CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Video@CARI Hiburan Kini Lihat artikel

Suara Penyanyi Baru Tak Sehebat Penyanyi Dulu?

9-3-2016 02:22 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 10991| Komen: 52

Description: Kebanyakan suara penyanyi baru kita hari ini biasa sahaja, kebanyakan mereka juga boleh menyanyi tapi cuma dari segi teknikal sahaja yang bagus.


  

                     Artikel: TS LOO l  Video: Firdausz & TS LOO Suntingan Visual: Firdausz



Kebanyakan suara penyanyi baru kita hari ini biasa sahaja, kebanyakan mereka juga boleh menyanyi tapi cuma dari segi teknikal sahaja yang bagus. 

Nak dibanding dengan penyanyi lama boleh dikatakan jauh beza. Bezanya penyanyi lama kekal lama, penyanyi baru datang dan pergi mengikut musim.

Penyanyi otai antarnya seperti Jamal, Saleem, Hattan, kita dengar saja intonasi suara mereka, kita boleh kenal tapi penyanyi hari ini susah kita nak kenal sebab tak ada 'trademark'. Itulah yang membezakan antara penyanyi dulu dan sekarang.

Begitu juga dengan penyanyi era 50an sampailah ke era 90an. Kita boleh kenal suara P Ramlee, Momo Latif, Normadiah, Saloma, Hail Amir, Latif Ibrahim, Sharifah Aini, DJ Dave, M Daud Kilau (Datuk), A Ramlie dan penyanyi-penyanyi popular 60an lainnya.

Kebanyakan mereka punya 'trademark' yang tersendiri dari segi suara terutamanya.- CARI Infonet


29

Bagus
31

Marah
21

Terkejut
31

Sedih
24

Lawak
16

Bosan

Friends Rank (152 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote nashrudean 9-3-2016 02:32 PM
Penyanyi laki ok je. Yg sampah penyanyi pompuan
Quote tomet05 9-3-2016 02:41 PM
diva dah tegur ..
Quote piao 9-3-2016 03:14 PM
Edited by piao at 9-3-2016 03:16 PM

[youtube]koOt6Azkg0E[/youtube]

mcm plak n budak ini? artis yg sgt baru tp sedap je suara
Quote RatuDunia94 9-3-2016 04:58 PM
bukan takat suara.. Lagu pun mcm sampah.. Lirik duk ulang2 dr awal sampai habis.. "lepaskanlah..lepaskanlah..lepaskanlah..lepaskanlah..lepaskanlah..lepaskanlah..lepaskanlah..lepaskanlah.."
Kalo setakat duk sebut tu je ank buah unur 5 tahun pun reti..
Quote BelovedTaeyeon 9-3-2016 05:23 PM
Temuramah la komposer veteran.

Orang awam apa la sangat.

Dayangku Intan unik suara dia.

Ramai tak kenal artis2 veteran.


Tak minat Aliyah tapi lagu2 OST dia syahdu.

OST filem 'Jwanita', hampir2 cam suara Jac Victor.
Quote yellowsky 9-3-2016 06:33 PM
suka suara wann unik.
Quote cingai 9-3-2016 07:23 PM
Edited by cingai at 9-3-2016 07:28 PM

Thanks to technology....giteww

https://youtu.be/G2Rhh_4GZmU
[youtube]https://youtu.be/G2Rhh_4GZmU[/youtube]
Quote pauliza 9-3-2016 08:12 PM
penyanyi baru ,dengar kat radio OK .live hauk .cth masa AME aritu .
Quote enchikfitz 9-3-2016 08:16 PM
Diva2 baru yg i respek sebab live lagi better than recording:

1. Dayang
2. Jac
3. Misha

X pernah x bagus.
Quote sashabeepg 9-3-2016 08:19 PM
Lagi2 si aj tu bila nyanyi live hancurrrrrrr.....
Quote doubleA 9-3-2016 08:34 PM
setuju dgn pakcik janggut putih baju putih tu, penyanyi skg suara lebih kurang iols dengar sama jah, tak boleh nak beza ni suara sapa.

antara contoh penyanyi baru suara takda trademark yg muncul kat AME tu
Quote freakyskinny 9-3-2016 09:52 PM
Ade je penyanyi baru girl yg bagus... But.. Kurang komersial value..
Lagu jenis same je... Ballad..

What the industry need is.. Better innovative composer.
Quote hyie 9-3-2016 11:17 PM
apa definisi 'suara sedap'?

btw, lagu2 zaman sekarang kan ala2 cakap2 je kan...celah mana nak dengar keupayaan sebenar vokal seseorang penyanyi pon xtau la...
Quote najibsemah 10-3-2016 09:37 AM
suara level kaki karaoke jamban aje artis skang

tapi ada la some yg ada trademark sndiri

cuma akhir2 ni macam srupa je lbih kurang

#artisbaruceroi
Quote ColbyRaikkonen 10-3-2016 09:46 AM
Setuju sangat...
Dalam AME hari yg segment penyanyi baru lagu hati Hati, jangan jangan, etc...dah boleh jadi bukti

Sebab suara yang ala ala....lagu pun terpaksa la jenis ala ala jerk.

Orang kalau jiwa tengah tension...dengar lagu diorang lagi tension...

Quote billionman78 10-3-2016 09:48 AM
lagu memberi kesan besar pada intonasi suara..

sekarang ni composer lagu dan lirik banyak hasilkan lagu yang kononnya catchy, senang hafal and mudah dinyanyikan.
tu yang sekarang ni lirik tah apa2. cara nyanyi pun senang je..

"terpulanglah nak jadi apa, nak jadi hantu, nak jadi buayaaaaa"
"oh lepaskanlah..lepaskanlahhh..lepaskanlaaa hatikuuu.."

zaman dulu punya lagu liriknya lain macam sikit..lagu pun kalo tak kena Tarik nafas panjang2 mmg tak sah..

itu bezanya
Quote chinta89 10-3-2016 10:34 AM
retis skg, bak kata penyanyi nora harus bterima kasih kat autotune. kalau nyanyi live mmg hancusss..


bg iols,.. bebudak ksg nyanyi suara bila dgr xleh detect sape penyanyi. tp kalau suara jamal abdillah, saleem, nora, n bbrpa nama tersohor tu, kalau dgr je kita dh cam. ygtu baru di kelas tersendiri.
Quote Minami2013 10-3-2016 11:16 AM
Lagu sekarang byk yg catchy2... sbb tu budak2 umur 4-5 tahun dah boleh nyanyi full lagu2 sekarang...

Tapi masalah nya walau pun tak memerlukan vokal yg mantap, tapi kualiti suara tahap orang nyanyi dlm bilik air je bile live... org nyanyi kat karaoke lagi best...
Quote Hessa 10-3-2016 11:27 AM
bila daya kreativiti yg dihasilkan komposer tk seiring dgn kecanggihan teknologi...maka terhasil lah lagu + penyanyi yg biasa2 sahaja..

Lihat semua komen(52)




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

26-5-2022 01:27 PM GMT+8 , Processed in 8.635044 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top