CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Proton Perdana Model 2016 Kekal Guna Enjin Honda, Ubah Rekaan Asal

15-2-2016 10:15 AM| Diterbitkan: CARI-IIN| Dilihat: 23058| Komen: 265

Description: Perdana 2016 ini dijangka bakal dilancarkan pada suku pertama tahun ini
Oleh Izzah Abbasy

Tidak lama lagi Proton Perdana 2016 bakal dikeluarkan dengan mengubah sedikit rekaan asal dengan pertambahan panjangnya iaitu Proton Perdana lebih panjang sebanyak 150 mm berbanding Accord, memberikan perbezaan yang lebih jelas.


Foto sebelum ini kelihatan memberikan bayangan Perdana 2016 telah diberi rekaan semula pada bahagian hadapan, dipadankan dengan lampu utama projektor bersama lampu nyalaan siang LED, garisan bumbung yang lebih panjang menampakkan ciri lebih elegan serta lampu belakang LED berbentuk-C bersama ekzos berkembar. Malah bahagian kabinnya juga dijangka mempunyai banyak perubahan termasuk padanan warna baharu beige (berbanding hitam pada ruang dalaman Accord).


Perdana 2016 ini dijangka bakal dilancarkan pada suku pertama tahun ini, dengan mengekalkan enjin Honda 2.0 liter i-VTEC (154 hp/189 Nm) dan 2.4 liter i-VTEC (177 hp/222 Nm) dengan transmisi automatik lima-kelajuan.

Malah Proton juga sedang mempertimbangkan enjin baharu 1.5 liter pengecas turbo dan suntikan terus bahan api TGDI, yang mampu menghasilkan kuasa sehingga 180 hp dan tork 250 Nm. - CARI Infonet


Kredit Foto : www.carlist.my dan paultan.org

18

Bagus
12

Marah
17

Terkejut
8

Sedih
9

Lawak
12

Bosan

Friends Rank (76 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote FOTHER-MUCKER 14-2-2016 09:36 PM
Penyo sentap lagi. Ternyata proton sendiri tiada berkeyakinan dengan engine proton. @peynoLegend  
Quote Victorioussss 14-2-2016 09:40 PM
Last2 pakai enjin org lain.
Peyno akan jawab "org lain apenya honde under drb hikong!"

Rnd 600juta enjin gdi ke tongsampah
Peyno akan jawab "enjin baru protin gdi tlalu power. 2.0 tp output power mcm 6.3 mustang 69 boss 429.xsesuai kt chasis perdana baru"
Taik tetap taik..walau bernadikan enjin legen. Honde mmg lejen. Peyno taik penyu y ngaku lejen.
Quote airfilterkotor 14-2-2016 09:44 PM
Hahahahaaa...
Quote airfilterkotor 14-2-2016 09:46 PM
Soo sleekk... soo siumple. Sooo conti.
Makkkk..tengok bumper jer nak terinzal dah ni.






Rakyat dah tau dah.
Quote airfilterkotor 14-2-2016 09:49 PM
Uihhh... nak terinzal niiii.
Quote airfilterkotor 14-2-2016 09:50 PM
Mana dia...
Quote Victorioussss 14-2-2016 09:53 PM
airfilterkotor replied at 14-2-2016 09:46 PM
Soo sleekk... soo siumple. Sooo conti.
Makkkk..tengok bumper jer nak terinzal dah ni.


Lol..

Adu user protin. Mmg sampahan pun. Luar dalam. Dari cat smpaila skru. Campro crankshaft putus bnyk kes. Cps valve jatuh. Head bengkok. Power window xyah cakap la. Cfe dgn och. Cvt problem. Sluggish underpower. Dgn iroz pun cvt problem.

And peynotaik just jawab "20 org derr dalam 80k buyer"

Kalau betul bagus..berapa ramai dah pakai suprimo ass eh? susah nk tgk kt highway..rare kete suprimo ass ni.sgt rare. 5 tahun lg mesti rare mengatasi EK9
Quote FOTHER-MUCKER 14-2-2016 09:55 PM
airfilterkotor replied at 14-2-2016 09:46 PM
Soo sleekk... soo siumple. Sooo conti.
Makkkk..tengok bumper jer nak terinzal dah ni.

Kesihan kat peynoprotin @peynoLegend  tengok bumper protin pun boleh terinzal.
Quote airfilterkotor 14-2-2016 09:59 PM
Victorioussss replied at 14-2-2016 09:53 PM
Lol..

Adu user protin. Mmg sampahan pun. Luar dalam. Dari cat smpaila skru. Campro crankshaft p ...

