CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Tips Jimat, Cuci Barang Kemas Sendiri Untuk Raya

28-4-2021 11:20 AM| Diterbitkan: Cari-Azza| Dilihat: 2409| Komen: 10|Original author: Oleh: Cari-Azza

Description: Lagi dua minggu kita akan menyambut bulan Syawal yang dinanti-nantikan. Walaupun terpaksa meraikannnya dalam pandemik Covid19 yang masih belum pulih, persiapan sederhana tetap perlu dilakukan.


Lagi dua minggu kita akan menyambut bulan Syawal yang dinanti-nantikan. Walaupun terpaksa meraikannnya dalam pandemik Covid19 yang masih belum pulih, persiapan sederhana tetap perlu dilakukan.

Bagi kaum wanita yang suka memakai perhiasan barangan kemas, pastinya sudah mula berkira-kira untuk mengilatkannya kembali agar bersinar dan tampak seperti baru.

Namun, sabar dahulu kerana pengguna Facebook, Faizah Idris mengajarkan teknik-teknik ringkas untuk mencucinya tanpa perlu ke kedai. Perkakas yang diperlukan hanyalah pencuci pinggan yang dimasukkan dalam air panas dan berus gigi terpakai.


Foto :


"Baru teringat nak cuci barang kemas saya yang banyaknya preloved. Nak cuci, saya guna cecair pencuci pinggan dan air panas sahaja. Ini lah hasilnya selepas direndam selama 30 minit dan diberus lembut, banyak kotoran keluar."



Foto : FB

Setelah dibersihkan, ianya dikeringkan kemudian dimasukkan kembali ke dalam bekas aksesori.


Foto : FB

Mudah kan? Bagi yang nak berjimat masa dan wang ringgit, ini lah masanya melakukan sendiri di rumah. - CARI
1

Bagus
1

Marah
1

Terkejut
1

Sedih
2

Lawak
1

Bosan

Friends Rank (7 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote ketupatnasi 28-4-2021 11:49 AM
dedulu mak kaka rendam dalam air teh O panas pastu biar sejuk semalaman
Quote Normabaru 28-4-2021 11:49 AM
Ada tips lain kaka tgk pki sos ketchup.. Sbb dlm tu ada acid cuka kan. Hehehe
Quote chinta89 28-4-2021 12:12 PM
jap lg ada yg komen byk2 brg kemas ni mengundang pencuri je di musim perayaan.. org aim rumah nt baru tau.
Quote Artemesiaa 28-4-2021 04:03 PM
Baru tu cara tu terbaik selalu kalau dikedai pun mereka guna lebih kurang cara tu juga barang kemas dipanaskan untuk keluarkan kekotoran.  Untuk barangan silver guna cuci guna bedak nyonya terus berkilat.
Quote any42 29-4-2021 01:07 AM
Ooo nk try la nmpak mudah sbb guna barang yg ade kt dapur je
Quote Didi_Aira 2-6-2021 08:49 PM
Xde brg kemas nak cuci..acano?
Quote my_irina 3-6-2021 08:01 PM
If gelang pandora bole ke guna method sama???
Quote Missrarara 4-6-2021 09:47 PM
Thank you info ,
Quote Note8687 5-6-2021 01:56 AM
Bersih tu yelah, tp tak la bersinar mcm yg baru.
Quote cariplease 26-7-2021 09:57 PM
Good info tapi nak buat tu entahlah

Lihat semua komen(10)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-1-2022 07:13 AM GMT+8 , Processed in 0.078434 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top