CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Ladylista Kesihatan Lihat artikel

Remaja Meninggal Kerana 8 Minggu Tahan Berak

2-7-2015 03:29 PM| Diterbitkan: CMFreporter| Dilihat: 19217| Komen: 51

Description: Sewaktu mayat Emily dipindahkan, Taylor, seorang paramedik terkejut melihat keadaan perut Emily yang memanjang...
oleh Fyruz


Seorang remaja berusia 16 tahun,Emily Titterington memiliki satu masalah iaitu fobia dan sering menahan diri daripada berak sehingga menjangkau lebih 2 bulan. Dan akibatnya Emily meninggal dunia akibat serangan jantung yang disebabkan oleh sembelit setelah 8 minggu tidak membuang air besar.

Akibat daripada menahan berak, ususnya membesar sehingga rongga dadanya mendapat tekanan lebih yang mengakibatkan pergerakan organ lain.

Sebenarnya, penyakit ini boleh dirawat dengan diberikan ubat yang sesuai namun Emily mengelak untuk berjumpa membuat pemeriksaan.


Dr Amanda Jeffery, ahli patalogi yang melakukan post-mortem menyatakan keadaan ini sangat dramatis dan tidak seperti yang pernah dilihat sebelum ini. Gejala yang dialami oleh Emily adalah gelaja 'penahanan tinja' yang umumnya dihidapi oleh kanak-kanak.

Emily yang mengidapi autisme ringan dikatakan telah dipujuk ibunya untuk menjalankan pemeriksaan di hospital.

Sewaktu mayat Emily dipindahkan, Taylor, seorang paramedik terkejut melihat keadaan perut Emily yang memanjang selain tulang rusuk terkeluar dari tulang kemaluannya.

Keluarga tersebut telah berusaha sedaya uapda untuk mengatasi masalah yang dihadapi Emily namun Emily tetap berdegil sehingga meragut nyawanya sendiri. -LadyLista.


Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote ana_una 2-7-2015 03:56 PM
scarynye....tulang terkeluar..?
Quote hunny_bunny 2-7-2015 04:38 PM
8 minggu...:scary:

aku xberak 2 ari da risau cemanalaaa beliyau bleh tahan sebegini lama....fobia tahap extreme barangkali..
Quote bottombikini 2-7-2015 04:40 PM
camane dia tahan ye...bukan proses tu secara semulajadi ke
patut mak dia kasi julap...
Quote ninja boy 2-7-2015 04:45 PM
kalau tandas bersih nyaman selesa wangi mmg rajin berak
Quote arinieva 2-7-2015 04:49 PM
nape la x angkut jek dia bwk gi spital. lantakkan dgn degil dia tu. x pun nape parents x panggil doktor ke rumah.
Quote saladin780 2-7-2015 05:09 PM
sadisnya...mesti penuh usus tinja nya
Quote khairulnisa 2-7-2015 05:12 PM
Kalo sesiapa yg ada prob dgn sistem pelawasan, boleh pm nisa..
Quote Suchi 2-7-2015 05:14 PM
hunny_bunny replied at 2-7-2015 04:38 PM
8 minggu...:scary:

aku xberak 2 ari da risau cemanalaaa beliyau bleh tahan sebegini lama....fobia ...

ank autisme mmg selalu ade rasa fobia atau trauma ni
maybe dia penah sembelit jd dia takut nk berak lg sbb takut kena sembelit lg
ank iols mild autisme gak nk berak tamo duduk atas mangkuk tandas, dia nk berak berdiri je atas bekas.
pastu kalo blk kg atau g tmpt lain dia mst tak berak lah selama tu, tp blk umah sendiri baru dia nk berak.
dia nk berak kt tmpt dia biasa berak je.
nk potty train dia pun amik masa umur 6 thn baru nk berak dlm toilet sblm tu nk berak mst nk diaper kalo xde dia akn tahanlah sampai rayu2 nk diaper tp iols keraskn hati xmo bg.mula2 mmg xsampai hati mmg bg la juga diaper tp satu hari iols mmg nekad lah keraskn hati gak sambil doa2 hrp dia g toilet gak buang. sekali dia mmg dah xtahan walopun takut nk g toilet tp akhirnya sbb terdesak dia berak gak.
pastu iols pun puji mcm2 kt dia.. dan sejak tu dia dah berani dah berak dlm toilet walopun tanak duk atas mangkuk tp atleast dia dah berjaya berak dlm toilet.skrg ni dia sedang cuba nk biasakn diri berak duduk atas mangkuk tandas. kencing tade masalah cuma berak tu lah.
Quote amon_79 2-7-2015 05:16 PM
uik...gila la... penuh gas beracun yg mampat dlm badan...xberak 2 hari pon perut rasa sgt xselesa yg bole mengundang pening dan sakit kpla...
Quote Suchi 2-7-2015 05:21 PM
bottombikini replied at 2-7-2015 04:40 PM
camane dia tahan ye...bukan proses tu secara semulajadi ke
patut mak dia kasi julap...

