CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Kenduri Kahwin Sederhana Seperti Fahrin Ahmad

24-7-2015 11:13 AM| Diterbitkan: CARI-IIN| Dilihat: 19059| Komen: 77

Description: Cuti sekolah adalah waktu yang sesuai untuk mengadakan majlis perkahwinan. Sanak saudara sudah pastinya pulang ...
Oleh Izzah Abbasy

Cuti sekolah adalah waktu yang sesuai untuk mengadakan majlis perkahwinan. Sanak saudara sudah pastinya pulang untuk berkumpul dan menziarahi keluarga yang ada. Menjadi tanda tanya apabila perancangan untuk berkahwin disoal dengan pelbagai soalan antaranya; "bila majlis?" "jemput ramai tetamu tak?" "buat besar-besaran ke?" "hantaran guna jenama apa?". Bunyi semacam mudah dan lancar sahaja. Tetapi, tuan badan yang menanggung. Yang pasti, ukur baju di badan sendiri. Buat sekadar yang mampu.

Selebriti Fahrin Ahmad telah menjadikan contoh yang baik apabila dia dan isteri tidak membuat sebarang hantaran. Ini menjimatkan bukan? Malah, yang wajib diutamakan dahulu. Jom, intai majlis yang sederhana yang dah pun terlaksana di negara kita ini.

Kredit Foto : trekselebritihits.com

Kredit Foto : www.budiey.com


Kredit Foto : beautifulnara.com

Islam itu tidak menyusahkan umatnya. Islam adalah agama yang mendidik dengan cara yang terbaik. Bersederhanalah pada yang kurang mampu. Ia lebih membahagiakan kelak.


Kredit Foto : dhiyauqalbii.blogspot.com

CARI Infonet

10

Bagus
23

Marah
19

Terkejut
29

Sedih
17

Lawak
31

Bosan

Friends Rank (129 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote merrissa 25-8-2014 04:04 PM
Salam

ader je orang yang buat kecil kecilan tapi mana kita nak tau dah nama pon kecil-kecilan kan
lain la artis, satu malaysia tau...x gitu
Quote DOUBLE7 25-8-2014 04:42 PM
ada jgk cuma xramai la... tapi kecil2an pon ok je janji nnt lepas kawen xde tanggung hutang bagai...
Quote cheeky_meal 25-8-2014 04:54 PM
buat y wajib sudah........y grand2 tu kdg2 hutang keliling pinggang jugak...sesaje nk lawan makcik senah belakang rumah...

note: semua nak up je..pas kwen makan megi..sekian..
Quote mautau 25-8-2014 05:22 PM
cheeky_meal posted on 25-8-2014 04:54 PM
buat y wajib sudah........y grand2 tu kdg2 hutang keliling pinggang jugak...sesaje nk lawan makcik s ...

Dah abis wajib dah aku rasa.. tp tu aku muskil tu..ramaiii jugak org yg masih bertanya bila nak buat majelis.
Quote mautau 25-8-2014 05:27 PM
DOUBLE7 posted on 25-8-2014 04:42 PM
ada jgk cuma xramai la... tapi kecil2an pon ok je janji nnt lepas kawen xde tanggung hutang bagai... ...

Itula. Kecik2 sgt knuri aku tu.  Pastu belah laki aku pun kenuri simple panggil semua rakan2 yg masih keep in touch. Punnn ada jugak soalan yg belah aku bila nk buat majelis. Padahal akad n kenuri nikah aku dia dtg kot cuma xde pelamin dan hantaran2 bagai sume la..

Aku dah ckp awal2 mmg xde. Tp kenapala masih ada soklan begitu lg.

Adakah sbb aku seorg yg bekerja jd aku mesti brbelanja bagai nk rak utk majelis besar2an. Huhu
Quote cekgihani 25-8-2014 06:28 PM
Ko jwb aje
"Nape..ko nak taja pelamin ke?"
(Sambil gelak2)
Quote Johnyblaze87 25-8-2014 08:16 PM
Ah korang ni semua pandai la dan2 semua bajet ok.
Bila tang sendiri mula lah korang nk pelamin itu, nk hantaran 8 balas 20, nk wat kat dewan tu dewan ni, skrg lom turn korang ye laaahhhh bukan main xnk hutang bagai.
Quote mautau 25-8-2014 09:07 PM
Johnyblaze87 posted on 25-8-2014 08:16 PM
Ah korang ni semua pandai la dan2 semua bajet ok.
Bila tang sendiri mula lah korang nk pelamin itu, ...

Amboi mcm geram je bunyi nye. Hehe. Aku nikah mmg xde pelamin. Hantaran pun x mintak. Duit hantaran lagi la x demand.

Tu yang aku pelik ramai sgt tanya bila nak wat majelisnya wlpun aku dah ckp kenuri kecik2 tu je.
Quote cmf_blingblings 26-8-2014 12:38 AM
merrissa posted on 25-8-2014 04:04 PM
Salam

ader je orang yang buat kecil kecilan tapi mana kita nak tau dah nama pon kecil-kecilan kan ...

