Tart telur merupakan pastri paling digemari masyarakat Melayu. Selalunya, tart telur yang lazat hanya boleh didapati di kedai bakeri ternama di pusat membeli-belah. Namun, kini tidak perlu lagi kerana anda boleh buat sendiri dengan menggunakan resepi terlajak mudah ini! Resepi menjimatkan masa ini diperkenalkan oleh Adri Oppa di laman facebook miliknya. Crispy Gardenia Egg Tart Bahan-bahan Pastri Roti Sandwich Bahan-bahan Adunan Telur 4 biji telur 300gm susu segar
50gm susu pekat 140gm gula icing 1 sudu makan tepung jagung Sedikit esen vanilla Sedikit pewarna kuning Cara menyediakan pastri 1. Gelekkan roti sandwich sehingga leper. 2. Potong roti kepada empat bahagian sekiranya menggunakan acuan kecil. Jika acuan anda lebih besar, tidak perlu potong roti tersebut. 3. Masukkan kepingan roti ke dalam acuan. Tekan roti supaya memenuhi ruang acuan. 4. Kemudian, bakar selama 20 minit pada suhu 200C. Tujuan pembakaran adalah untuk mengeringkan roti sebelum memasukkan adunan telur. Cara menyediakan adunan telur 1. Satukan semua bahan adunan telur. 2. Kacau menggunakan garpu. 3. Masukkan ke dalam roti yang telah dibakar. 4. Kemudian bakar sekali lagi pada suhu 200C selama 20 minit. Macam mana? Mudah saja, bukan? Selepas ini, anda tidak perlu lagi bersusah payah ke kedai bakeri, cuba sendiri dan kongsikan di sini ya! - CARI Kredit resipi: Adri Oppa
|
12
Bagus |
14
Marah |
16
Terkejut |
21
Sedih |
22
Lawak |
15
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
grizz replied at 20-4-2018 02:06 PM
tau x cmne nk ilangkn rse hanyir telo..
chicozinn replied at 20-4-2018 02:48 PM
chuoollls kena buang dulu tali pusat telur..slalu meollss kalu nk buat kastard memang buang bnde a ...
grizz replied at 20-4-2018 03:20 PM
owh cmtu ke..
MIL iolss cerewet sket..
chicozinn replied at 20-4-2018 03:38 PM
haah, xpun kne bagi esen vanila masa nak buat kastard tu..tpi bgi banyak sangat pahit lak..huhu
ADVERTISEMENT