CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Hiburan Tempatan Lihat artikel

Ustaz Abu Dah Ambil Vaksin MM - "Melompat Satu Msia Cari Apa Itu Vaksin MM"

11-1-2022 02:09 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 2627| Komen: 25

Description: “Melompat satu Malaysia cari apa itu vaksin MM."
“Melompat satu Malaysia cari apa itu vaksin MM."

Demikian tulis seorang penceramah bebas di Instagram mengenai statusnya semalam mengenai vaksin MM yang digunakannya untuk memasuki Tanah Suci.



Kredit foto: IG Abu

Semalam, beliau membuat pengakuan terbuka di Instagram bahawa dirinya tidak divaksin dan membawa orang yang tidak divaksin ke Arab Saudi.



“Alhamdulillah. Vaksin MM memang tidak menjadi syarat dah untuk masuk Saudi termasuk Mekah/Madinah. Melompat satu Malaysia cari apa itu vaksin MM," tulisnya dalam hantaran terbaru di IG hari ini.

Beliau kemudiannya menjelaskan vaksin MM adalah vaksin meningococcal meningitis.

“(Vaksin itu) Yang dulu orang gi umrah dapat buku oren kuning. Vaksin tu dah pupus. Mungkin terlalu banyak ‘telan’ jenis vaksin otak mudah lupa kot,” katanya.



Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin baru-baru ini berkata, pihak kementerian mengesan ketidakpatuhan kepada prosedur operasi standard (SOP) apabila 14 peratus daripada 122 kes Omicron membabitkan jemaah umrah tidak menerima suntikan vaksin.

Beliau memberitahu, pihaknya sedang meneliti alasan 17 jemaah terbabit mengenai perkara itu.


Sumber: Utusan

Bagus
1

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Friends Rank (1 people)

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Samerosie 11-1-2022 02:18 PM
Ustaz kalau anti vaks pun jangan la bodoh sangat tunjuk kat orang.  Meningitis meningococal vaccine bukan MM, tapi ACWY.  

MM tu vaccine lain 3 serangkai.
Quote KamikuP 11-1-2022 03:09 PM
Mohon kene denda 10k so called penunggang agama ni weh
Quote cutieslilies 11-1-2022 03:14 PM
antivaksin juga adalah duit dan mata pencarian ostadddd jugekkkkk...

bukan main mengata org....
Quote watie79 11-1-2022 03:35 PM
Samerosie replied at 11-1-2022 02:18 PM
Ustaz kalau anti vaks pun jangan la bodoh sangat tunjuk kat orang.  Meningitis meningococal vaccine  ...

so called ustaz sengal ubi ni sengaja nak trigger netizen...
Quote meah_kelabu 11-1-2022 04:07 PM
dah takut lettew nk kene panggil dgn KKM
tapi kene jugak dia ni nnti. tgkkan je la
Quote airmineral 11-1-2022 04:24 PM
ape benda MM ni?
Quote Samerosie 11-1-2022 04:24 PM
watie79 replied at 11-1-2022 03:35 PM
so called ustaz sengal ubi ni sengaja nak trigger netizen...

Entahnya, dia nak buat contents so orang ingat kat dia, tapi impact nya habis next time nak buat umrah jadi lagi strict.
Quote babelina 11-1-2022 04:26 PM
dia nie mmg saje je kn.. nk wat hal cam dulu tu la.. kecoh2 tu..
Quote Orix 11-1-2022 04:26 PM
iols rs dia ni saja je nk cari publisiti..... menyampah org mcm ni.
Quote LoveSungmin 11-1-2022 04:29 PM
setad sampah sarap.. pergi mampus je la
Quote annehuda 11-1-2022 04:35 PM
sama je yg ko bawak orang pegi umrah haji tu pun mata pencarian ko jugak. kalau ikhlas baik caj sorg rm10 je
Quote chinta89 11-1-2022 04:40 PM
ak bukan la sokong vaksin dah masuk tahap booster tp aku x setuju dia ni penunggang agama di sebalik ape yg dia buat!
Quote tumpanglalu74 11-1-2022 04:46 PM
Mengaku ala2 Rambo ke ostad?  Machine gun ko dah ade ke nak tembak sape patot??  Adoi, berite camni la lagi kasi point orang marah kat antivax.  Kalo tak cucok usah nak terobang sana-sini.  Esok2 kalo si Prince MBS tu turonkan hukom pancong bagi jemaah yang  tak cucok baru ko tau nak menangeh..
Quote maydanoz 11-1-2022 04:54 PM
apa lagi kkm, denda la
Quote umbut 11-1-2022 05:52 PM
Kasi tangkap ini lobaiiiiii gumuk
Quote lemak_masin 11-1-2022 06:26 PM
Laaa ustaz ni lagi.. mmg samseng dari zaman skolah ke ustaz oi..
Quote musangbodoh 11-1-2022 10:17 PM
camne dier lepas?
Quote tumpanglalu74 11-1-2022 10:29 PM
musangbodoh replied at 11-1-2022 10:17 PM
camne dier lepas?

Hamzah Zainuddin la kene jawab..
Quote hareeeesah 11-1-2022 11:39 PM
Nak buat jahat -diam dah le.. kot nak up content viewers viral, org yg xnak x pepasal sangkut sama. Bengap ke hape

Lihat semua komen(25)




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

20-5-2022 09:23 PM GMT+8 , Processed in 7.565596 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top