CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

'Cukup Ajinomoto, Subur Gemuk-gemuk Pokok'

8-12-2021 04:49 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 1653| Komen: 14

Description: Ramai kaum wanita yang gemar dalam melakukan aktiviti bercucuk tanam dengan menggunakan sebaik mungkin ruang yang ada di rumah.
Ramai kaum wanita yang gemar dalam melakukan aktiviti bercucuk tanam dengan menggunakan sebaik mungkin ruang yang ada di rumah.

Dalam memastikan pokok bunga dan sayuran tumbuh dengan subur, pastinya pelbagai tips yang akan dipelajari oleh mereka agar hasilnya menggembirakan.


Kredit foto: TikTok

Menerusi perkongsian video oleh @kakria di laman aplikasi TikTok, dia berkongsi tips menggunakan serbuk perasa bagi menggantikan penggunaan baja agar tanaman menajdi subur dan berbunga lebat.

Susulan perkongsian itu, rata-rata pengguna media sosial turut mengaplikasikan kaedah dan tips yang dikongsikan serta memberi maklum balas yang positif.




“Saya dah buat ikut tips dari awak, memang menjadi dan pokok mangga saya yang tidak pernah berbuah terus beri hasil yang lebat,” ujar @tieeyaa.

“Jiran saya pun guna cara ini tanam pokok cili , memang lebat buah cili. Terbaik,” kata @Nana.

“Terima kasih kongsi tips, jimat kos nak tanam pokok bunga, kalau guna baja di kedai agak mahal,” komen @julianaharun pula. 


Sumber: K! ONLINE

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote mamajawie 9-12-2021 10:22 AM
sape penah buat?betul ke gemok sbab pakai MSG ni?kalu betul iollss nak try
Quote kedekek 9-12-2021 04:08 PM
Betolll..my mom mmg boh kt pokk dia.hasilnyaaa subur menghijau gemok debab pokoknya
Quote Artemesiaa 9-12-2021 05:31 PM
Kalau benar bolehlah nak cuba
Quote cmf_premierleag 9-12-2021 09:18 PM
Tak migrain lak pokok2 nya kene ajinomoto ya
Quote ais_kosong 10-12-2021 08:12 AM
kira pak aji boleh gemukkan pokok la ya..
orang mcm mana pula? selalu orang claim migrain ja
Quote Orix 10-12-2021 11:29 AM
1st time dgar...  nk try la nnt
Quote hird 10-12-2021 05:33 PM
Semua jenis pokok ke ni? Iols nak utk orkid boleh ke?
Tumpang lalu if ada tips utk orkid. Sebab orkid2 tu arwah ayah iols punya. Iols buta bab jaga2 pokok ni.
Quote jazaa100 10-12-2021 06:53 PM
mamajawie replied at 9-12-2021 10:22 AM
sape penah buat?betul ke gemok sbab pakai MSG ni?kalu betul iollss nak try

Akak campur air beras dgn ajinomoto.....tak de lah letak aji semata mata.....ok je pokok kailan akk mbesar
Quote mamajawie 13-12-2021 09:57 AM
jazaa100 replied at 10-12-2021 06:53 PM
Akak campur air beras dgn ajinomoto.....tak de lah letak aji semata mata.....ok je pokok kailan ak ...

woah..bestnye..nk try la camni sbab tgan ni memang x reti nak menanam namam..tnam byam brazil pun bleh mati x padan sayur tu senang je nak hidup..haisshh..so x kisah la ye apa2 MSG x semestinya ajinomoto kan? so sukatan dia tu brape untuk 1 pokok?

Quote jazaa100 13-12-2021 02:40 PM
mamajawie replied at 13-12-2021 09:57 AM
woah..bestnye..nk try la camni sbab tgan ni memang x reti nak menanam namam..tnam byam brazil pun  ...

Akk beli brand adabi....klu masak memang tak letak pun msg...tapi nk buat baja, rajin dok cari yg murah...500gm tu brp hinggit ntah...murah je...jgn beli paket kecik, mahal....

Simpan air basuhan beras, pastu campur dgn msg tu dlm 2-3 sudu.....peram le dlm seminggu ke....

Jgn siram air peraman ni direct kat pokok, mati nanti....dilute kan dgn air paip yg kita nk siram pokok tu, satu baldi tu campur le dgn 150ml  air peraman ni...akak agag agak je....yg penting jgn pekat sgt... bg dia makanan je....

Akak memula tak konpiden gak nk guna...ttapi cuba kat pokok jagung yg daun dah kuning, pastu hujan pulak.....pergh....subur pokok jagung tu.

Selalu akk siram air msg ni bila hari nk hujan...tak le takut pokok tu mati ke....

Mama cuba lahhh

Quote jazaa100 13-12-2021 02:51 PM
mamajawie replied at 13-12-2021 09:57 AM
woah..bestnye..nk try la camni sbab tgan ni memang x reti nak menanam namam..tnam byam brazil pun  ...


Akk beli brand adabi....klu masak memang tak letak pun msg...tapi nk buat baja, rajin dok cari yg murah...500gm tu brp hinggit ntah...murah je...jgn beli paket kecik, mahal....

Simpan air basuhan beras, pastu campur dgn msg tu dlm 2-3 sudu.....peram le dlm seminggu ke....

Jgn siram air peraman ni direct kat pokok, mati nanti....dilute kan dgn air paip yg kita nk siram pokok tu, satu baldi tu campur le dgn 150ml  air peraman ni...akak agag agak je....yg penting jgn pekat sgt... bg dia makanan je....

Akak memula tak konpiden gak nk guna...ttapi cuba kat pokok jagung yg daun dah kuning, pastu hujan pulak.....pergh....subur pokok jagung tu.

Selalu akk siram air msg ni bila hari nk hujan...tak le takut pokok tu mati ke....

Mama cuba lahhh

Quote mamajawie 13-12-2021 03:05 PM
jazaa100 replied at 13-12-2021 02:51 PM
Akk beli brand adabi....klu masak memang tak letak pun msg...tapi nk buat baja, rajin dok cari yg  ...

i see..thanks kak jazaa..nk try la sbab bnyak pokok2 da mati ni sbab asyik hujan panas je

Quote babelina 14-12-2021 10:22 AM
klau pkk bsemut bole agknya letak nie..
Quote puanbintang 14-12-2021 01:01 PM
uish..kena bagitau mak ni, dia yang rajin bercucuk tanam bagai..biar gegebu tanaman beliau

Lihat semua komen(14)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

23-5-2022 11:40 PM GMT+8 , Processed in 0.085538 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top