CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Hiburan Filem & Drama Lihat artikel

Filem Upin & Ipin : Keris Siamang Tunggal Kutip 5.3 Juta Dalam Masa 4 Hari Tayangan

26-3-2019 11:55 AM| Diterbitkan: safriehalim| Dilihat: 22381| Komen: 201|Original author: Oleh: Safrie Halim

Description: Filem Upin & Ipin : Keris Siamang Tunggal Kutip 5.3 Juta Dalam Masa 4 Hari Tayangan.

Kredit Foto : Les Copaque
Selepas kejayaan Filem Misteri Dilaila dan Bikers Kental 2 mencatatkan kutipan yang memberangsangkan awal tahun ini, kini tiba giliran filem animasi Upin & Ipin : Keris Siamang Tunggal pula mencatatkan kutipan pecah panggung. Filem ini dikhabarkan telah berjaya mencapai kutipan RM5.3 juta dalam masa 4 hari tayangan, sejak ia ditayangkan pada 21 Mac Lepas.

Memetik laporan BH Online, Penerbit dan Pengarah Urusan Les Copaque Production Sdn Bhd, Burhanuddin Md Radzi melahirkan rasa kesyukuran di atas sambutan positif filem terbitannya dan berharap filem animasi Upin & Ipin : Keris Siamang Tunggal itu akan terus mendapat sokongan menggalakkan daripada peminat sehingga tamat tempoh tayangan sekaligus mampu mengulangi fenomena dan kemasyhuran judul terdahulu.

Upin & Ipin : Keris Siamang Tunggal merupakan filem animasi bergenre pengembaraan  dan merupakan filem keempat siri animasi Upin & Ipin selepas Geng: Pengembaraan Bermula (2009), Laksamana Upin & Ipin (2012) dan Upin & Ipin: Jeng Jeng Jeng! (2016).  Filem ini mengambil masa 5 tahun untuk disiapkan dan menelan perbelanjaan tertinggi dalam sejarah penerbitan filem tempatan dengan kos produksi sebanyak RM 20 juta.

Filem hasil kepakaran anak tempatan ini mengisahkan pengembaraan Upin dan Ipin bersama rakan-rakan ke sebuah kerajaan dongeng bernama 'Inderaloka'. Semasa pengembaraan ini mereka telah berjumpa dengan pelbagai watak dongeng seperti Raja Bersiong,  Bawang Merah Bawang Putih, Mat Jenin dan Pak Belalang.

Berdasarkan penilaian atau review yang dibuat oleh beberapa vloggers di Youtube, rata-rata mereka memberi rating yang baik untuk filem ini. Antara vlogger di Youtube yang memberi respon yang positif ialah vlogger dari saluran Tellygeram. Menurut vlogger tersebut, filem Upin & Ipin : Keris Siamang Tunggal adalah bagus dari segi aspek penceritaan dan penghasilan animasinya. Dia juga sangat berpuas hati dengan skor muzik dan lagu tema filem tersebut yang disifatkannya sangat berkualiti. Secara keseluruhan vlogger tersebut memberi markah 3.5 bintang.


Kepada mereka yang masih belum menonton dan mahu memanfaatkan musim cuti sekolah, filem ini adalah pilihan terbaik untuk membawa anak-anak anda ke pawagam kerana selain memaparkan budaya Malaysia dan cerita lipur lara yang semakin dilupakan ia juga penuh dengan nilai-nilai yang baik untuk diteladani dan tidak hanya bersandarkan elemen hiburan semata-mata. Filem ini juga sangat universal dan sesuai ditonton oleh pelbagai lapisan umur dan masyarakat. 


