CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

"Gosok Dengan Seterika Je" - Kilang Diserbu Jual Topeng Muka Terpakai

6-3-2020 09:43 AM| Diterbitkan: natrahn| Dilihat: 6289| Komen: 28|Original author: Oleh: natrahn

Description: COVID-19 yang melanda hampir seluruh dunia kini menyebabkan topeng muka dan cecair pembasmi kuman begitu laris di pasaran.


COVID-19 yang melanda hampir seluruh dunia kini menyebabkan topeng muka dan cecair pembasmi kuman begitu laris di pasaran.


Lantaran permintaan tinggi produk ini, sebuah kilang di Saraburi, Thailand turut mengambil peluang menjual topeng muka.



Kredit foto: The Nation Thailand

Tetapi, kegiatan kilang itu terbongkar kerana ia menjual topeng muka terpakai yang hanya diseterika sebelum dijual semula seperti topeng muka baru kepada pelanggan.

Menerusi laporan The Nation Thailand, polis turut menahan enam pekerja kilang tersebut yang sedang leka menyeterika topeng dan memasukkan semula ke dalam bungkusan.



Kredit foto: The Nation Thailand

Stok topeng muka terpakai itu diperolehi dari individu tidak dikenali. Hal ini mendatangkan kebimbangan masyarakat sekitar daerah itu yang berkemungkinan akan terdedah dengan penularan wabak COVID-19, apatah lagi dengan menggunakan topeng muka terpakai tersebut.



Macam-macam cara individu tidak bertanggungjawab nak kaut untung. Harap perkara seperti ini tidak terjadi di Malaysia. - CARI

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote lil_honey 6-3-2020 09:46 AM
ni malaysia dah naik kes, makin mahal la topeng kat shopee tu.
Quote sarah82 6-3-2020 10:40 AM
lil_honey replied at 6-3-2020 09:46 AM
ni malaysia dah naik kes, makin mahal la topeng kat shopee tu.

Ada ka? Sy check x ada stok..
Quote putput 6-3-2020 10:44 AM
third world thinking
Quote haryatie 6-3-2020 10:46 AM
aku pun merata cari
semua farmasi abis
dpt beli kat Daiso Mines 30pcs rm5.90
Quote Kurex 6-3-2020 10:51 AM
semoga @sarah82 boleh cuci mata tengok pakaian seragam dari negara jiran ni
Quote sarah82 6-3-2020 10:53 AM
Kurex replied at 6-3-2020 10:51 AM
semoga @sarah82 boleh cuci mata tengok pakaian seragam dari negara jiran ni

Hahahaha.. Tak menarik.. Pakcik polis tu muncit
Quote Kurex 6-3-2020 10:57 AM
sarah82 replied at 6-3-2020 10:53 AM
Hahahaha.. Tak menarik.. Pakcik polis tu muncit

kau seterika la perut dia bagi kempis
Quote sarah82 6-3-2020 10:59 AM
Kurex replied at 6-3-2020 10:57 AM
kau seterika la perut dia bagi kempis

Hahaha.. X minat...
Quote munchkin 6-3-2020 11:17 AM
Jahit sendiri je. Pastu tiap hari cuci.
Quote gede-bab 6-3-2020 11:21 AM
mata duitan betul...
Quote EJALTI 6-3-2020 11:38 AM
Jilaker sangat pangai bahalol...
Quote mizruncing 6-3-2020 11:38 AM
eeeeuuuuuuuuuu
Quote bulan_gerhana 6-3-2020 11:54 AM
haryatie replied at 6-3-2020 10:46 AM
aku pun merata cari
semua farmasi abis
dpt beli kat Daiso Mines 30pcs rm5.90

uii jauhnye nak pi beli .. iols kat utara ni... adehhh iosl arituh cari kat kedai sensei ... masa tu tgh dok packing.. iols terus muka menebeng ckp nak.. dia x leh kata x leh sbb iols mmg saksi depa tgh packing kannnn ... selalu manjang kate xde.. tapi kalo kaum2 dia yg dtg ade je bawak 1 pack tiap kali kuar.. [ sorry.. iols ade sikit statment raciss]
ni dah nak out of stock dah.. sbb anak iols dok batuk ni. soo ari2 pakai.. adesss mana nak cekau nii
Quote bulan_gerhana 6-3-2020 11:56 AM
yg ni mmg hanat .. eii geram ni... main iron je... hadoi... ade terlepas x stok ke mesia ni... seriau kooooo
Quote ina_na 6-3-2020 12:03 PM
lil_honey replied at 6-3-2020 09:46 AM
ni malaysia dah naik kes, makin mahal la topeng kat shopee tu.

Mmg makin mahaii. Ml2 ari tu bl gan member sbb dia ada farmasi rm7 je.. Skrg tgk kat shopee sama Item rm35-45..bl gan member br dpt semalam by pos.. Sbb farmasi dia kat pahang bl yg rm40, kat sini x de stok dah mask.. Dl yg ni x tau bape rege.. Sbb yg sendiri nye ilang.. Tkt makin kritikal bl gak la tuk standby.. Tp Jenis ni yg lama blh pakai.. Sbb x berani pulak bl yg pakai buang.. Tkt kes mcm ni la.. Dikitar semua..
Quote Artemesiaa 6-3-2020 12:16 PM
Euwww ni mesti tiru mereka kat wuhan tu.  Sama macam ni gigih nak recycle, tapi yang kat wuhan tu kantoi dengan polis masa dia tengah sibuk kutip mask dah guna yang orang buang tepi jalan.
Quote any42 6-3-2020 12:20 PM
eeee xguna btul. satu hal plak kna warn org rmai lps guna sblum buang mke sure koyakkn/gunting dlu topeng tu bru msuk tong.

individu yg supply ni msti kutip dr tong2 tmpt tmpuan org byk guna buang mcm kt hspital etc.
Quote palmolive 6-3-2020 12:21 PM
takder topeng muka pakai la bandana..
Quote minguk 6-3-2020 12:33 PM
gelinyaaaaa

Lihat semua komen(28)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-2-2023 04:30 PM GMT+8 , Processed in 0.089946 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top