Kat tempat aku neh, banyak lagi aku tengok kelibat R53 berbanding Prevayfrghtt Echbekk.  (tak tipu hokkay)

Sekali sekala tetiba lalu Prevayfrghtt Echbekk kat area ni terasa macam rare pulak.


Rare...?
Saja aku nak pancing Protin FanBoy tu biar dia rasa bangga 'rare' tu ditujukan ke atas kenderaan Protin.
Quote FOTHER-MUCKER 14-2-2016 10:01 PM
Victorioussss replied at 14-2-2016 09:53 PM
Lol..

Adu user protin. Mmg sampahan pun. Luar dalam. Dari cat smpaila skru. Campro crankshaft p ...

Saya ada baca kat mana entah, dah lupa. Proton akan menggunakan gearbox jatco iatu jatco bekerjasama dengan Nissan untuk develops gearbox tu. Tapi peynoprotin anti Nissan.
Quote airfilterkotor 14-2-2016 10:02 PM
FOTHER-MUCKER replied at 14-2-2016 09:55 PM
Kesihan kat peynoprotin @peynoLegend  tengok bumper protin pun boleh terinzal.

Dia memang macam tu. To be precise, bumper Iriz kalu tak silap aku.

Quote airfilterkotor 14-2-2016 10:05 PM
FOTHER-MUCKER replied at 14-2-2016 10:01 PM
Saya ada baca kat mana entah, dah lupa. Proton akan menggunakan gearbox jatco iatu jatco bekerjasa ...

Apa... Nissan?





Achmad Cunningham: "Yeeehaaaaaaa!!!..."  
Quote imransulaiman 14-2-2016 10:09 PM
Yang edisi pak menteri punya tu tak sama ke dengan edisi 2016 ni?
Quote bangcak 14-2-2016 10:22 PM
ntah baper kali lagi la nak tukar facelift accord08 tu?

mcm biasa
- tukar lampu depan, bakang
- tukar bamper depan bakang
- tukar grill tetiap 2taon.

tapi kali nih mungkin modal lebey sket
- kene tukar hood depan bakang sbb bentuk lampu.

btw,
cantik gak facelift kalinih.
Quote peynoLegend 14-2-2016 10:31 PM
FOTHER-MUCKER replied at 14-2-2016 10:01 PM
Saya ada baca kat mana entah, dah lupa. Proton akan menggunakan gearbox jatco iatu jatco bekerjasa ...

anti nissan???

legend 6 thn dok jepun masakan anti kereta jepun asli

yg lwgend anti adalah kerwta jepun celup made in asean cam nissan vannette, toyota unser
Quote peynoLegend 14-2-2016 10:33 PM
FOTHER-MUCKER replied at 14-2-2016 09:36 PM
Penyo sentap lagi. Ternyata proton sendiri tiada berkeyakinan dengan engine proton. @peynoLegend

org baru nak jinak2 dgn automotive dan belajar dari google je macam ni la komen nya

hahhaha
Quote Victorioussss 14-2-2016 10:36 PM
FOTHER-MUCKER replied at 14-2-2016 10:01 PM
Saya ada baca kat mana entah, dah lupa. Proton akan menggunakan gearbox jatco iatu jatco bekerjasa ...

Mcm i ckp dulu..juruteruk protin just kangkang dan surf paulton.org untuk bash dan dislike komen2 y bash kereta protin.

Itu sajork.
Mcm crankshaft..juruteruk protin sndiri alami patah crankshaft. Bukan 1..bukan 2..tapi 5 batang patah lepas tukar patah lepas tukar patah. Masuk crank cps konon dah heat treatment patah jugoks.

Last2 blame material defects. Bukan reti nak salahkan design flawed. Crank 2004noncps-2008cps senua material defects.
Quote aHoi83 14-2-2016 10:38 PM
Proton mmg tkde engine 2.0 kalo tk silap n mmg awal lagi dh kata perdana ni guna engine honda. Kalo design mcm rendered tu terinzal jugak la aku. Honda + lotus handling mantop gak.
Quote Victorioussss 14-2-2016 10:38 PM
peynoLegend replied at 14-2-2016 10:31 PM
anti nissan???

legend 6 thn dok jepun masakan anti kereta jepun asli

6 tahun duk jepun bajet mcm pergi belajar kat mitsubishi minato atau keje kat hks kansai fuji.

Tp true story jadi pronstar je kat sana.
Fail kalau jpa hntr overseas belaja tapi balik2 jadi taik.

Lihat semua komen(265)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-7-2024 07:32 AM GMT+8 , Processed in 0.052291 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top