Selain ditayangkan di Malaysia, Singapura Dan Brunei, dikhabarkan filem ini juga akan ditayangkan di Indonesia, Vietnam, China dan Taiwan. Penulis berharap dengan kutipan yang memberangsangkan ini akan menjadi wow factor atau pemangkin untuk filem ini menembusi pasaran antarabangsa, sekaligus mengangkat filem animasi tempatan ke tahap yang lebih tinggi. - CARI
10

Bagus
8

Marah
8

Terkejut
8

Sedih
8

Lawak
10

Bosan

Friends Rank (52 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote msdummy.2018 26-3-2019 12:06 PM
Done tengok

Xsabar nk tunggu next project diaorg - puteri
Quote Minami2013 26-3-2019 12:23 PM
msdummy.2018 replied at 26-3-2019 04:06 AM
Done tengok

Xsabar nk tunggu next project diaorg - puteri

Bagi lah rating and review sikit...
Quote RatuDunia94 26-3-2019 12:27 PM
Best x.. ingat jumaat ni nk g tengok lah!
Quote teky 26-3-2019 12:28 PM
best x... tpi kalau da ber anak.. best ke x best wajib kene tgok... sian bebudak.. sbb tu bleh kutip 5.4 j
Quote seri_mawr 26-3-2019 12:37 PM
anak iols dah sibuk ajak tgk....dia punya bill board hala ke shah alam nun la punya pasal...anak iouls baca kat situ....
Quote love_warrior 26-3-2019 12:41 PM
done tgk... mmg best dan enjoy sepjg tayangan xde part yg boring.. 5bintang
Quote msdummy.2018 26-3-2019 12:48 PM
Pergi pun sb bw anklah.. Ank suka i pun suka... Tp not bad.. Cuma lagi Best pengembaraan upin ipin lah.. Sb ada abg salleh... Overall ok. Lagu mmg Best, animasi cantik, colourful... Cuma i dh boleh agaklah watak si jenin tuh siappa.. lepas 20-30min.... Dah balik br tau siapa jenin... Ada relate sikit jer dgn pengembaraan tuh... Sikit sgtlah... I Agak suka sb dia combine few citer klasik dlm filem tuh... Tema citer tuh i plg sula.. Maaf.. And i plg suka ending ms diaorg iklankan watak citer puteri...i must congrate all the team on their effort... I bangga kita ada keluaran product mcm ni... Tp adik ckp dia suka boboiboy.. Tp i suka lagi upin ipin dr boboiboy...
Quote umbut 26-3-2019 12:48 PM
Mlm ni nak bawak anak anak tgk.. Asal kartun je budak budak memang suka
Quote msdummy.2018 26-3-2019 12:50 PM
Pergi pun sb bw anklah.. Ank suka i pun suka... Tp not bad.. Cuma lagi Best pengembaraan upin ipin lah.. Sb ada abg salleh... Overall ok. Lagu mmg Best, animasi cantik, colourful... Cuma i dh boleh agaklah watak si jenin tuh siappa.. lepas 20-30min.... Dah balik br tau siapa jenin... Ada relate sikit jer dgn pengembaraan tuh... Sikit sgtlah... I Agak suka sb dia combine few citer klasik dlm filem tuh... Tema citer tuh i plg sula.. Maaf.. And i plg suka ending ms diaorg iklankan watak citer puteri...i must congrate all the team on their effort... I bangga kita ada keluaran product mcm ni... Tp adik ckp dia suka boboiboy.. Tp i suka lagi upin ipin dr boboiboy... Sebab upin ipin lebih dekat dgn kita..
Quote cicicumel 26-3-2019 12:53 PM
biasa je. alah mcm cerita Magika versi kartun masuk alam dongeng.
Quote dinopower2 26-3-2019 01:20 PM
cicicumel: biasa je. alah mcm cerita Magika versi kartun masuk alam dongeng.

jauh sgt nak banding magika... magika byk sgt cacatnya... tp first attempt consider okay

utk upin ipin terbaru dah berada level lain dah... kualiti animasi dah hampir sama level dgn animasi disney....

