CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

"Muslim Lokek Tak Nak Kongsi Raya" - Netizen Marah 'Ex-Muslim' Bangga Sambut Raya

20-6-2018 03:25 PM| Diterbitkan: Cari-Nurulain| Dilihat: 9067| Komen: 54|Original author: Oleh: Ain

Description: Aduh, parah! Semakin ramai 'ateis Islam' membuat kemunculan di laman sosial dan berbangga dengan gelaran bekas Muslim yang dibawa mereka.
Aduh, parah! Semakin ramai 'ateis Islam' membuat kemunculan di laman sosial dan berbangga dengan gelaran bekas Muslim yang dibawa mereka.




Terbaru, pengakuan seorang pengguna Twitter yang mendakwa dirinya kini lebih gembira menyambut raya sejak bergelar bekas Muslim mencetuskan pelbagai reaksi netizen.



Foto: FB Resepi Sedap Bawang Channel/Twitter


Apa yang menakutkan dan membimbangkan masyarakat adalah ramai pihak menyokong tindakannya itu. Menerusi komen netizen, Wyatt sering memuat naik posting yang meluahkan rasa bangganya sebagai bekas Muslim.


Seram bila banyak komen yang sokong dia


"Dengan segala hormatnya di atas "kebebasan beragama", saya dengan rendah hati meminta anda menasihati Encik Wyatt supaya menyambut perayaan lain yang lebih sesuai dengan kepercayaan ateis anda,"
komen netizen.




Malangnya, banyak pihak terpesong dan memandang serong kepada umat Islam yang kononnya 'lokek', tidak membenarkan penganut agama selain Islam untuk menyambut Aidilfitri.


Muslim lokek


"Betul, Wyatt E Coyote berhak menyambut apa jua perayaan. Raya bukan milik Muslim semata-mata,"
ujar netizen.





Bukan lokek, tapi tegas


"Bila tiada ilmu agama, sibuk buat agama sendiri. 'Free Thinker' merasakan diri mereka terlalu bijak,"
kata netizen.




Ramai yang tidak senang dan geram dengan kenyataan penyokong Wyatt.


Sejak bila raya bukan untuk Muslim?



Foto: Twitter

Persoalannya, adakah mereka (free thinker) sebebas yang mereka sangka? - CARI
7

Bagus
12

Marah
11

Terkejut
17

Sedih
17

Lawak
25

Bosan

Friends Rank (89 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote pearl.silver 20-6-2018 04:38 PM
Klu dah definition raya dia forgiveness n family..npe nk juga tunggu 1 syawal nk celebrate? Hari2 lain pun bole?
Quote MizzNaza 20-6-2018 04:50 PM
Gigihnya ada yang puasa lagi cos it was how they were raised? Berbuka tetap tunggu azan maghrib jugakah?
Quote aderaderker 20-6-2018 04:57 PM
Raya is about celebration.
Ko dah tak puasa nak celebrate pe benda?

Ko nak mintak maaf makan ketupat lemang segala bulan April pun boleh kan.
Tak yah nak tunggu 1 Syawal.
Quote besarkecik 20-6-2018 05:13 PM
Ni aku cerita, sumpah aku tak tipu.
Dulu aku pernah persoalkan kewujudan Allah, sampai satu tahap aku hampir tak percayakan Allah.
Satu hari aku nak sembahyang balik sebab nak jaga hati parents aku, aku tak ingat satu pun ayat alfatihah. Jenuh la aku dok ulang bismillah, tak jugak aku ingat.
Aku bukak al-Quran, aku baca & hafal, tapi bila nak sembahyang balik, terus aku lupa.
Masa tu, memang aku rasa diri aku hina, jijik, kotor. Aku nak menangis tapi air mata aku tak boleh keluar.
Baru aku sedar, alfatihah tu bukan untuk manusia yang tak beragama, solat bukan utk jaga hati manusia lain.
Lembut pun hubungan dengan Tuhan kena jaga.
Jangan sesekali bangga dengan ateis korang, sebab korang tetap akan cari Tuhan untuk pertolongan.
Quote syidasaleh 20-6-2018 08:27 PM
MizzNaza replied at 20-6-2018 04:50 PM
Gigihnya ada yang puasa lagi cos it was how they were raised? Berbuka tetap tunggu azan maghrib juga ...

