CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Zahid Hamidi Tak Ikhlas Bantu Anak Muda - Fahmi Fadzil

15-2-2016 10:01 AM| Diterbitkan: CARI-IIN| Dilihat: 9539| Komen: 32

Description: “Saya nak tanya adakah Ahmad Zahid benar-benar memahami kenapa anak muda hari ini enggan bekerja di sektor perladangan atau mana-mana sektor
Oleh Izzah Abbasy

Naib Angkatan Muda Keadilan (AMK), Fahmi Fadzil menjawab gesaan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi meminta anak muda mengambil alih kerja yang diisi pekerja asing cukup menarik tetapi ia separuh matang.


PKR menggesa kerajaan melaksanakan gaji minimum sebanyak RM1,500 dan menguatkan kesatuan sekerja sebelum meminta golongan muda negara ini mengambil alih kerja pekerja asing.

Ini soalan Fahmi Fadzil kepada Zahid, “Saya nak tanya adakah Ahmad Zahid benar-benar memahami kenapa anak muda hari ini enggan bekerja di sektor perladangan atau mana-mana sektor yang disebut 3D atau Dirty, Difficult and Dangerous (kotor, sukar dan bahaya)?

“Tanpa melaksanakan langkah-langlah ini, gesaan Ahmad Zahid hanyalah retorik semata-mata dan bukan niat ikhlas bagi membantu anak muda mengambil alih kerja yang diisi pekerja asing,” katanya. - CARI Infonet

Kredit : Sinar Harian            


8

Bagus
3

Marah
12

Terkejut
6

Sedih
3

Lawak
11

Bosan

Friends Rank (43 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote kekekek 15-2-2016 09:08 AM
Aku rasa elok letak RM2.5k pasal aku tanya indon kontrak kat depan rumah aku pun income sebulan kat RM3k.
Quote insulin 15-2-2016 09:28 AM
kekekek replied at 15-2-2016 09:08 AM
Aku rasa elok letak RM2.5k pasal aku tanya indon kontrak kat depan rumah aku pun income sebulan kat  ...

Indon buat kerja xder kualiti.
Quote qronaldo7 15-2-2016 09:36 AM
sanggup ke company revise gaji pekerja tu.
Quote dino 15-2-2016 09:39 AM
kekekek replied at 15-2-2016 09:08 AM
Aku rasa elok letak RM2.5k pasal aku tanya indon kontrak kat depan rumah aku pun income sebulan kat  ...

income keje siang malam tuh....
Quote jazaa100 15-2-2016 09:46 AM
kekekek replied at 15-2-2016 09:08 AM
Aku rasa elok letak RM2.5k pasal aku tanya indon kontrak kat depan rumah aku pun income sebulan kat  ...

Betul....

Maid jiran aku, dia kata menantu dia dpt gaji rm100 sehari....klu nk cari duit lebih, menantu dia buat obertime sebelah mlm....kerja dgn kontraktor syabas
Quote kentel 15-2-2016 10:14 AM
you're being paid for what you work for
Quote myralolx92 15-2-2016 10:35 AM
rm1500? duduk kl?
for real? kalau jenis yg saving gila boleh la kot.

tapi kan masa aku intern dulu, ada sorg programmer baru masuk budak dip gaji rm1500.
I wonder how he survive.

Quote zamzam 15-2-2016 11:20 AM
jazaa100 replied at 15-2-2016 09:46 AM
Betul....

Maid jiran aku, dia kata menantu dia dpt gaji rm100 sehari....klu nk cari duit lebih, ...

indon maid rumah aku kerja rm10 sejam. dia kerja 12 jam sehari cuci dua buah rumah dpt rm120. tapi makan ala kadar xsolat  kerja tiap hari. cukup bulan hantar duit balik indon. so si jahit expect orang kita kerja macam tu? dah tu buat apa galakkan rakyat malaysia belajar tinggi2 ??
Quote slipargetah 15-2-2016 11:24 AM
10 tahun lepas gaji aku dlm rm600-rm800/month...hidup kat kl..
ari2 ikat perut sbb pikir duit tu la utk bayor bilik sewa, tambang lrt, ptptn dan segala mak nenek expenses..
yg penting camana ko nak manage duit tu..
gaji rm1500 tp eksyen duk bilik sewa sorg rm500 mmg takkan cukup smpai hujung bulan..

