CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Mana Kertas Undi Saya? Media Sosial Kecoh Dengan Tanda Pagar #SPRtipu

8-5-2018 05:54 PM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 8934| Komen: 86

Description: Kurang dari 24 jam sebelum rakyat Malaysia mengundi pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14), media sosial kecoh dengan beberapa pihak yang menyatakan rasa tidak puas hati terhadap Suruhanjaya Pilihan R ...
Kurang dari 24 jam sebelum rakyat Malaysia mengundi pada  Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14), media sosial kecoh dengan beberapa pihak yang menyatakan rasa tidak puas hati terhadap  Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).


Kebanyakan dari mereka berada di luar negara dan merupakan pengundi pos. Tidak kurang juga penduduk dalam negara yang layak mengundi tapi masih tidak menerima kertas undi pos.

Foto: Twitter
mStar Online melaporkan, kelewatan tersebut menimbulkan persoalan sama ada kertas undi mereka akan diambil kira nanti.

Menurut SPR, sampul surat undi pos yang mengandungi kertas undi perlu tiba di pejabat Pegawai Pengurus masing-masing sebelum pukul 5 petang pada 9 Mei, sekali gus bermakna kertas undi yang tiba selepas pukul 6 petang Rabu tidak akan dikira.


Luahan perasaan itu disertakan dengan gambar sambil memegang,  ‘Kertas undi saya di mana?’ yang disertai dengan tanda pagar #SPRtipu.
Seorang pengguna Twitter menulis, : “Saya mencari mana-mana rakyat Malaysia yang terbang dari Milan ke Kuala Lumpur hari ini atau esok yang boleh bawa pulang kertas undi saya dan serahkan kepada ahli keluarga saya di KLIA.”

Seorang lagi menulis, “Saya dapat kertas undi pada Isnin 7 Mei kira-kira pukul 2.30 petang (waktu Timur). Saya buat undi dan dapatkan jiran saya untuk tandatangan di bahagian ‘saksi’, dan saya bergegas ke ***** (syarikat pengangkutan ekspres). Kakitangan beritahu saya kertas undi hanya akan tiba di alamat pada 10 Mei pukul 6 petang."

Seorang lagi menulis di Facebook, “Baru telefon khidmat kurier dan saya akan menerima kertas (undi) saya esok (Selasa). Tidak pasti pukul berapa. Ini bermakna satu hari untuk menghantar pulang. Lawaknya. SPR sepatutnya memastikan semua orang berhak untuk mengundi. Tetapi sekarang mereka jelas mensabotaj undi pos." -CARI

9

Bagus
4

Marah
6

Terkejut
4

Sedih
13

Lawak
4

Bosan

Friends Rank (40 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote akubest 8-5-2018 03:32 PM
yolah nokkk
tempat akak semalam baru dapat..
pakai DHL pon tak kkan sempat sampai esok.

sib baikla ada insan2 nak balik mesia yg berhati molia pi collect kotas2 undi.
semoga tuhan merahmati ko dekkkk baik hati.
flight dia malam ni...
busy la mcDonalds yg dia standby tu.
mesti McD tu pelik dah kenapa bizi kedai aku ari ni hahhahaha

Quote grizz 8-5-2018 03:33 PM
spupu iolls pon kt Netherlands kte xdpt ketas undi gak..
agak nye kapal tebang yg bwk ketas undi tu terhempas kot..
Quote luvemedaa 8-5-2018 03:37 PM
Mcm2 lahh. Iols nervous 1st time ngundi. Awuuuu
Quote CiliPadiSedap 8-5-2018 03:59 PM
akubest replied at 8-5-2018 03:32 PM
yolah nokkk
tempat akak semalam baru dapat..
pakai DHL pon tak kkan sempat sampai esok.

duk afrika ke sis? tahniah boleh cikcur selalu kt safari world
Quote CiliPadiSedap 8-5-2018 03:59 PM
luvemedaa replied at 8-5-2018 03:37 PM
Mcm2 lahh. Iols nervous 1st time ngundi. Awuuuu

bawa towel dik kalau nervous sangat takut berpeluh susah juga.
Quote akubest 8-5-2018 04:07 PM
CiliPadiSedap replied at 8-5-2018 03:59 PM
duk afrika ke sis? tahniah boleh cikcur selalu kt safari world

aprika kampung sis.
rumah sis biasa la kat Hollywood.
ni tgh ngopi ngan anak2 sis yg ramei ni kat Malibu
Quote timbang 8-5-2018 04:11 PM
tiap kali pru fitnah yang sama. ni semua geng bershit punya fitnah

ada je benda dorang nak fitnah

bossan arrrrrrr



Quote CiliPadiSedap 8-5-2018 04:12 PM
akubest replied at 8-5-2018 04:07 PM
aprika kampung sis.
rumah sis biasa la kat Hollywood.
ni tgh ngopi ngan anak2 sis yg ramei ni ka ...

kim salam artis hollywood uqasha pahang angelina jojolie
Quote timbang 8-5-2018 04:14 PM
nampak tak siapa yang demo??

kaum2 kuning tu jugakkk

muka2 sama ahli bershittt kuat menipoooooooo








Quote Modngengade 8-5-2018 05:23 PM
akubest replied at 8-5-2018 08:07 AM
aprika kampung sis.
rumah sis biasa la kat Hollywood.
ni tgh ngopi ngan anak2 sis yg ramei ni ka ...

pprt sgt chur di Malibu,  akak lebih prefer chur di Venice Beach, sambil usha2 abam sado

Quote CARI-MRO 8-5-2018 05:54 PM
Kurang dari 24 jam sebelum rakyat Malaysia mengundi pada  Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14), media sosial kecoh dengan beberapa pihak yang menyatakan rasa tidak puas hati terhadap  Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).