Kan?gigih sgt nak justify sebab membesar mcm tu.kemon free thinker patut fikir cara lebih baik utk "improvise" pemikiran ikut cara sendiri.kata free kenapa nak terikat lg.
Quote syidasaleh 20-6-2018 08:31 PM
Teringat ada sorg kwn yg katanya athiest.dia anak imam kat melaka.berbf anak bilal sentul.gigih jugak justify kenapa free thinker bagai ni.alih2 balik kg pakai tudung.gambar ic pakai tudung.takde la free sgt.mcm ikut2 je.sbb bf nya athiest
Quote duffyduck 20-6-2018 11:33 PM
Ala egonya ni. Acah2 urban. Mohon buat wasiat jgn diurus mayat Cara Islam ok? Ko dah pandai ni mikir sendiri, nk mikir 1 hari utk celebrate pon x reti? Nk gak menempel kat raya org. shooooh! Semak
Quote ladybugz 20-6-2018 11:51 PM
Syok sendiri. Kasihan pun ade. Nauzubillah mintak dijauhkan jd mcm ni. Perasaan supremacy rase kononnya diri lebih hebat drpd org lain tu mmg patut dielakkan. Ni yg macam ni. Byk nya contradictions dlm statements tu. Dia berlawan dgn perasaan sendiri sehingga x jumpa cari jalan keluar dan terus menidakkan ape yg benar. Sentiasalah doakan diri terpelihara drpd tipu daya syaitan.
Quote grouper 20-6-2018 11:51 PM
Setakat main twitter boleh la..jom main forum cari ni tgk...mesti rentung kena bako ngan forumer kat sini
Quote riyadhK 21-6-2018 12:30 AM
Who are uuussssssss..
Quote annehuda 21-6-2018 09:08 AM
hari raya tak sama mcm krismas

krismas tu mmg perayaan ciptaan manusia.

hari raya aidilfitri ni perayaan org islam, sbb tu ms 1st syawal tu diharamkan utk berpuasa sbb Allah swt nk suruh kite sambut kemenangan berpuasa sebulan. kenapa berpuasa sbb tu salah satu rukun islam. dah ko ex-muslim, diam diam jelah takyah nk claim itu ini. menampakkan kebodohan diri sendiri je. kene kecam claim cyberbully plak
Quote gummygummy 21-6-2018 10:04 AM
islam itu mudah, tapi jangan dipermudahkan.
Quote tomaz 21-6-2018 10:13 AM
X de ke libtards cari nak membekap mamat ni?
Quote tomaz 21-6-2018 10:16 AM
Hanya sbb nak org tgk ko "open minded" maka berduyun yg sanggup tinggalkan agama. Org beragama close minded katanya. Padahal bkn muslim je ada agama. Byk lg agama lain tp kenapa nak salahkan islam semata. Moga kita di jauhkan dr fitnah dunia

Quote tri-max 21-6-2018 12:35 PM
kesian dia
allah akan bagi hidayah pada siapa yg dia kehendaki
utk yg free thinker nih, bukaklah al-quran tu dalami perintah2 ALLAH dalam tu
Quote pokaibanktokyo 21-6-2018 12:40 PM
Everytime a feeble minded weakling (atheist) types trash you want to make it an issue ?
Quote haryatie 21-6-2018 12:44 PM
Nauzubillahiminzalik...
Quote matchstick 21-6-2018 12:58 PM
pathetic ..dh xde perayaan sendiri raya yg bekas2 pun jadi lah ye dok
Quote tri-max 21-6-2018 05:34 PM
Alais replied at 21-6-2018 03:36 PM
Allah akan bagi hidayah pada siapa yg dia kehendaki

la nak kesian pon kena ada reason ke?
subject to personal feeling pon nk query... triple kesian

Lihat semua komen(54)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-6-2024 07:48 PM GMT+8 , Processed in 0.054148 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top