Quote ruffboyz 26-3-2019 01:23 PM
aku pergi ahad lepas bawak anak2. sebab dorang yg eksited nak pergi lepas tgk trailer kat youtube. tiket dewasa rm17+ kanak2 rm9, so aku bwak bini n 2 anak kenalah dlm rm53 (bayangkan lah yg ada 5-6 anak). Bagi aku xde lah best mana pon cerita dia, best lg boboiboy tp sebab anak nk tgk kan kita bwak je lah.. aku bg 2 bintang out of 5.
Quote dinopower2 26-3-2019 01:27 PM
teky replied at 26-3-2019 12:28 PM
best x... tpi kalau da ber anak.. best ke x best wajib kene tgok... sian bebudak.. sbb tu bleh kutip ...

best sgt2 ok..  motif yg kertu excited haha
sarat dgn jiwa melayu tuh... which is jarang dah tgk movie dgn nilai melayu yg tebal..,

suka watak mak si tanggang yg menyesal sumpah anak...  bab ni mmg org melayu nak ajar anak2 buat cite melampau2...  mcm sanggup ditelan batu belah psl kempunan telur ikan tembakul...   mah aku dulu slalu kutuk babak tu haha

byk benda lg yg bebudak takkan dpt tangkap...

obviously mmg byk scene reference dr movie mcm croods... portal ke dunia lain mcm zathura....  tp diolah dgn cun....

oklah rasa nak tgk lg haha
Quote Nsz1314 26-3-2019 01:30 PM
aku terhibur.. aku suka pulak lagu2 dlm filem tu.. rasa nak ikot menari sama time lagu keris sakti tu.. pastu animasi die pun super cantik.. tp jgn high expectation sngt la utk jln cerita dia. bg aku cite ni best utk budak2 tngok , at the same time org dewasa pun boleh terhibur sama
Quote mdhelmi 26-3-2019 01:34 PM
anak yg suka tgk tu anak umur bape?
aku bg anak2 aku umur 4 dgn 6 tahun tgk trailer cite tu diorg xminat langsung walaupon dia suka upin ipin
mungkin upin ipin yg diorg kenal cite2 kat kampung durian runtuh tu je
kalo ada fantasi2 ni diorg tgk mcm pelik
Quote lee_sakura 26-3-2019 01:36 PM
aku nk tgk movie ni tp lps musim cuti sekolah ni la...
Quote mixed 26-3-2019 01:38 PM
dinopower2 replied at 26-3-2019 01:27 PM
best sgt2 ok..  motif yg kertu excited haha
sarat dgn jiwa melayu tuh... which is jarang dah tgk  ...

best ke nok jumaat nk bw anak2 pg
ernie zakri watak apo dlm tu
npk sheol gigih pomot film ni
Quote msdummy.2018 26-3-2019 02:11 PM
dinopower2 replied at 26-3-2019 01:20 PM
jauh sgt nak banding magika... magika byk sgt cacatnya... tp first attempt consider okay

utk up ...

Tq dino... Thats why i said im proud with them.. Kita almost dah boleh beat kartun dr luar.. Lagipun message kita sgt kuat..dan paling penting upin ipin masih kekalkan tradisi Melayu kampung... Slain dr kg boy, kartun mana lagi repesent culture nie??? Bukan senang weh nk buat animasi...
Quote chikumanis 26-3-2019 02:18 PM
mdhelmi replied at 26-3-2019 01:34 PM
anak yg suka tgk tu anak umur bape?
aku bg anak2 aku umur 4 dgn 6 tahun tgk trailer cite tu diorg x ...

aku bawa anak3 aku yg 10t, 7t n 3t...memula 3t tanya, yg durian ke? aku jwb, bukan...ni cerita pasal keris..

biasa dia akan tido kalau bosan, tapi dia x tido pun..segar bugar matanya..gelak pun gelak...siap ajak tengok lagi sekali..

10t n 7t usah cakap la, fokus je tengok skrin layar depan mata..

tp sbb sound efek dlm wayang tu mcm speaker pecah, aku bagi 3* dari 6* (asyik2 5* je kan)

Lihat semua komen(201)




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-1-2022 06:28 AM GMT+8 , Processed in 0.088253 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top