CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Ladylista Hiburan Lihat artikel

3 Latihan ketenteraan yang paling gila

2-7-2015 01:06 PM| Diterbitkan: CMFreporter| Dilihat: 9587| Komen: 8

Description: Secara keseluruhannya kalau tak mencabar memang tak layak la jadi tentera....
Oleh Fyruz

Nak jadi barisan hadapan mempertahankan negara itu memang lah tak mudah. Selain memerlukan kekuatan fizikal, kekuatan mental jugak diuji sebagai melengkapkan diri dengan ringtangan yang bakal seseorang tentara hadapi dalam melindungi negara yang tercinta.


namun, dalam banyak-banyak negara berikut, ada juga yang menjalankan latihan yang boleh dikira ekstrem dan melampau batas. Jom kenali negara mana yang melatih tenteranya ala-ala ganas ini


1. China

Negara China memang terkenal dengan perbelanjaan yang besar untuk memperhebatkan ketenteraannya. Selain melatih tenteranya berdisiplin, tepat dan keberanian yang tinggi. Ada satu latihan ini memang mencabar ketahanan dan kerjasama yang tinggi oleh semua anggota.

Seperti bermain game 'hot potato' namun ia dilakukan dengan bom yang hidup. Bayangkan dibahagikan dalam 6 orang satu kumpulan, masing-masing harus mengagihkan bom hidup kepada setiap ahli dan anggota yang terakhir perlu mencampakkan ke dalam lubang sebelum bom itu meletup. Seperti dalam video dibawah, pada minit 1:27 dapat dilihat, ketepatan masa, kepekaan anggota serta keberanian untuk menggendalikan latihan ini tanpa sebarang kesilapan.



2. Tentera laut US - Acara Air


Secara keseluruhannya kalau tak mencabar memang tak layak la jadi tentera. Tapi jika anda dilemaskan didalam air sejuk sambil badan dipenuhi dengan lumpur memang mencabar kekuatan tulang anda menahan kesejukan. sebelum dilemaskan didalam kolam, mereka digari kaki dan tangan dan dalam keadaan menegak jatuh ke dalam kolam. apa yang harus dilakukan selepasitu adalah, 
mereka harus timbul dan tenggelam sebanyak 20 kali,
terapung untuk 5 minit, 
berenang ke tempat cetek, 
pusing tanpa sentuh bahagian dasar kolam
berenang kembali ke tempat dalam
berenang kuak ke depan dan ke belakang
akhir sekali mencapai topeng muka yang diletak dibahagian dasar 

bayangkan semua ini dilakukan dengan keadaan kaki dan tangan terikat. Seram bukan


3. Korea Selatan dan China (Memecahkan konkrit menggunakan kepala)


Kebanyakan tentera biasanya dikenali dengan barisan kawad, disiplin yang tinggi, memanjat tembok batu. Tapi bagaimana pula bagi tentera yang memecahkan konkrit. Menggunakan kepala pulak. Dengan latihan yang banyak, mereka melatih tentera untuk mengebalkan bahagian kepala. Jadi jangan salah sangka, jika kepala merupakan bahagian terkuat bagi Korea selatan. -LadyLista.






Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote zameyla 2-7-2015 02:05 PM
Dasyat cina...
Quote shuk_one 2-7-2015 02:15 PM
pergh... tough sungguh training
Quote mattzzx 2-7-2015 02:20 PM
tak sanggup nak jadi askar.......
Quote asher 2-7-2015 02:41 PM
msia pun hebat jugak especially untuk pasukan khas..
Quote PerKasa 3-7-2015 07:22 AM

cina kat mesia lembekkk
kene jentik dgn polis
panggil DAPig dan MCA
beri rasuah
supaya jgn jentik lagi
Quote Artemesiaa 3-7-2015 11:57 AM
Benar2 mencabar daya tahan badan dan mental
Quote zizadin 3-7-2015 01:25 PM
nasib baik aku tak minat jadi askar
Quote alphawolf 6-7-2015 08:07 AM
Nombor tiga tu demonstrasi, bukan latihan.....

Lihat semua komen(8)

Sub-category


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-2-2023 03:55 PM GMT+8 , Processed in 0.082374 second(s), 38 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top