CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Video@CARI Hiburan Kini Lihat artikel

Filem Aksi Vs Drama Cinta – Layan Yang Mana?

26-10-2015 06:54 PM| Diterbitkan: CARI-IIN| Dilihat: 4683| Komen: 13

Description: Terpengaruh dengan watak dan cerita tersebut
Oleh Izzah Abbasy





Filem atau drama menjadi pilihan anda? Jika filem, rata-rata rakyat Malaysia biasanya memilih filem antarabangsa dan menonton drama cinta di televisyen sebagaimana slot Akasia TV3 yang menjadi pilihan ramai.

Namun, sejak akhir-akhir ini, filem Malaysia juga telah naik setanding filem antarabangsa seperti Filem Polis Evo yang 'meletop kebabomm' di panggung wayang baru-baru ini dengan mencatat kutipan tertinggi 2015 setelah berjaya mengutip RM8 juta sejak ditayangkan di pawagam 17 September lepas.

Menurut pandangan Shahiezy Sam,

Melihat kepada kutipan Polis Evo sekarang, saya rasa kami boleh mengalahkan ‘The Journey.

Tahun ini, kutipan filem Malaysia tidak memberangsangkan langsung tetapi kutipan yang dibuat oleh Polis Evo memberi sinar baru kepada industri filem yang seakan hampir mati. Diharap lebih banyak filem akan berjaya mendapatkan kutipan cemerlang seperti ini untuk menyemarakkan industri filem negara.


Terdahulu, filem KL Gangster, Abang long Fadil juga turut mendapat sambutan kerana ia merupakan filem aksi. Namun, filem seram, cinta dan komedi kurang mendapat sambutan.

Berbeza pula dengan drama di Malaysia, rata-rata rakyat Malaysia lebih gemar menonton drama bergenre cinta. Drama tersebut majoriti diadaptasi daripada novel cinta keluaran penerbitan di Malaysia. Ia sememangnya menjadi kegilaan dalam kalangan remaja perempuan dan wanita. Sehinggakan pelakon yang membawa watak sesuatu cerita tersebut turut diangkat menjadi idola kerana terpengaruh dengan watak dan cerita tersebut.

Bukan itu sahaja, novel tersebut juga popular dan sememangnya novel paling laris dijual pada tahun sebelumnya. Pembaca novel semestinya akan melihat drama yang telah diapatasi daripada novel mereka minati dan melihat jalan cerita drama tersebut, sama atau tidak seperti dalam novel.

Apabila mendapat 'rating' tinggi, drama ini turut akan diulang tayang dan ditonton lagi oleh pencintanya berulang kali.

Filem aksi tiada adegan peluk cium keterlaluan tetapi muncul kutipan laris berbanding filem genre lain.

Drama cinta mempunyai adegan panas, seperti peluk cium mendapat jumlah penonton tertinggi.

Adakah pengarah mahupun penulis skrip harus meneruskan filem aksi atau drama cinta sahaja untuk pasaran Malaysia? - CARI Infonet


15

Bagus
9

Marah
15

Terkejut
10

Sedih
6

Lawak
11

Bosan

Friends Rank (66 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote starbee 27-10-2015 11:17 AM
filem aksi... kalo filem romantis blh tgk kat mane2 channel je...
Quote Artemesiaa 27-10-2015 11:45 AM
Filem aksi sebab kalau filem cinta dah boleh agak jalan ceritanya
Quote piao 27-10-2015 03:30 PM
lucah sgt skg drama... lagi2 tv3
Quote DaisyD 27-10-2015 07:21 PM
baik tengok aksi dari cinta. cinta ni klise sangat, dah boleh agak ending lagi lagi kalau dari novel
Quote jelitaqasyah 28-10-2015 01:01 PM
tengok aksi la..asyik cinta je.. meluat!!!!
Quote bianglala 28-10-2015 01:03 PM
semestinya filem aksi...
Quote romyjoe 29-10-2015 12:41 AM
a.mkom smua........
Quote romyjoe 29-10-2015 12:42 AM
☆☆☆☆☆
Quote romyjoe 29-10-2015 12:45 AM
hai smua..... ok ka☆
Quote intriQue 29-10-2015 08:35 AM
Aksi lah opkoz
Quote billionman78 29-10-2015 11:21 AM
boringlah tengok citer cinta..tema yang sama

curang, rampas tunang orang, rebut kuasa..hmmm

Quote Teru2Bozu 29-10-2015 01:23 PM
cinta??
Quote 1a1a1a 25-11-2016 05:53 AM

Lihat semua komen(13)




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-7-2022 06:30 PM GMT+8 , Processed in 0.080477 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top