CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Wanita Tak Lepas Daftar Nama Anak Ikut Nama Keluarga Suami

13-2-2016 03:55 PM| Diterbitkan: CARI-SFG| Dilihat: 6555| Komen: 24

Description: tidak dapat mendaftarkan anak yang baru dilahir....

@gambar hiasan@


Oleh : Fyruz Hanna

Seorang wanita tidak dapat mendaftarkan anak yang baru dilahir dengan menggunakan nama keluarga suaminya selepas suaminya tidak hadir bersama.

Suami Chin Siwe Lee, yang bekerja di London tidak turut serta semasa mendaftar nama anak  lelaki ketiga mereka.

Siew Lee mendakwa, walaupun telah membawa sijil perkahwinan di pejabat pendaftaran Kuala Kubu Baru, baru-baru ini.

Pegawai yang bertugas ketika dihubungi The Star memberitahu, jika bapa kanak-kanak terbabit tidak dapat hadir, isteri boleh membawa beberapa dokumen sokongan termasuk afivadit dari keluarga untuk mendaftar nama mengikut daftar nama keluarga suaminya.

Tambah pegawai terbabit, ia merupakan perkara lama dan bukan satu sistem baru kerana pihaknya telah seringkali menerima aduan penyalahgunaan daftar nama keluarga tanpa pengetahuan si suami. -CARI Infonet.

sumber: TheStar
24

Bagus
9

Marah
16

Terkejut
12

Sedih
16

Lawak
19

Bosan

Friends Rank (96 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote MeghanK 13-2-2016 09:12 AM
owh, kesian..tetiba anak yang tu surname lain..mesti nanti dia ingat dia anak angkat unless pegi ubah balik surname tu
Quote Knowlee 13-2-2016 09:18 AM
Sendiri taktau prosedur, pastu bising kat newspaper. Tanya la betul2 prosedur mcm mana.
Quote HannahMontana 13-2-2016 09:21 AM
dimudahkan dikatakan xde nilai

diperketatkan di keji sbg  menyusahkan !
Quote bezita60 13-2-2016 09:22 AM
Ye la. Nk claim2 surname ni melibatkan waris dan harta pusaka serta kewarganegaraan. Mana boleh sesuka hati nk luluskan.
Quote tupaiterbang 13-2-2016 11:03 AM
penyokong tegar DAPig kena bolayan kot
Quote shamsadis 13-2-2016 11:51 AM
Tertiba ada budak bernama kan aku, haruslah aku terkejut ni ntah2, saje nak rembat harta pusaka orang lain, walhal baka dari afrika
Quote -electrifying- 13-2-2016 12:48 PM
gigih nk bersurat khabau
Quote arasham 13-2-2016 12:54 PM
Baru2 ni pergi JPN nak renew ic, ada org nak daftarkan baby baru lahir, humangai... Mcm2 doc minta ye, sampai buku pink tu pun kena photostatekan? Sbb tgk pegawai kat kaunter no tu ajar.. Dulu taun 89/90 an..  Sekeping je surat dari hospital bawak ke balai polis? Utk daftar baby lahir..
Quote taikor 13-2-2016 02:18 PM
melebih lebih jer lah. selalunya orang pegi sorang2 register nama anak takda hal. ni muncul satu kes unik siap ungkit dah begitu sejak bertahun2. menipu sangat
Quote Modngengade 13-2-2016 02:26 PM
Apa susah pohon saja kerakyatan british...kan ummah jinjang gigih nak jadi warga british...cash la
Quote Modngengade 13-2-2016 02:28 PM
arasham replied at 13-2-2016 04:54 AM
Baru2 ni pergi JPN nak renew ic, ada org nak daftarkan baby baru lahir, humangai... Mcm2 doc minta y ...

Ini semua bagi mengelakkan anak @trisnalovezul dgn abg bangla didaftarkan atas nama apek towkey tauge pasar borong selayang...
Quote CincinKristal 13-2-2016 03:13 PM
arasham replied at 13-2-2016 12:54 PM
Baru2 ni pergi JPN nak renew ic, ada org nak daftarkan baby baru lahir, humangai... Mcm2 doc minta y ...

mak aih...jpn mane tu smpi kena potostet buku pink...aritu x dek plak laki sy kater nk buku pink...tp da siap laa surat beranak my son cuma mykid dia kene tggu 4 bln....mereput tggu mykid anak plak
Quote mikasa 13-2-2016 03:14 PM
setaun lepas memang kena potostat tapi bukan satu buku pun
Quote Skuau 13-2-2016 03:56 PM
Modngengade replied at 13-2-2016 02:28 PM
Ini semua bagi mengelakkan anak @trisnalovezul dgn abg bangla didaftarkan atas nama apek towkey ta ...

Meme dh berlaku..bapak bangla mak yindon...ank sumer nma mlayu skolah kt sk...aku nmpk kt bju skolah drng.....
Quote bezita60 13-2-2016 04:11 PM
CincinKristal replied at 13-2-2016 03:13 PM
mak aih...jpn mane tu smpi kena potostet buku pink...aritu x dek plak laki sy kater nk buku pink.. ...

Ya. Rules baru nk buku merah. Byk sgt indon buat keje di malaysia jd ibu tumpang ( beranak ank dr psgn cina)

Ada sorg tu, setiap kali pregnant identification card lain2. Hospital kerajaan ni membela pendatang je gamaknya
Quote clarizsa 13-2-2016 04:18 PM
Klu lengkap semua dokumen knapa x boleh??

Yg tiba2 muncul dr hutan mna anak merenyut byk sorg pun xda sijil lahir tiba2 senang je KERAjaan bg lengkap semua even makpak xda sijil kawin tu apa kes??

Makin pelik Msia nih..
Quote sukacactus 13-2-2016 05:59 PM
Ramai sgt nak claim ank org malaysia kekdahnya...tu pasal kena perketatkan syarat
Quote masz83 13-2-2016 11:18 PM
clarizsa replied at 13-2-2016 04:18 PM
Klu lengkap semua dokumen knapa x boleh??

Yg tiba2 muncul dr hutan mna anak merenyut byk sorg pun ...

Ye betul... Macam masz masa deliver ari tu asben lum dpt balik lg... So memang tak boleh ye nk buat surat beranak... Sbb yang penting jpn nak ic original mak pak... Abis tu kalau asben kije 4 bulan, 4 bulan la anak xleh ada surat beranak... Huhuhy...
Quote chazey 13-2-2016 11:22 PM
Edited by chazey at 13-2-2016 11:24 PM
arasham replied at 13-2-2016 12:54 PM
Baru2 ni pergi JPN nak renew ic, ada org nak daftarkan baby baru lahir, humangai... Mcm2 doc minta y ...


Salah satu sebabnya JPN buat gitu untuk pastikan anak tu halal ka haram - supaya kalau anak tu lahirnya secara harom maka paknya tak boleh dibin/binti/nasabkan atas namanya.

Dan peraturan ni applied untuk non Moslem too.

Lihat semua komen(24)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-7-2024 09:56 AM GMT+8 , Processed in 0.058015 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top