CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

"Persediaan Hari Kiamat" Pasar Raya Laku Keras Gara-gara Covid-19

6-3-2020 10:16 AM| Diterbitkan: top5complete| Dilihat: 22726| Komen: 289|Original author: Oleh: top5complete

Description: Penularan virus pembawa maut Covid-19 telah memberikan impak yang besar kepada masyarakat di seluruh dunia. Ramai juga yang bimbang dengan stok barangan keperluan yang dijual di pasaraya akan habis.
Penularan virus pembawa maut Covid-19 telah memberikan impak yang besar kepada masyarakat di seluruh dunia. Ramai juga yang bimbang dengan stok barangan keperluan yang dijual di pasaraya akan habis.


Foto: ABC

Sekiranya anda mengikuti perkembangan isu ini di laman media atau berita, anda boleh nampak gambar-gambar tular yang menujukkan barangan di pasar raya habis dibeli pelanggan terutama makanan dan tisu tandas.

Terbaru di Australia, seorang suri rumah yang ditemu bual ABC News mendedahkan yang dia sudah berbelanja dengan banyak pada minggu lalu sebagai persediaan menghadapi "kiamat"

"Saya telah membeli barang-barang persediaan seperti makanan dalam tin, sayur, kacang, buah, tisu tandas serta makanan anjing dan kucing" katanya.


Foto: ABC

Namun, ada juga orang awam berpendapat tidak perlu membuat pembelian panik seperti ini.

"Tidak salah untuk melakukan persediaan dengan membeli ubat dan makanan dengan banyak, tetapi tidak perlu sampai menjadi terlalu risau kerana wabak tersebut masih belum tersebar luas dan masih boleh dikawal," kata individu yang ditemu bual wartawan ABC Radio Brisbane.


Foto: ABC

Gambar berikut pula menunjukkan keadaan sebuah pasar raya di Singapura yang barangannya habis dibeli penduduk di sana. 


Foto: Straits Times

Foto: Reuters

Foto: Carian google

Foto: Channel News Asia

Jadi, apa pendapat anda? perlukah kita melakukan persediaan serupa ketika berdepan gelombang kedua Covid-19? - CARI

Bagus
2

Marah
1

Terkejut
2

Sedih
3

Lawak
2

Bosan

Friends Rank (10 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • PomenObersea

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Simunggu 6-3-2020 10:18 AM
bodoh piang bangsa ni...
Quote Catpaw 6-3-2020 10:21 AM
Kat sini takda lagi gelabah beli sampai licin rak, ada yg diam2 je beli buat persediaan. Masing2 aman2 je jalan sana sini
Quote bloodyamuk 6-3-2020 10:21 AM
tawakal kepada Allah...nanti masa Dajjal muncul famine kemarau tanah kering kontang hujan pun nan turun lagi dahsyat...

biar mati kebuluran, jangan mati sesat...

#donedakwah
Quote sarah82 6-3-2020 10:28 AM
Aku tersilap baca kah? Citer kat aussie tapi gambar dari Singapore?
Quote seri_mawr 6-3-2020 10:35 AM
knp nak beli tisu tandas..???
kaitan COVID-19 dgn tisu tandas...

kat singapore abis tisu tandas....kat aussie abis tisu tandas...

adakah sbb mereka buang air lap guna tisu...?
Quote fliphair8 6-3-2020 10:45 AM
Tisu tandas tu bole dimakan ke? Bukan ke konsepnya survival meaning food water shelter? Pelik puak2 kiasu ni
Quote Kurex 6-3-2020 10:55 AM
bangsa ni memang takut mati
Quote pumpkingirl 6-3-2020 11:01 AM
Sebenarnya tempat aku ni dr awal feb dah penuh puak2 ni shopping sampai kosong rak tesco tu..
nasibla lepas tu tesco penuhkan balik rak2 tu..hehe
Mmg untung bykla tesco..
org2 kita je yg relax2..
konon pembangkang dulu saja fear mongering sbb nak burukkan ph..
padahal puak2 kiasu awal2 dah beli prepare mcm2..
org mlayu je relax2 jgn gelabah teks konon..
last2 tgk dr kes 26 tu berapa ramai melayu yg kena..relax sgt kan..
Quote MissVixen 6-3-2020 11:04 AM
seri_mawr replied at 6-3-2020 10:35 AM
knp nak beli tisu tandas..???
kaitan COVID-19 dgn tisu tandas...


