan seperti raja - kambing sekor.

Hari tu ada baca sorang pakar dietician kabo, kalau kita jenis kerja duduk je macam kerja opis tak banyak bergerak, sebenarnya tak perlu makan sarapan yang terlalu berat. Cukup untuk alas perut je. Lain kalau kita kerja berat, kena makan sarapan banyak.Disarankan dalam pukul 10 gitu ambil snek sihat macam kacang, buah.

Quote sufi^_^ 26-4-2018 11:38 AM
Adakah? replied at 26-4-2018 03:00 AM
Cth brand minuman kesihatan yg pemes esp kt msia ni ape ye?

pun tertanya juga, apa maksud minuman kesihatan ni?
Ke maksudnya energy drinks macam livita, red bull tu?
Quote Artemesiaa 26-4-2018 11:41 AM
Banyak gula dan perisa tak baik untuk kesihatan
Quote besarkecik 26-4-2018 12:27 PM
minuman kesihatan ni yang pamoga, jus tok guru, jus nusantara ke?
ke long jack orang kampung, ali cafe, livita, red bullshit?
Quote besarkecik 26-4-2018 12:27 PM
minuman kesihatan ni yang pamoga, jus tok guru, jus nusantara ke?
ke long jack orang kampung, ali cafe, livita, red bullshit?
Quote manjalara_01 26-4-2018 01:28 PM
Edited by manjalara_01 at 26-4-2018 01:31 PM
Adakah? replied at 26-4-2018 11:00 AM
Cth brand minuman kesihatan yg pemes esp kt msia ni ape ye?

ni ke? so skrg ni pilihan bijak ke x?



Quote diss69 26-4-2018 01:40 PM
besarkecik replied at 26-4-2018 12:27 PM
minuman kesihatan ni yang pamoga, jus tok guru, jus nusantara ke?
ke long jack orang kampung, ali c ...

Akk pon tertanya2..
Quote SecretLuv 27-4-2018 02:04 PM
Hari tu ayah aku cakap jus Tok Sabri tu bagus untuk gout. Betul ke? Katanya ada yang dah sembuh. Aku kurang sikit nak percaya jus2 macam ni. Huhu.
Quote sufi^_^ 27-4-2018 02:27 PM
manjalara_01 replied at 26-4-2018 05:28 AM
ni ke? so skrg ni pilihan bijak ke x?

Yang ni memang diperlukan kalau suka buat aktiviti lasak yang berjam2, macam cycling yang berpuluh km, marathon, hiking panjat gunung etc tu, sebab badan akan hilang elektrolit. 100+ bagai ni dia ganti elektrolit dalam badan.

Kalau tak aktif, tak yah amalkan. Banyak gula juga.
Quote manjalara_01 27-4-2018 04:26 PM
sufi^_^ replied at 27-4-2018 02:27 PM
Yang ni memang diperlukan kalau suka buat aktiviti lasak yang berjam2, macam cycling yang berpuluh ...

eletrolit tu ape sebenarnye?..
i guess ape2 jenis minuman bergas ni semua byk gula...kan?...x kira "health drink" ke ape..

like kalau produk tu kata "no sugar" maknanye xde gula ori...tp guna gula sintetik...PENIPU SANGAT...
same like "no colouring or preservative"....atau "no trans fat"....haa....tp sebenarnye diganti dgn benda2 SINTETIK who knows what yg they all hasilkan kat dlm lab......sbb tu lagi sedap
Quote sufi^_^ 28-4-2018 08:52 AM
manjalara_01 replied at 27-4-2018 08:26 AM
eletrolit tu ape sebenarnye?..
i guess ape2 jenis minuman bergas ni semua byk gula...kan?...x kir ...

Mineral dalam badan eg sodium, potassium, calcium etc. Bila buat aktiviti lasak, kita hilang elektrolit ni through sweating.

I setuju dengan u pasal benda2 sintetik tu.  
Quote manjalara_01 30-4-2018 09:23 AM
sufi^_^ replied at 28-4-2018 08:52 AM
Mineral dalam badan eg sodium, potassium, calcium etc. Bila buat aktiviti lasak, kita hilang elekt ...

i see..kira mineral tu semua ade dlm peluh kite...

kan? mmg xleh caye brg2 makanan yg dijual kat supermarket ni...bile ade masa bleh la masak sndiri..
bile xde...beli...sape rajin tanam la sayur,pokok buah sndiri..aka organik food....kalau nak beli kat luar mahal...
Quote friedfishsoup 1-5-2018 09:08 AM
Amenda.. tulis je la nama minuman tu

Lihat semua komen(28)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-2-2023 08:33 PM GMT+8 , Processed in 0.103331 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top