CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Fenomena Laut Terbelah Menghubungkan Dua Pulau

26-4-2021 05:43 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 3423| Komen: 17

Description: Fenomena laut terbelah boleh berlaku disebabkan perubahan iklim dan faktor pasang surut air.
Fenomena laut terbelah boleh berlaku disebabkan perubahan iklim dan faktor pasang surut air.


Pulau Jindo, Jeollanam-do, Korea Selatan antara salah satu destinasi yang akan berlaku fenomena ini setiap tahun.



Ribuan orang akan berkumpul setiap akhir bulan Mac untuk mengikuti Jindo Miracle Sea Road Festival dan menyaksikan Laut Jindo yang 'terbelah' sepanjang 2.8 kilometer dengan lebar 40 meter yang menghubungkan dua pulau, Pulau Jindo dan Pulau Modo.

Laut Jindo yang terbuka membuatkan pemandangannya cukup indah dengan hamparan pasir di sepanjang bukaan itu.



Menurut National Geographic News, peristiwa itu hanya berlaku selama sejam sebanyak dua kali sehari sehingga air laut kembali pasang.

Masyarakat tempatan percaya bahawa kejadian luar biasa itu berlaku disebabkan oleh dewa laut walaupun penjelasan ilmiah disebabkan graviti bumi yang sempurna.

Keunikan ini menjadi tumpuan dunia apabila sekitar tahun 1970-an, Pierre Landy yang juga bekas duta besar Perancis ke Korea Selatan menyatakan kagum dengan fenomena alam itu.



Kini, ramai pelancong dari dalam dan luar negara melawat kawasan itu bagi merasai pengalaman luar biasa itu.


Sumber: Era.je
2

Bagus
2

Marah
2

Terkejut
2

Sedih
2

Lawak
2

Bosan

Friends Rank (12 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Meiizu 26-4-2021 10:38 PM
Teringin pegi tapi takut jugak
Govmnt ada bekap plan tak...sediakan feri ke haperr kot tetiber surut sejam tu tak sampai sejam camno.kita plak kat tgh laut lagi
Quote HappyGumbira 26-4-2021 11:07 PM
lama btl xg obersi. expired gitu je passport
Quote NataliaLuiz 27-4-2021 12:55 PM
MasyaAllah tabarakallah.
Quote NataliaLuiz 27-4-2021 12:56 PM
HappyGumbira: lama btl xg obersi. expired gitu je passport


Tu lah. Mine also expired..
Quote Artemesiaa 28-4-2021 04:11 PM
Tah bilalah berkesempatan dapat pergi kesana semula
Quote Cece1234 29-4-2021 09:53 PM
Meiizu replied at 26-4-2021 10:38 PM
Teringin pegi tapi takut jugak
Govmnt ada bekap plan tak...sediakan feri ke haperr kot tetiber suru ...

Seramnya kalo jadi cmtu..
Quote dekmieDandy 30-4-2021 09:42 AM
rasanya ada nampak haritu, dekat sabah pun ada yang camni

tapi sekejap je dapat tengok/jalan

< 1 jam
Quote chantek90 1-5-2021 03:09 PM
sampai tgh2 laut tiba2 air naik x ke naya
Quote ciklahcuteII 2-6-2021 05:01 PM
cantik...
Quote Janjimanismu123 2-6-2021 10:31 PM
MasyaAllah
Quote s@s@ 10-6-2021 03:20 PM
langkawi - rebak kecil
Quote AcikLijah 11-6-2021 04:24 AM
Meiizu replied at 26-4-2021 10:38 PM
Teringin pegi tapi takut jugak
Govmnt ada bekap plan tak...sediakan feri ke haperr kot tetiber suru ...

udah kalo etiap thn buat festival ni mesti ada preparation utk sebarang kemungkinan.
Quote Tinot7 11-6-2021 12:38 PM
iols update passport tahun lepas.. tapi rasanya tak voley nak jjcm ke sini... tgk kat tenet jahh...
Quote cariplease 26-7-2021 09:58 PM
Lepas covid pun I tetap akan duduk rumah
Quote kelam22 26-7-2021 10:06 PM
Kuasa Allah. Tiada yang mustahil. Kun fayakun.
Quote aezvogue 26-7-2021 10:42 PM
Buat masa ni mampu tengok gamba je tempat menarik kt negara orang
Quote gunong 27-7-2021 09:17 PM
Aiyok rindunya nak naik kapal terbang

Lihat semua komen(17)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

19-1-2022 01:29 PM GMT+8 , Processed in 0.073235 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top