Quote MeghanK 15-2-2016 11:27 AM
Edited by MeghanK at 15-2-2016 12:03 PM
myralolx92 replied at 15-2-2016 10:35 AM
rm1500? duduk kl?
for real? kalau jenis yg saving gila boleh la kot.



jangan terkejut..gaji pekerja sambilan (kerani) di jabatan kerajaan hanya rm900..tatau dorang survive camne
Quote bangcak 15-2-2016 12:01 PM
MeghanK replied at 15-2-2016 11:27 AM
jangan terkejut..gaji pekerja sambilan (kerani) fi jabatan kerajaan hanya rm900..tatau dorang surv ...

tu rezeki masing2 meg. rm900 monthly blom
tentu takcukup.

kalu takcaya tanya bangkem @kemaruk tu.
gaji heol pon taksapai rm900 tapi bleh je
idup kat kolumpo.
Quote Simunggu 15-2-2016 12:20 PM
bolehkan swasta revise gaji 1500?? kalau syarikat kecil mcm mana??
Quote bellaa 15-2-2016 12:28 PM
8 jam. basic 2k la.

baru la golongan mude belia mcm weol nih bersemangat nak membangunkan negara.
Quote kingnqueen 15-2-2016 12:31 PM
insulin replied at 15-2-2016 09:28 AM
Indon buat kerja xder kualiti.

malay buat kerja xder kualiti
Quote insulin 15-2-2016 12:35 PM
kingnqueen replied at 15-2-2016 12:31 PM
malay buat kerja xder kualiti

Apa buktinya?
Quote kingnqueen 15-2-2016 12:44 PM

http://www.sinarharian.com.my/ko ... -itu-malas-1.320929

http://www.themalaysianinsider.c ... -sebab-melayu-malas
Quote HaifaHanna 15-2-2016 12:46 PM
Mcm nk komen sikit..ermm..ni pengalaman aku sebagai kerani kat kedai buat barang2 simen contoh tiang simen, pagar dll...tukang sorang melayu, sorang kemboja, 2 myammar...melayu: smpai kol 8.30am, ddk dulu...sembang dgn myammar(ade sorang yg tua, yg ni die ade oder bru die buat keje)..pastu kol 12.30 dh nk blk sbb nk amek ank skolah..kol 2.30 bru masuk blk..kol 2.30 tu x buat keje lg, baring dulu...kol 4 smbung buat keje..kol 5 dh blk...gaji die berdasarkan ape yg die buat..selang 2 hari mesti nk pinjam duit..sebulan dpt la 8++ upah die buat barang..kemboja: x tentu smpai kol brape..smpai lmbt blk lmbt..kalo ari die nk cuti, die akn drg subuh kol 3/4 am buat kje pkai lampu suluh..kol 1 die rehat, tdo smpai kol 4..bangun terus buat kje smpai kol 7..sebulan gaji die 3k..tmpt aku kje gaji ikot brg yg ko buat..upah bos aku bg melayu mahal singgit dua dari kemboja/myammar..sume dari sikap jer..dlu pernah sorang pekerja melayu bole jer saing kemboja gaji cecah 3k..tp die berenti sbb dh x kuat..bukan melayu takde nk buat kje kasar, antara rajin ngn tak jer..
Quote mondou 15-2-2016 12:50 PM
RM1500 tu lebih baik daripada xde kerja langsung..
Quote insulin 15-2-2016 01:09 PM
kingnqueen replied at 15-2-2016 12:44 PM
http://www.sinarharian.com.my/kolumnis/ridhuan-tee-abdullah/adakah-benar-melayu-itu-malas-1.320929 ...

Ko ni mesti bangsa indon low class atau cinaman yang suka memperhambakan bangsa lain untuk keuntungan tinggi, kan?

Lihat semua komen(32)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

16-6-2024 08:08 PM GMT+8 , Processed in 0.075925 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top