CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Bangkok Bakal Tenggelam Dalam Masa Dua Dekad

24-7-2015 11:44 AM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 5872| Komen: 15

Description: Bangkok yang terkenal sebagai salah destinasi popular dunia dijangka bakal tenggelam dalam masa dua dekad.
Oleh Adib Za

Bangkok yang terkenal sebagai salah destinasi popular dunia dijangka bakal tenggelam dalam masa dua dekad.

Ini adalah disebabkan perkembangan kenaikan paras air laut, memetik laporan Astro Awani.

Hal ini juga disebabkan faktor pembinaan bangunan pencakar langit dan industri yang berkembang pesat di kota itu.

(Sumber foto: l2i)


Ia dilihat sebagai 'beban' kepada tanah di sekitar kota Bangkok, tambahan pula ia sedang dinaiki air pada kadar 10 mm setahun. 

Bagaimana jika perkara ini benar-benar terjadi? - CARI Infonet
18

Bagus
19

Marah
22

Terkejut
10

Sedih
21

Lawak
30

Bosan

Friends Rank (120 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote zulka 24-7-2015 09:47 AM
kalau camtu kelantan pun kena gak la
Quote zulka 24-7-2015 09:47 AM
kalau camtu kelantan pun kena gak la dop..
Quote dcruins 24-7-2015 09:56 AM
ini semua salah Justo????  
Quote dubuk 24-7-2015 10:07 AM
tiada yang mustahil
Quote Peya 24-7-2015 10:07 AM
Jakarta pon sama erk bakal tenggelam
Quote Tok_Batin 24-7-2015 10:24 AM
Sama problem dengan Zakarta. Dijangka tenggelam 2050

http://www.article.home.detektif ... 2050-itu-nyata.html

Ancaman Jakarta Tenggelam 2050 Itu Nyata (Ilustrasi: Okezone) Ancaman Jakarta Tenggelam 2050 Itu Nyata JAKARTA – Sebagian wilayah Jakarta akan tenggelam pada 2050. Hal itu bisa terjadi jika pemerintah dan instansi terkait tidak melakukan tindakan apa-apa.

"Kalau kita di sini hanya diam saja, sebagian dari ibu kota negara kita Jakarta dan simbol Jakarta (Monas) tahun 2050 akan tenggelam. Monas ini bukan arti tenggelam, tapi akan banjir di wilayahnya," ucap Menteri Perekonomian Chairul Tanjung (CT), di Muara Baru, Jakarta, Kamis (9/10/2014).

Menurut CT, hal ini dikarenakan semakin turunnya permukaan tanah serta naiknya air laut karena perubahan iklim. Untuk itu, pembangunan Giant Sea Wall ini cukup membantu untuk mencegah banjir di wilayah Jakarta khususnya banjir rob di utara Jakarta.

"Jakarta adalah ibu kota kita. Pasti pemerintahan dan ekonominya berpusat di sini. Bayangkan kalau Jakarta itu karena setiap tahun tanahnya turun dan naiknya air laut karena iklim, daerah yang tenggelam akibat air laut juga pasti bertambah," ujarnya.

CT berharap, dengan diresmikannya Giant Sea Wall tahap pertama ini, dapat menanggulangi masalah yang terjadi di Jakarta terutama untuk Jakarta kawasan Utara. "Doakan saja, ini baru tahap A, masih ada beberapa tahap lagi yang akan kita kerjakan," tukasnya
Quote revolusi_30 24-7-2015 10:25 AM
Jadi venice la lepas ne.
Quote hanakikan 24-7-2015 03:29 PM
Ala tak bole lah nak pergi go go club lagi
Quote axl_bach 24-7-2015 03:31 PM
Bio. Betik, now. Bangkok. Akan. Sama. Level. Dgn. Ipoh. Yg. Hadkan. Limitasi. Tinggi. Bangunan. <20. tingkat.....
Quote nh83 24-7-2015 03:34 PM
malaysia jugak tak terkecuali..dunia dah akhir zaman..
Quote meeza83 24-7-2015 03:41 PM
hmmmmm takut plak bila pikir yang kita semua akan tenggelam
Quote BlueEagle 24-7-2015 04:06 PM
kena belajo berenang la macam ni..
Quote GhostWalking 24-7-2015 06:19 PM
semua pindah Malaysia?
Quote famri7 24-7-2015 06:21 PM
zulka replied at 24-7-2015 01:47 AM
kalau camtu kelantan pun kena gak la

Ayoo bimbo nya sis..ko ingt paras laut mcm kentut ka? Orang2 terdekat jah kena..sah2 la singapork lembah klang pelbagai bakal mendapat cash jua.
Quote famri7 24-7-2015 06:22 PM
Boleb la berniaga atas rakit secara besaran2 sis..kita harus positif

Lihat semua komen(15)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

16-7-2024 10:43 AM GMT+8 , Processed in 0.057858 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top