CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 5416|Reply: 32

[Tempatan] Gaji minimum RM1,500 kepada golongan muda

[Copy link]
Post time 15-2-2016 09:03 AM | Show all posts |Read mode
Gaji minimum RM1,500 kepada golongan muda
Wartawan Sinar Harian
                                                                 15 Februari 2016                                 

                                                            Fahmi Fadzil  - Foto Sinar Harian oleh ROSLI TALIB



                                                                                                                                                                          SHAH ALAM – PKR menggesa kerajaan melaksanakan gaji minimum sebanyak RM1,500 dan menguatkan kesatuan sekerja sebelum meminta golongan muda negara ini mengambil alih kerja pekerja asing.

        Naib Angkatan Muda Keadilan (AMK), Fahmi Fadzil berkata, gesaan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi meminta anak muda mengambil alih kerja yang diisi pekerja asing cukup menarik tetapi ia separuh matang.

“Saya nak tanya adakah Ahmad Zahid benar-benar memahami kenapa anak muda hari ini enggan bekerja di sektor perladangan atau mana-mana sektor yang disebut 3D atau Dirty, Difficult and Dangerous (kotor, sukar dan bahaya)?

“Sepatutnya beliau melalui mesyuarat Kabinet menggesa supaya melaksanakan langkah meningkatkan gaji minimum sebanyak RM1,500 dan memastikan pekerja bukan sahaja terjamin tetapi diperkukuh terutama dengan menguatkan kesatuan-kesatuan sekerja,” katanya dalam satu kenyataan, semalam.

        Fahmi berkata, Ahmad Zahid juga perlu menggesa Putrajaya melaksanakan langkah bagi memastikan sistem pendidikan vokasional menyediakan golongan muda dengan rangkaian atau jaringan industri lebih menyeluruh.

“Begitu juga dengan memberi insentif kepada pemodal, pemilik syarikat dan paling penting untuk anak muda mengambil alih kerja-kerja yang dimonopoli pekerja asing terutama melalui geran bagi meningkatkan teknologi dalam bidang kerja.

“Tanpa melaksanakan langkah-langlah ini, gesaan Ahmad Zahid hanyalah retorik semata-mata dan bukan niat ikhlas bagi membantu anak muda mengambil alih kerja yang diisi pekerja asing,” katanya.

http://www.sinarharian.com.my/nasional/gaji-minimum-rm1-500-kepada-golongan-muda-1.485184


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-2-2016 09:08 AM | Show all posts
Aku rasa elok letak RM2.5k pasal aku tanya indon kontrak kat depan rumah aku pun income sebulan kat RM3k.
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2016 09:28 AM | Show all posts
kekekek replied at 15-2-2016 09:08 AM
Aku rasa elok letak RM2.5k pasal aku tanya indon kontrak kat depan rumah aku pun income sebulan kat  ...

Indon buat kerja xder kualiti.
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2016 09:36 AM | Show all posts
sanggup ke company revise gaji pekerja tu.
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2016 09:39 AM | Show all posts
kekekek replied at 15-2-2016 09:08 AM
Aku rasa elok letak RM2.5k pasal aku tanya indon kontrak kat depan rumah aku pun income sebulan kat  ...

income keje siang malam tuh....
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2016 09:46 AM From the mobile phone | Show all posts
kekekek replied at 15-2-2016 09:08 AM
Aku rasa elok letak RM2.5k pasal aku tanya indon kontrak kat depan rumah aku pun income sebulan kat  ...

Betul....

Maid jiran aku, dia kata menantu dia dpt gaji rm100 sehari....klu nk cari duit lebih, menantu dia buat obertime sebelah mlm....kerja dgn kontraktor syabas
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 15-2-2016 10:14 AM | Show all posts
you're being paid for what you work for
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2016 10:35 AM | Show all posts
rm1500? duduk kl?
for real? kalau jenis yg saving gila boleh la kot.

tapi kan masa aku intern dulu, ada sorg programmer baru masuk budak dip gaji rm1500.
I wonder how he survive.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-2-2016 11:20 AM | Show all posts
jazaa100 replied at 15-2-2016 09:46 AM
Betul....