Ana Rafali tu nikah dan kenduri kat masjid ja
Quote mystica 26-8-2014 12:46 AM
biasanya nikah kecil2an n hantaran pun takde org panggil nikah gantung. maknanya later akan buat majlis. tp ada je nikah gantung yg aku pernah pegi. smpi skrg dh 3-4 tahun kahwin tak buat2 majlis. org pun lupa. nanti org lupa la yg u punya. nak2 ada anak esok.


kalau aku pun prefer simple wedding. tak nak membazir. tp hantaran nak la hehe

Quote faraway1 26-8-2014 04:16 AM
me buat kecik aje, buat syarat aje dengan saksi dan imam,
kenduri kesyukuran kemudian me pegi honeymoon..
my mom verylah tak happy tapi me no hal,
bila me kata itu, maknanya itu.. tak da sapa boleh ubah
walaupun my parent.

my jiran sampai sekarang tanya bila kenduri nya
9 tahun dah makcik... nak kenduri menda

belah my laki, kami jemput dalam 30 orang aje...
kek pun simple cam dalam gambar my id ni..

penting no hutang walau sesen pun...
Quote awanjingga 26-8-2014 10:14 AM
ada je..sepupu lelaki aku nikah je ..panggil org masjid , makan roti canai..

sempoi giler....

Quote ikaizraa 26-8-2014 11:01 AM
dlm perkahwinan, ape yg plg penting is akad nikah. majlis tu pulak bersederhana lbh afdal......
InsyaAllah kalau jd thn dpn aku kahwin, aku nk buat dlm keadaan yg sederhana.
Quote tanak-balik 26-8-2014 11:16 AM
ikaizraa posted on 26-8-2014 11:01 AM
dlm perkahwinan, ape yg plg penting is akad nikah. majlis tu pulak bersederhana lbh afdal......
In ...

huhu..sederhana ko tu maksudnya cemana weyh??
Akad nikah saja ke kat masjid??
Quote suka2 26-8-2014 11:28 AM
kawan aku kawin simple je. mula2 nak buat majlis akad nikah kat mesjid pastu tukar venue buat kat pejabat agama. pas nikah buat jamuan minum pagi ngn staf2 kat situ. esoknya buat jamuan ala2 openhouse je kat rumah. masak laksa ngn nasik ayam. bukak 1 khemah je jemput jiran2, sedara2 dekat dgn kawan2 yg rapat  je. baju kawin pun jahit sendiri buat baju kurung je. mekap pun sendiri. kenduri pesen gini haruslah org mengata macam2 assume kena tangkap basah semua. untung kawan aku lepas kawin takyah menyewa bertahun2. duit kumpul puluh2 ribu nak buat kerja kawin dah tukar jadi downpayment beli rumah.
Quote Deff_Lepak 26-8-2014 12:04 PM
kecik2 cukup..

aku kawen dulu... lepas kawen menung sbb duit dh abih (tu pun buat belah pmpuan jer)
nk balik kg aku lps kawen pun harap duit salam yg dorg bg direct kt kitorg..

kena pulak lepas hari aku nk balik Pak Lah naikan harga minyak.... oooo seksa wey.

bagi aku ok dah ko buat tu kecik2. kadang2 org tak paham..... mintak la dorang sponsor
sdp sgt bercakap..
Quote alaa 26-8-2014 12:24 PM
pada aku ok je kalau org nak buat simple2 ni. bagus. duit tak membazir, yang penting benda wajib dah settle.

tapi yang nak buat meriah pompampompam pun aku ok je. yang menanggungnye masing2 la kan. muahahaha (kes diri sendiri)
Quote ikaizraa 26-8-2014 12:34 PM
tanak-balik posted on 26-8-2014 11:16 AM
huhu..sederhana ko tu maksudnya cemana weyh??
Akad nikah saja ke kat masjid??

plan aku cmni, nikah kt rmh. pastu ade la mini pelamin utk amik gmbr.
kira aku takde sanding la. nikah pastu trs jamuan mkn2 utk tetamu & mini pelamin tu utk amik2 gmbr jer. simple kan? huhu

mcm kes kawin aku, dia nikah dulu, siap ade mini pelamin la. ms dia nikah bln 6, konon nk buat resepsi bln 9, tuptap dia pregnant, dia kata postpone. last2 anak dia da slmt kuar & resepsi pun x buat. hehe. org pun xde tny2 dah.
Quote ikaizraa 26-8-2014 12:36 PM
alaa posted on 26-8-2014 12:24 PM
pada aku ok je kalau org nak buat simple2 ni. bagus. duit tak membazir, yang penting benda wajib dah ...

pd aku kehidupan lps kawin tu lg byk nk pakai duit.
mcm bdk ofis aku ni nk kawin siap buat personal loan puluh ribu. last2 lps kawin, nk beli nasi utk lunch pun catu, sehari xleh lbh dr 5rgt. kuangkuangkuang

Lihat semua komen(77)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-1-2023 11:52 AM GMT+8 , Processed in 0.092557 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top