CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Cadangan Had Umur Pengundi Diawalkan Ke 18 Tahun Wajar Dipertimbangkan- PM

22-6-2018 11:32 AM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 2012| Komen: 10

Description: Kerajaan Pakatan Harapan mungkin bercadang had umur mengundi rakyat negara kita diawalkan dari umur 21 tahun ke 18 tahun.

Kerajaan Pakatan Harapan(PH) mungkin bercadang had umur mengundi rakyat negara kita diawalkan daripada 21 tahun ke 18 tahun. 


Semalam ketika ditemubual Malay Mail, Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad memaklumkan, minat dan kesedaran politik di kalangan orang muda negara ini semakin meningkat sepanjang musim pilihan raya umum lalu.

sumber : carian internet

Tun Mahathir yakin golongan muda yang sudah berumur 18 tahun mampu membuat penilaian yang tepat berikutan tahap pendidikan yang diterima turut membolehkan mereka berfikiran matang, oleh itu beliau berpendapat cadangan itu wajar dipertimbangkan.

“Kita ikut amalan negara lain. Merendahkan umur dari 21 kepada 18 tahun satu langkah besar, tetapi ia satu pengiktirafan kerana rakyat semakin bijak dan boleh membuat pertimbangan.”


Antara negara yang membenarkan pengundi berdaftar seawal 18 tahun adalah Amerika Syarikat, United Kingdom, Australia, India dan Iran.

Sementara di Asia Tenggara, negara Thailand dan Filipina sudah melaksanakannya.

sumber : carian internet

Di Malaysia, umur matang adalah 18 tahun, bermaksud seseorang individu boleh memandu, berkahwin, menandatangani kontrak dan boleh dibicarakan di mahkamah.

Namun Artikel 119(1) Perlembagaan Persekutuan mensyaratkan rakyat yang mencecah umur 21 tahun sahaja layak mengundi.- CARI


10

Bagus
10

Marah
10

Terkejut
10

Sedih
5

Lawak
9

Bosan

Friends Rank (54 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote armin 22-6-2018 01:52 PM
Oh no i dont agree. Dorg sgt mudah dipengaruhi and belum ckp matang lg
Quote Siti_Mustaqim 22-6-2018 03:20 PM
Orang muda..darah panas......entah apa apa Madey ni.....
Quote Maideen. 22-6-2018 03:54 PM
Bila difikirkan tentang  minat dan kesedaran politik di kalangan orang muda negara ini semakin meningkat, bagus juga jika cadangan ini di perbincangkan dengan serius.

Wallahualam.
Quote AbukRokok 22-6-2018 04:32 PM
muda sgt xmatang... baru je kluar sekolah... kerja pun blum baru nak kenal dunia luar yg sebenar
Quote creep_bite 22-6-2018 05:31 PM
Elok laaa rmi sikit pengundi baru untuk pru15 nnt...
Quote Shirley23 22-6-2018 05:57 PM
Kalau ada poll, I will vote No.
Quote satrianaga 22-6-2018 06:02 PM
Pengundi baru ni talian hayat PH sbb kebanyakan mereka tidak kenal sejarah politik malaysia. Lebih mudh utk dipengaruhi terutamanay telah tertanam dalam.mind set sekarang ni BN = Rasuah.
Kalau org2 lama mereka tahu masih ada didalam BN yg berjuang utk rakyat hanya sebilangan sahaja yg merosakan negara.
Quote Elle_mujigae 22-6-2018 06:26 PM
Edited by Elle_mujigae at 22-6-2018 06:28 PM

tadi baca snippet ni kat Malaysiakini...

If you can be tried in criminal court as an adult at 18, there is no reason why you cannot vote at that age, said Pakatan Harapan chief secretary Saifuddin Abdullah.


https://www.malaysiakini.com/news/430776

make sense pendapat beliau...kalau remaja umur 18 tahun dah dibicarakan sebagai orang dewasa kat mahkamah, kenapa bila bab voting je terus kata mereka ni tak matang lagi...?..
Quote munchkin 24-6-2018 02:39 AM
Oh lah tu....
...
Quote aciik 25-6-2018 10:19 AM
setuju sangat..sekurangkurangnya dorang tau tipu menipu dlm politik ni.....janji2 kosong politik...nak turun harga minyak..nak buang tol....

Lihat semua komen(10)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT


Artikel Terpanas Minggu ini

ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-2-2023 01:41 AM GMT+8 , Processed in 0.072567 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top