Maid jiran aku, dia kata menantu dia dpt gaji rm100 sehari....klu nk cari duit lebih, ...

indon maid rumah aku kerja rm10 sejam. dia kerja 12 jam sehari cuci dua buah rumah dpt rm120. tapi makan ala kadar xsolat  kerja tiap hari. cukup bulan hantar duit balik indon. so si jahit expect orang kita kerja macam tu? dah tu buat apa galakkan rakyat malaysia belajar tinggi2 ??
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2016 11:24 AM | Show all posts
10 tahun lepas gaji aku dlm rm600-rm800/month...hidup kat kl..
ari2 ikat perut sbb pikir duit tu la utk bayor bilik sewa, tambang lrt, ptptn dan segala mak nenek expenses..
yg penting camana ko nak manage duit tu..
gaji rm1500 tp eksyen duk bilik sewa sorg rm500 mmg takkan cukup smpai hujung bulan..

Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2016 11:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by MeghanK at 15-2-2016 12:03 PM
myralolx92 replied at 15-2-2016 10:35 AM
rm1500? duduk kl?
for real? kalau jenis yg saving gila boleh la kot.



jangan terkejut..gaji pekerja sambilan (kerani) di jabatan kerajaan hanya rm900..tatau dorang survive camne
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2016 12:01 PM | Show all posts
MeghanK replied at 15-2-2016 11:27 AM
jangan terkejut..gaji pekerja sambilan (kerani) fi jabatan kerajaan hanya rm900..tatau dorang surv ...

tu rezeki masing2 meg. rm900 monthly blom
tentu takcukup.

kalu takcaya tanya bangkem @kemaruk tu.
gaji heol pon taksapai rm900 tapi bleh je
idup kat kolumpo.
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2016 12:20 PM | Show all posts
bolehkan swasta revise gaji 1500?? kalau syarikat kecil mcm mana??
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2016 12:28 PM | Show all posts
8 jam. basic 2k la.

baru la golongan mude belia mcm weol nih bersemangat nak membangunkan negara.
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2016 12:31 PM | Show all posts
insulin replied at 15-2-2016 09:28 AM
Indon buat kerja xder kualiti.

malay buat kerja xder kualiti
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2016 12:35 PM | Show all posts
kingnqueen replied at 15-2-2016 12:31 PM
malay buat kerja xder kualiti

Apa buktinya?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-2-2016 12:44 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2016 12:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Mcm nk komen sikit..ermm..ni pengalaman aku sebagai kerani kat kedai buat barang2 simen contoh tiang simen, pagar dll...tukang sorang melayu, sorang kemboja, 2 myammar...melayu: smpai kol 8.30am, ddk dulu...sembang dgn myammar(ade sorang yg tua, yg ni die ade oder bru die buat keje)..pastu kol 12.30 dh nk blk sbb nk amek ank skolah..kol 2.30 bru masuk blk..kol 2.30 tu x buat keje lg, baring dulu...kol 4 smbung buat keje..kol 5 dh blk...gaji die berdasarkan ape yg die buat..selang 2 hari mesti nk pinjam duit..sebulan dpt la 8++ upah die buat barang..kemboja: x tentu smpai kol brape..smpai lmbt blk lmbt..kalo ari die nk cuti, die akn drg subuh kol 3/4 am buat kje pkai lampu suluh..kol 1 die rehat, tdo smpai kol 4..bangun terus buat kje smpai kol 7..sebulan gaji die 3k..tmpt aku kje gaji ikot brg yg ko buat..upah bos aku bg melayu mahal singgit dua dari kemboja/myammar..sume dari sikap jer..dlu pernah sorang pekerja melayu bole jer saing kemboja gaji cecah 3k..tp die berenti sbb dh x kuat..bukan melayu takde nk buat kje kasar, antara rajin ngn tak jer..
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2016 12:50 PM | Show all posts
RM1500 tu lebih baik daripada xde kerja langsung..
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2016 01:09 PM | Show all posts
kingnqueen replied at 15-2-2016 12:44 PM
http://www.sinarharian.com.my/kolumnis/ridhuan-tee-abdullah/adakah-benar-melayu-itu-malas-1.320929 ...

Ko ni mesti bangsa indon low class atau cinaman yang suka memperhambakan bangsa lain untuk keuntungan tinggi, kan?
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-7-2024 11:27 PM GMT+8 , Processed in 0.271527 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list