tahan berak mmg lelama jd makin keras dan makin sukar nk buang. selagi kepala taik tu tak kuar mmg susah yg lain nk kuar.
kena bg ubat lembutkan najis dulu.
iols penah kena sembelit teruk masa dlm pntang 4-5 hari tak yak. amik ubat kat klinik tp ubat tu jenis buat rasa nk terberak tp bkn lembutkn najis.
jd bygkn lah ye rasa nk terberak sgt2 tp takleh nk kuarkan, tersekat gitu sbb najis keras.
azabnya tuhan saja yg tahu huhuhuhu 2 jam ok dlm toilet dahla nk meneran xblh takut peranakan turun.
iols sajeskan sapa2 dlm pntang amik set bersalin yg nona roguy ade satu ubat tu nama nya phytonatal kot, bagus sgt. lawas berak.. 3 kali sehari membuang huhu. tade sembelit lg. sgt sesuai utk ibu berpantang.
Quote yasinfi 2-7-2015 07:33 PM
Suchi replied at 2-7-2015 05:14 PM
ank autisme mmg selalu ade rasa fobia atau trauma ni
maybe dia penah sembelit jd dia takut nk ber ...

anak normal pun susah nak jaga..tp puan ada anak autisme..puan mesti seorang yg tabah kan..
Quote raxief 2-7-2015 09:35 PM
kesian budak tu, dia autisme, bukan budak normal.. xpela dik, masuk syurga komfem dik..
Quote mesmerize 2-7-2015 10:13 PM
napa taknak berak, sesungguhnya berak itu salah satu nikmat dunia

aku minum milo pagi2 mmg sangat2 la lawasnya berak.. tak perlu nak ubat pelawas bagi.. milo u rawks!
Quote Felycya 3-7-2015 03:33 AM
mesmerize replied at 2-7-2015 09:13 PM
napa taknak berak, sesungguhnya berak itu salah satu nikmat dunia  

aku minum milo pagi2 mmg ...

Aku pulak minum milo ukk.. ukkk.. bukan lawas tapi keras..
Memang rock abis ahh vokal aku meneran karoke jamban kejap aku time tu...

Yeaahh.. yeeaahhhhh... (ala2 bandi amuk)

Kah.. kahh.. kahhh...

Tp setelah aku meminum clenx tea mmg cleeaaaarrrrrr lah bak anggg...

Satu hari tu 4, 5, 6, kali pi termenung merenung sampai naik bingung kejung kat jamban nun..
Quote bottombikini 3-7-2015 12:04 PM
mesmerize replied at 2-7-2015 10:13 PM
napa taknak berak, sesungguhnya berak itu salah satu nikmat dunia  

aku minum milo pagi2 mmg ...

aku pun kalo minum milo...sekejapan jer rasa nak teberr
Quote bottombikini 3-7-2015 12:09 PM
Suchi replied at 2-7-2015 05:21 PM
tahan berak mmg lelama jd makin keras dan makin sukar nk buang. selagi kepala taik tu tak kuar mmg ...

kesiannye lah kan..

tq for the info (walopun tak bile lah aku nak berpantang)..huhu
Quote mesmerize 3-7-2015 12:15 PM
Felycya replied at 3-7-2015 03:33 AM
Aku pulak minum milo ukk.. ukkk.. bukan lawas tapi keras..
Memang rock abis ahh vokal aku meneran ...

keras ke.. kesian ko, harap banyakkan minum air n makan sayur2 buah2 serta benda2 berserat   ...aku kalau dah lama tak berak tu yang keras tahinya.. tapi kalau hari2 berak, tahi ada yang pejal (agak keras tapi tak sampai tahap sembelit) namun lancar keluar, yang ni aku paling gemar sebab sekali teran habis keluar semua.. mampooo? .. lagi satu bila tahi yang lembik2 tu aku kurang gemar sebab lambat habis keluar semua.. kena teran pastu sikit2 keluar.. yang tu malas sebab lama la aku dalam toilet .. motivo aku cerita pasal tekstur tahi kat sini
Quote mesmerize 3-7-2015 12:16 PM
bottombikini replied at 3-7-2015 12:04 PM
aku pun kalo minum milo...sekejapan jer rasa nak teberr

kan.. gimme five ..sebab tu milo jadi sarapan ruji aku.. ni bulan posa aku minum taim sahur je lah.. tapi kan lepas berak tu lapar woo sebab perut jadi kosong bersih feeling2nya

Quote ieja_p2_bumbum 3-7-2015 12:23 PM
8 minggu????


iols 3 hari xdpt membuang sbb sembelit time preggy nie punnnnnnnn hazabbbbbbb sgt... sampaiiiii ngadu kat doc sbb tak tahan sgt sakitnya............ sekali minum vitagen.... legeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee........ rajin skunk gy membuang.......

xley bayangkan dia dok menahan 8 minggu... mesty daa kerasss betul tue

Lihat semua komen(51)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

19-7-2024 02:16 AM GMT+8 , Processed in 0.061831 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top