CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Penuntut Di London Dibelasah Kumpulan Rasis Kerana Covid-19

5-3-2020 02:42 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 4142| Komen: 25

Description: Kepanikan akibat Covid-19 mencetuskan api perkauman di kalangan segelintir masyarakat seluruh negara yang bimbang dijangkiti mereka yang berasal dari negara terjejas wabak berkenaan.
Kepanikan akibat Covid-19 mencetuskan api perkauman di kalangan segelintir masyarakat seluruh negara yang bimbang dijangkiti mereka yang berasal dari negara terjejas wabak berkenaan.

Terbaru, seorang penuntut University College London warga Singapura cedera akibat dibelasah sekumpulan individu rasis.



Foto: METRO

Menurut METRO, kejadian dipercayai berlaku selepas mangsa membalas cacian mereka mengenai wabak itu ketika dia bersiar-siar di Oxford Street pada 24 Fabruari.

Menerusi hantarannya di Facebook, Jonathan Mok, 23, berkata dia cuba mempertahankan dirinya selepas mendengar kata-kata mereka. Namun, seorang daripada suspek tidak puas hati sebelum menumbuk Jonathan.

Orang awam di lokasi cuba meleraikan keadaan, namun tidak dihiraukan kumpulan terbabit.

Jonathan cuba menjelaskan situasi sebenar dan berkata dia tidak melakukan sebarang kesalahan yang boleh menyebabkan dia dibelasah kumpulan berkenaan. Dia juga gagal membuat serangan balas selepas jarinya dikatakan patah.


"Kami tidak mahu koronavirus kamu dalam negara saya," kata salah seorang penyerang.

Katanya, doktor memaklumkan bahawa dia mungkin perlu menjalani pembedahan kerana mengalami keretakan pada wajahnya.

Difahamkan, kes itu kini dalam siasatan polis. - CARI
1

Bagus
1

Marah

Terkejut

Sedih
1

Lawak

Bosan

Friends Rank (3 people)


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Kurex 5-3-2020 02:46 PM
ni membuktikan lagi yg dunia pun ramai benci leluhur ni walau di mana mereka lahir...
Quote Meiizu 5-3-2020 02:52 PM
kesian... tapi patut ke aku malas jugak nak kesian hurmmmmmm
Quote husna_amal 5-3-2020 03:15 PM
kat Malaysia je tak macam tu sebab selalu bagi muka.
Quote vender 5-3-2020 03:30 PM
Laaa mesti melayu yg pukul tu. melayu ramai kat london. Melayu kan rasis. {:sing #janganpembaris
Quote dua_chzy 5-3-2020 03:32 PM
Kurex replied at 5-3-2020 02:46 PM
ni membuktikan lagi yg dunia pun ramai benci leluhur ni walau di mana mereka lahir...

Ko patut cek DNA ko Kurex. Dari rupa ko, akak ghasa ko hada darah Cina.
Quote ultra78 5-3-2020 03:36 PM
Tak sangka kaum bumiputera england begitu ganas.
Quote munchkin 5-3-2020 03:38 PM
Kesian lah. Tak memasal ja
Quote Artemesiaa 5-3-2020 03:39 PM
Dah tahu di tempat orang gi melayan provoke dia org buat apa lawan pun bukan boleh menang akhir sendiri juga yang susah
Quote Kurex 5-3-2020 03:57 PM
dua_chzy replied at 5-3-2020 03:32 PM
Ko patut cek DNA ko Kurex. Dari rupa ko, akak ghasa ko hada darah Cina.

kalau ada pun, iops tetap akan mengaku iols idaman melayu terakhir
Quote palmolive 5-3-2020 04:22 PM
dia igt dia ipman kot
Quote sharlenetexas 5-3-2020 04:27 PM
Takde sape mau bela ketuanan cina di tanah ratu?
Quote RED 666 5-3-2020 04:40 PM
kaum diorg jugak yg sanjung tinggi omputeh ni sebenanrnya, padan muka dilayan buruk mcm yg mereka buat kat kaum lain juga
Quote menah 5-3-2020 05:14 PM
dah tahu kat tempat org lagi ada napsu nk membalas balik dengan kata2.. tangan meke dah naik x mampu lak nak pertahankan diri ye?   tak mampoooo nak kasihannnn
Quote im4me 5-3-2020 05:25 PM
elok sangat lah tu
Quote binipopeye 5-3-2020 05:38 PM
malaysia ni jer lembut bagi muka... bangsa corona sukahati kuar masuk smpi agong pun xhormat...
Quote underground 5-3-2020 11:46 PM
cina kiasu singapore, jenis tak boleh tegur atau provok.

perasan tough tapi time national service macam pondan.
Quote LautBiru52 5-3-2020 11:54 PM
Sori. Tak tau kenapa tak kesian. Dah tau lembik buat ape melawan.
Quote Carcosa 6-3-2020 07:24 PM
The greatest battle that you could ever win, is the art of backing off.
Ini selalu pesanan laki meols. Dulu meols ni selalu lah layan bertekak dgn strangers. Tapi dah byk kali kena nasihat, baru meols faham.
Walk away.... Itulah yg paling susah nak buat but at the same time, itulah kejayaan yg paling besar.

Utk tak OT, hah padan muka ko. Gigih nak melawan ckp. Kan dah mendapat. Kepuasan beberapa saat yg kau kecapi dgn melawan ckp dgn org tu, kemeranaan sepanjang hidup ko, bila kena operate muka nanti.
Hadap jelah, dah mmg bangsa seangkatan kau drpd Tanah Besar tu pengotor dan pencetus virus. Huh
Quote Austronesian 6-3-2020 09:22 PM
underground replied at 5-3-2020 11:46 PM
cina kiasu singapore, jenis tak boleh tegur atau provok.

perasan tough tapi time national service ...

Siap suruh bibik lagi bawa beg. Muka sekor2 mcm kaki game. Lembik.

Lihat semua komen(25)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

17-7-2024 12:05 AM GMT+8 , Processed in 0.049223 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top