Rela habiskan duit untuk beli tisu dulu. Banyak toilet takde bidet dan tisu. Takut beku punggung kot.
Quote MissVixen 6-3-2020 11:05 AM
pumpkingirl replied at 6-3-2020 11:01 AM
Sebenarnya tempat aku ni dr awal feb dah penuh puak2 ni shopping sampai kosong rak tesco tu..
nasib ...

Betul. Yang habiskan face mask dan hand sanitizer pun mereka dulu. Kalau ada lebih mereka pergi jual harga sampai 4-5x ganda.
Kita je masih dengan sikap takpe, takpe.
Quote chicozinn 6-3-2020 11:06 AM
seri_mawr replied at 6-3-2020 10:35 AM
knp nak beli tisu tandas..???
kaitan COVID-19 dgn tisu tandas...

hmmm..menambahkan bacin je plus makin banyak la pokok kena tebang sebab habis tisu puak leluhur kerjakan buat lap bawah

Quote justchu 6-3-2020 11:09 AM
Nampak gaya, kalo supplier toilet paper tutup kilang, tak cebok lah sebahagian manusia. Mati tergolek2 agaknya kalau cebok guna air.
Quote ellejo 6-3-2020 11:11 AM
laki aku perangai sama je dgn kiasu ni tapi dia buat diam2. tiap hari bawak balik peket faiza mihun besar2 harga rm15 tu, spageti, beli beras 10kg, tong gas disimpannya
orang naik moto bawak awek dia naik moto bawak beras.
Quote ellejo 6-3-2020 11:12 AM
MissVixen replied at 6-3-2020 03:05 AM
Betul. Yang habiskan face mask dan hand sanitizer pun mereka dulu. Kalau ada lebih mereka pergi ju ...

haah. ushar shopee dia beli skotak pastu kat on9 jual by pcs.
lahanat kan
Quote MissVixen 6-3-2020 11:15 AM
ellejo replied at 6-3-2020 11:12 AM
haah. ushar shopee dia beli skotak pastu kat on9 jual by pcs.
lahanat kan

Betul. Sakit hati betul tengok borong dettol hand sanitizer yang botol kecil tu berpuluh2. Harga patut rm6 ke berapa dia pergi jual rm30 tak masuk duit pos. Gila. Macam mana nak report ye orang macam ni? Lazada aku tak jumpa butang report lagi.
Quote ctcheery 6-3-2020 11:16 AM
Boss Aku dulu Ada sorang mcm nih, panik! .. ptg balik keje tu ajk Aku g mall Beli stok makanan, siap2 utk Hari kiamat dia kata. Tak hagak paksa Aku Beli jgk stok banyak2. Aku kata " Madam, u taw Ka kiamat tu mcm mana, bumi nih bergulung, langit runtuh taw..Kalo kiamat Kita semua mati dah, takdenya dok dlm umah makan magi."  
Quote glump 6-3-2020 11:16 AM
Suka pasaraya .tiada promo org dh memborong.dlm x duit pun org menyimpan brg
Quote ellejo 6-3-2020 11:36 AM
kumpul emas ke silver ke rhodium ke
nanti currency jatuh boleh jual emas tu
macam germany masa masih pakai deutsche mark.
Quote gideoncross 6-3-2020 12:11 PM
MissVixen replied at 6-3-2020 11:05 AM
Betul. Yang habiskan face mask dan hand sanitizer pun mereka dulu. Kalau ada lebih mereka pergi ju ...

Ummah Meleis gitu lh, eksen x glabah tetek tpi nnti klau dh x trkawal, bru lh sibuk angkat jari & tuding sana sini, sma2 mnyalahkn diri sndri pdahal silap sndri sbb x brsedia dri awal lgi.

Lihat semua komen(289)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-2-2023 02:46 AM GMT+8 , Processed in 0.249854 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top