CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Pula Dah! Guru Diajar Buat Swab Test Untuk Pelajar Di Sekolah?

8-12-2021 05:05 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 1316| Komen: 23

Description: Pelbagai inisiatif dijalankan untuk membendung penularan wabak Covid-19.
Pelbagai inisiatif dijalankan untuk membendung penularan wabak Covid-19. 

Namun, baru-baru ini tular isu guru didakwa diajar untuk melakukan ujian saringan Covid-19 PCR terhadap murid di sekolah sehingga menjadi perdebatan ramai pihak.




Menerusi perkongsian seorang guru, Mohd Fadli Salleh di Facebook, guru diajar cara untuk membuat ujian saringan Covid-19 yang dipercayai berlaku di sebuah sekolah di Kuantan, Pahang.

Mohd Fadli berpendapat bahawa guru tidak sepatutnya diminta untuk membuat ujian saringan tersebut kerana mereka bukan kakitangan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), malah tiada kemahiran dalam bidang berkenaan.



Kredit foto: FB

Ujarnya lagi, dia tidak memberi kebenaran sekiranya ada pihak sekolah ingin melakukan ujian saringan berkenaan terhadap anaknya dan lebih memilih untuk membuat ujian saringan melalui air liur sahaja.

Susulan itu, dia menasihatkan guru agar tidak membuat ujian saringan Covid-19 melalui hidung walaupun mendapat arahan daripada pihak sekolah kerana bimbang akan implikasi daripada ujian tersebut.



Kredit foto: FB

Dalam pada itu, seorang pakar perubatan dikenali sebagai Dr Mizam Baha turut menasihati guru supaya tidak membuat ujian calitan hidung itu kerana bimbang menjejaskan reputasi guru seandainya berlaku sebarang kecederaan pada pelajar.


Sumber: OHBulan

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Buritan 8-12-2021 05:53 PM
Koh koh... kalo nama sekolahhh mcm mcm boleh jd.. cikgu jd dreba sudah.. bankers sudah .. tukang kebun sudah.. tukang cuci jmbn dudah.. par sudah.. cacai sudah.. loyo sudah.. polis sudah.. skrg jd docto pulakk dah..
Quote gideoncross 8-12-2021 05:55 PM
Mkin org panik, makin bnyk variant yg kluar. Novel Corona ni mmg ada otak, dia x sma mcm pnyakit2 lain.
Quote dua_chzy 8-12-2021 06:18 PM
Gila.

Ummah KKM pun hada yang fail buat swab test, inikan cikgu yang korang kata bodoh dan tak pandai sebab tu jadik cikgu.
Quote missus_meow 8-12-2021 06:39 PM
cikgukan org multipurpose ... kalo jd ape2, sape nk menjawab ...
Quote Kitty_catz 8-12-2021 06:44 PM
kalo jadi apaa2 then mak pak saman? acaner?

gila...yihhhh!
Quote jahcomel 8-12-2021 07:32 PM
Xyah cari nyakit lh cikgu... Kna saman kt makbapak naye pak karim...
Quote Belibis 8-12-2021 08:04 PM
Buritan: Koh koh... kalo nama sekolahhh ...

Baik jadi pelakon jee..semua benda boleh jadi,waima jadi hantu.[em:22:]
Quote Belibis 8-12-2021 08:06 PM
jahcomel replied at 8-12-2021 07:32 PM
Xyah cari nyakit lh cikgu... Kna saman kt makbapak naye pak karim...

Bila melibatkan hal berkaitan kobid,semua jadi suci murni,macam minyak sri murni.mak pak takkan dapat lawan kaykayem der.
Quote exclusive_vvip 8-12-2021 08:11 PM
dua_chzy replied at 8-12-2021 06:18 PM
Gila.

Ummah KKM pun hada yang fail buat swab test, inikan cikgu yang korang kata bodoh dan tak pand ...

iols jadi firestone sisturrr..keje sebab nak gaji (pdhal ada ker org keje taknak gaji)..
Quote Normabaru 8-12-2021 08:57 PM
aik kkm..elaun extra dh bg..gaji jln penuh..privileges sana sini siap bonus dikala org lain xdpt..still nk taici tugas ke...lemak sgt gomen2 ni ye..duit nk..kje mlssss
Quote edayildiz 8-12-2021 08:59 PM
pulak

Quote Thunderclouds 8-12-2021 09:07 PM
Dh byk hari kot circulate kt fb. Ada doc siap pesan cikgu2 jgn buat. Jd apa2 depa yg liable. Bukan kerajaan.
Quote Thunderclouds 8-12-2021 09:10 PM
Buritan replied at 8-12-2021 05:53 PM
Koh koh... kalo nama sekolahhh mcm mcm boleh jd.. cikgu jd dreba sudah.. bankers sudah .. tukang keb ...

Jack of all trades. Byq 1 gaji ja. Jimaattt
Quote miss_strangers 8-12-2021 09:42 PM
Betulke Cikgu fadli ni kena tukar sekolah sbb bersuara pasal beg sekolah budak?
Quote elnor_81 8-12-2021 10:08 PM
miss_strangers: Betulke Cikgu fadli ni kena tu ...

Bab tukar x tau..tp dia kena pggil dek integriti sbb bersuara psl silibus bm n beg berat. Ni mau kena pggil lg pas ni..gile nk suh ckgu jd DOKTOR plak. Klo cerdik terlajak, xde aku ni jd ckgu..baik aku jd doktor. [em:3:]

Buat saliva test pun, mne ad bekal ppe bagai. Pandai2 la skolah bli. Klo skolah bijak bli..klo x brape bijak..di suruh pakai glove nyambil bantu budak meludah.
Quote sambaldurian 8-12-2021 10:13 PM
la bkn boleh buat sendiri ke. kn ada jenis air liur, swab hidung pun boleh buat sendiri. org kata speedmart ada jual, tp memanjang abis. sbb plg murah , banding dgn farmasi.
Quote LadyCarefree 8-12-2021 10:15 PM
Si Sheryldesa pon buat nasal swab kat tunangnya si Azamdesa. LOLLLL nanti reramai bbnu pon ikut buat.
Quote mr_cool5885 8-12-2021 10:57 PM
Tiap minggu kene rodok idong ke budak² ni? Kesiannya lahai. Kau pun taknak inikan pulak bdk².
Tapi mak bapak macam biasa la kan takpe lah demi dari rasa terasing anak dia je tak rodok anak² org lain rodok. Sanggup tu. Tiap² minggu cucuk/rodok pun takpe asalkan tak terasing dari sistem.
Quote TeropongThaico 8-12-2021 11:22 PM
Cikgu kena buat??? Mengarut sgt dah ni

Lihat semua komen(23)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

21-5-2022 07:32 AM GMT+8 , Processed in 1.114009 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top