CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 4345|Reply: 9

Tart Telur Guna Roti Je! Sama Ke Nikmatnya?

[Copy link]
Post time 20-4-2018 12:40 PM | Show all posts |Read mode



Tart telur merupakan pastri paling digemari masyarakat Melayu. Selalunya, tart telur yang lazat hanya boleh didapati di kedai bakeri ternama di pusat membeli-belah.


Namun, kini tidak perlu lagi kerana anda boleh buat sendiri dengan menggunakan resepi terlajak mudah ini! Resepi menjimatkan masa ini diperkenalkan oleh Adri Oppa di laman facebook miliknya.




Crispy Gardenia Egg Tart

Bahan-bahan Pastri
Roti Sandwich


Bahan-bahan Adunan Telur
4 biji telur
300gm susu segar
50gm susu pekat
140gm gula icing
1 sudu makan tepung jagung
Sedikit esen vanilla
Sedikit pewarna kuning



Cara menyediakan pastri


1. Gelekkan roti sandwich sehingga leper.








2. Potong roti kepada empat bahagian sekiranya menggunakan acuan kecil. Jika acuan anda lebih besar, tidak perlu potong roti tersebut.








3. Masukkan kepingan roti ke dalam acuan. Tekan roti supaya memenuhi ruang acuan.









4. Kemudian, bakar selama 20 minit pada suhu 200C. Tujuan pembakaran adalah untuk mengeringkan roti sebelum memasukkan adunan telur.



Cara menyediakan adunan telur

1. Satukan semua bahan adunan telur.
2. Kacau menggunakan garpu.
3. Masukkan ke dalam roti yang telah dibakar.
4. Kemudian bakar sekali lagi pada suhu 200C selama 20 minit.



Foto: FB Adri Oppa




Macam mana? Mudah saja, bukan? Selepas ini, anda tidak perlu lagi bersusah payah ke kedai bakeri, cuba sendiri dan kongsikan di sini ya! - CARI


Kredit resipi: Adri Oppa
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-4-2018 02:06 PM | Show all posts
tau x cmne nk ilangkn rse hanyir telo..
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2018 02:48 PM | Show all posts
grizz replied at 20-4-2018 02:06 PM
tau x cmne nk ilangkn rse hanyir telo..

chuoollls kena buang dulu tali pusat telur..slalu meollss kalu nk buat kastard memang buang bnde alah tu..boleh refer tips yang meolls google ni..
http://mefamilyandkehidupan.blog ... li-pusat-telur.html




Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2018 03:20 PM | Show all posts
chicozinn replied at 20-4-2018 02:48 PM
chuoollls kena buang dulu tali pusat telur..slalu meollss kalu nk buat kastard memang buang bnde a ...

owh cmtu ke..
MIL iolss cerewet sket..
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2018 03:38 PM | Show all posts
grizz replied at 20-4-2018 03:20 PM
owh cmtu ke..
MIL iolss cerewet sket..

haah, xpun kne bagi esen vanila masa nak buat kastard tu..tpi bgi banyak sangat pahit lak..huhu
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2018 03:49 PM | Show all posts
chicozinn replied at 20-4-2018 03:38 PM
haah, xpun kne bagi esen vanila masa nak buat kastard tu..tpi bgi banyak sangat pahit lak..huhu

okey2..tq2..
moh la kite cube..
heharap dpt pujian dr MIL iolss..

Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 21-4-2018 09:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau sejuk tak liat ke roti tu?
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2018 12:13 PM | Show all posts
rangup ke roti tu? kalau rangup rapuh macam biskut dubuk makan
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-4-2018 08:57 AM | Show all posts
kena makan panas2 le....klu dah sejuk takut liat plk huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2018 09:11 AM | Show all posts
tetap suka yg biasa mkn tu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

29-3-2024 07:39 PM GMT+8 , Processed in 0.454128 second(s), 35 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list