Kebanyakan dari mereka berada di luar negara dan merupakan pengundi pos. Tidak kurang juga penduduk dalam negara yang layak mengundi tapi masih tidak menerima kertas undi pos.


Foto: Twitter


mStar Online melaporkan, kelewatan tersebut menimbulkan persoalan sama ada kertas undi mereka akan diambil kira nanti.


Menurut SPR, sampul surat undi pos yang mengandungi kertas undi perlu tiba di pejabat Pegawai Pengurus masing-masing sebelum pukul 5 petang pada 9 Mei, sekali gus bermakna kertas undi yang tiba selepas pukul 6 petang Rabu tidak akan dikira.


Luahan perasaan itu disertakan dengan gambar sambil memegang,  ‘Kertas undi saya di mana?’ yang disertai dengan tanda pagar #SPRtipu.

Seorang pengguna Twitter menulis, : “Saya mencari mana-mana rakyat Malaysia yang terbang dari Milan ke Kuala Lumpur hari ini atau esok yang boleh bawa pulang kertas undi saya dan serahkan kepada ahli keluarga saya di KLIA.”






Seorang lagi menulis, “Saya dapat kertas undi pada Isnin 7 Mei kira-kira pukul 2.30 petang (waktu Timur). Saya buat undi dan dapatkan jiran saya untuk tandatangan di bahagian ‘saksi’, dan saya bergegas ke ***** (syarikat pengangkutan ekspres). Kakitangan beritahu saya kertas undi hanya akan tiba di alamat pada 10 Mei pukul 6 petang."




Seorang lagi menulis di Facebook, “Baru telefon khidmat kurier dan saya akan menerima kertas (undi) saya esok (Selasa). Tidak pasti pukul berapa. Ini bermakna satu hari untuk menghantar pulang. Lawaknya. SPR sepatutnya memastikan semua orang berhak untuk mengundi. Tetapi sekarang mereka jelas mensabotaj undi pos." -CARI


Quote akubest 8-5-2018 06:15 PM
Modngengade replied at 8-5-2018 05:23 PM
pprt sgt chur di Malibu,  akak lebih prefer chur di Venice Beach, sambil usha2 abam sado

nak usya abam sadoo mana nyeeehhhhh
ni nampak ni anak bederet macam2 kalerrrr
Quote zidane_ziege 8-5-2018 06:17 PM
Dah la kena paksa undi pos..kertas undi pun tak kunjung tiba..
Quote tobby 8-5-2018 06:24 PM
Thread dah ada. Lambat keretapi ke?
Quote precious_chicas 8-5-2018 06:34 PM
akubest replied at 8-5-2018 03:32 PM
yolah nokkk
tempat akak semalam baru dapat..
pakai DHL pon tak kkan sempat sampai esok.

Sama juga di Qatar ni.
Quote tobby 8-5-2018 06:51 PM
timbang replied at 8-5-2018 04:11 PM
tiap kali pru fitnah yang sama. ni semua geng bershit punya fitnah

ada je benda dorang nak fitnah ...

Dorang yg protest ni tak sedar kot zaman Madey tak wujud pun OVERSEA POSTAL BALLOT. zaman najib baru najib buat benda ni. Hehe  ..  Benda ni baru saja diperkenalkan.  
Quote tobby 8-5-2018 06:52 PM
timbang replied at 8-5-2018 04:14 PM
nampak tak siapa yang demo??

kaum2 kuning tu jugakkk

This protest in the UK organized by BERSIH with an appearance from Clare Brown (who is not even a Malaysian nor a voter here) where 30 supposedly Malaysians participated is one reason why all Malaysians MUST reject Pakatan and their gang.

These traitors to the country intent on sabotaging Malaysia and our reputation does not care this protest was held outside Tourism Malaysia's London office - a place which was supposed to draw tourists to Malaysia and boost our economy.

Watching these scumbags collaborating with the English women to sabotage our country makes me very angry.

And plus, they are just complaining that the ballot papers arrived late - not that they never arrived and that there is still time to lodge your postal votes.

They don't even realize that under Mahathir, it was not even possible for them to have overseas postal votes which were introduced under Najib's reforms in 2013 who allowed such votes starting in GE13.

It is ironic that without Najib, these people wouldn't even have the chance to be happily protesting that their overseas ballot papers were late - since there would NOT be such papers in the first place.

Pakatan leaders and their supporters have no problems in bad-mouthing and sabotaging our country while overseas.

LSS.

#REJECTPAKATANHARAM
Quote tobby 8-5-2018 06:55 PM
Untungnya zaman ekonomi najib..  Beribu2 rakyat malaysia di london rupanya.  Mana korang dapat duit?  Hehe
Quote timbang 8-5-2018 07:00 PM
tobby replied at 8-5-2018 06:51 PM
Dorang yg protest ni tak sedar kot zaman Madey tak wujud pun OVERSEA POSTAL BALLOT. zaman najib ba ...

zaman madey dulu, nak undi kena balik malaysia

habis beribu2

tapi monyet2 ni kan mudah lupa

nak buet camno


Lihat semua komen(86)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-7-2022 02:39 PM GMT+8 , Processed in 2.347865 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top