CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Setuju Atau Tidak, Apa Akan Jadi Bila Budak WeChat Mengundi?

22-6-2018 01:03 PM| Diterbitkan: Cari-Nurulain| Dilihat: 5103| Komen: 18|Original author: Oleh: Ain

Description: Berikutan cadangan had umur layak mengundi diturunkan kepada 18 tahun, laman sosial dibanjiri pelbagai reaksi daripada netizen dengan pendapat masing-masing.



Berikutan cadangan had umur layak mengundi diturunkan kepada 18 tahun, laman sosial dibanjiri pelbagai reaksi daripada netizen dengan pendapat masing-masing.




Rata-rata pengguna Twitter dilihat menolak cadangan berkenaan memandangkan remaja masih belum cukup matang untuk membuat keputusan di usia begitu.


Tengok geng Faiz Roslan dah la...


"Usia 18 tahun belum capai tempoh matang seseorang untuk menentukan parti politik mana harus dipilih.

"Saya berusia 18 tahun dan masih tak tahu apa-apa mengenai politik untuk menentukan kepimpinan kerajaan walaupun kami dah belajar,"
antara hujah netizen.





Malah, di usia yang begitu muda, ramai yang khuatir penilaian mereka akan mudah dipengaruhi unsur atau pihak tertentu.


Budak WeChat mengundi? Lagi senanglah nak pancing!


"Usia 21 tahun ke atas pun mengundi ikut trend, apatah lagi mereka yang berusia 18 tahun.

"Usia macam ni senang kena brainwash,"
ujar netizen.




Dalam masa sama, segelintir pihak bersetuju kesedaran mengenai politik diterapkan di peringkat sekolah.




Sementara itu, ada yang tidak terlalu menumpukan pada had umur, sebaliknya berharap kerajaan memperbaiki sistem pilihan raya bagi memudahkan pengundi di masa hadapan.


Foto: Twitter

Bagaimana pula dengan anda? - CARI
14

Bagus
10

Marah
11

Terkejut
9

Sedih
15

Lawak
16

Bosan

Friends Rank (75 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote chazey 22-6-2018 01:09 PM
Ok je. Biar meka prektis hapa yang meka blaja dalam subjek Pendidikan Sivik Dan Kewarganegaraan.
Quote netto_ 22-6-2018 01:16 PM
Aku ingatkan porumer yg bukak tered ni sekali wartawan cari.
Quote shernazz 22-6-2018 01:46 PM
Nnt perang ravers n hipster depan pusat mengundi
Uchux raver bz nak battle tiap pusat
Quote harkktuih 22-6-2018 01:48 PM
Lesen moto pun dah boleh amik umur gitu..
Quote nononcrux 22-6-2018 01:52 PM
tapi kebanyakkan 18 tahun mcm acah-acah dah  matang sgt
Quote besarkecik 22-6-2018 02:20 PM
Ni strategy nak menang kali kedua ke?
Quote Chesire_Epilog 22-6-2018 03:06 PM
Nanti banyak menyumbang kepada undi rosak
Quote Artemesiaa 22-6-2018 03:10 PM
Ok je kematangan bukan terletak pada usia seseorang individu tu sebab ada yang dah berusia pun masih tak matang2
Quote MariaClara 22-6-2018 03:15 PM
takpayah....undi yg cantik yg ensem je..tak semua tahu pasal politik..
Quote AbukRokok 22-6-2018 04:25 PM
18 tahun tak matang..silap2 masih duk bawah ketiak mak bapak... belum kenal erti kehidupan yg sebenar
Quote AbukRokok 22-6-2018 04:26 PM
da la budak2 wechat.... tiktok
Quote giyomi 22-6-2018 07:06 PM
Well klu diikutkan, budak wechat ni ttp tak matang bl usia dah 21, so to undi or not, makes no difference, ntah2 ramai dak2 ni tak mengundi pon.
Quote spiderman80 22-6-2018 11:50 PM
https://bm.cari.com.my/forum.php ... &highlight=undi

Thread dah ada.
Mohon @admin6 tolong merge kan.
Thank you.
Quote totokreturn 23-6-2018 12:11 AM
AbukRokok replied at 22-6-2018 04:25 PM
18 tahun tak matang..silap2 masih duk bawah ketiak mak bapak... belum kenal erti kehidupan yg sebena ...

Ko tgk cd blue pun umur 14... Dah mula suka pompuan balik rumah melancap sendiri pun umur 15.. Takkan 18 takleh mengundi... Biar mereka tahu pentingnya negara... Ko ingat budak2 raver tuh nak gi ngundi ker... Yg kepala takuk dah beruban pun ramai yg tak daftar mengundi lagi...
Quote jee72 23-6-2018 12:47 AM
Edited by jee72 at 23-6-2018 12:58 AM

Askar umur 18 dh boleh hntr gi berperang kan so dh boleh kot mengundi
Quote eizarz 24-6-2018 09:39 AM
apsal tak bagi lepas pandai tulis X je terus boleh ngundi..
Quote misscendol 25-6-2018 10:58 AM
Bukan semua budak 18 tahun main wechat... Sempit naw pemikiran
Quote mizruncing 25-6-2018 11:28 AM
firstly aku setuju sbb nk galakkan makin ramai rakyat mengundi. then bila pikir balik ade betol nya jgk umur 18 tak matang lagi. kang lg ntah pape dorg ni pangkah. buat sesak tmpt mengundi je. kang ade plak yg meraver, merempit n berperangai faiz roslan kt tmpt mengundi tu smpai menggangu ketenteraman tmpt mengundi. so i'm not agree with that

Lihat semua komen(18)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

13-6-2024 06:53 PM GMT+8 , Processed in 0.088591 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top