CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Setuju Ke Sijil Nikah Ibu Bapa Pihak Lelaki Pun Perlu Dikemukakan?

13-10-2021 06:19 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 3761| Komen: 134

Description: Tular di Twitter mengenai isu hanya pihak perempuan sahaja yang perlu melampirkan sijil nikah ibu bapa dalam urusan permohonan perkahwinan, manakala pihak lelaki tidak perlu berbuat demikian.
Tular di Twitter mengenai isu hanya pihak perempuan sahaja yang perlu melampirkan sijil nikah ibu bapa dalam urusan permohonan perkahwinan, manakala pihak lelaki tidak perlu berbuat demikian.


Gambar hiasan

Hal ini menimbulkan isu berbangkit oleh seorang pengguna Twitter yang dikenali sebagai Shakila Schon, yang berkongsi pandangannya tentang permasalahan ini.

Shakila akui dirinya terkejut apabila mengetahui prosedur permohonan perkahwinan sebelah perempuan, perlu menyediakan sijil perkahwinan ibu bapanya manakala sebelah lelaki tidak perlu disertakan bersama..

Pengguna Twitter ini turut persoalkan isu nasab keturunan bukan saja perlu diketahui pada sebelah pengantin perempuan sahaja, malah sebelah pengantin lelaki juga perlu untuk mengelakkan berlakunya terkahwin adik-beradik sendiri dikemudian hari.





Tweet Shakila juga telah mendapat perhatian peguam syarie Atikah Rashid, yang turut bersetuju dengan isu yang dibangkitkan oleh Shakila. Peguam syarie ini  turut mengatakan sudah tiba masanya permohonan kebenaran berkahwin dinaiktaraf.

Selain itu, peguam syarie Saizah Zakaria juga berpendapat kedua-dua belah pihak perlu sertakan sijil nikah ibu bapa masing-masing bagi mengelakkan sebarang isu berbangkit dikemudian hari kelak.



Betul juga , kedua-dua belah pihak kena sediakan sijil nikah ibu bapa supaya tiada isu terkahwin dengan pertalian darah sendiri berlaku. Ini isu berat dan harus dititikberatkan oleh pihak berkaitan, apatah lagi telah berlaku kes-kes sebegini di Malaysia.


Sumber: Murai

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote ~boolean 13-10-2021 06:26 PM
isu twitter bukan isu semasa. Pergi humban masuk bod kongsi tular lah!

Quote Minami2013 13-10-2021 06:28 PM
Jgn sulitkan lagi apa yg dah dimudahkan..

Quote CiliPadiSedap 13-10-2021 06:51 PM
jgn buka thread time rentas negeri
Quote JohnyEnglish 13-10-2021 06:54 PM
Aku rs yg paling penting skrg ni sijil vaksin 2 dose utk setiap family member kedua belah pihak.sbb klu kawin negeri lain2 x blh nk rentas.nk pgi minang pn x blh.sskjp ok la diorang kawin sesama sndiri je kan
Quote kakikuDibibirmu 13-10-2021 07:00 PM
Senang lagi nikah mut'ah
Quote missyL 13-10-2021 07:07 PM
Seelok nye mane bole dipermudahkan urusan.
Mudah kn lah je.
Knp lah nk create nonsense isu.
Bkn nye baru setahun dua pn
Bbnu baru nikah grow up la.
Quote nakkomenjugak 13-10-2021 07:12 PM
Make sense.

Mintak kedua2 sekali kan memudahkan
Quote Ciktiekus 13-10-2021 07:12 PM
[quote]Minami2013: Jgn sulitkan lagi apa yg dah dimudahkan..[/quot

Benda mmg mudah tp disulitkan oleh lelaki2 tak bertanggunjawab yg menyumbang anak sana sini hingga berlaku nikah sama adik beradik sendiri..dan kesimpulannya anak jugak yg kena tanggung kesusahan tu semata2 nak trace the wali yg tak pernah involve pn dalam hidup die..setuju?
Quote KIM.K 13-10-2021 07:24 PM
Kalau status anak luar nikah tapi adik beradik haram berkahwin ke?
Sebab status ALN ni halal kawin dgn ibu bapa dia kan.
Bermakna syariat dah bagi keringanan pada umat yg tak bersalah.
Quote ellejo 13-10-2021 08:07 PM
islam tu kasi list wali berpuluh2 supaya senang buat keputusan. utk memudahkan hidup si perempuan tapi pejabat agama yg sulitkan keadaan. kalo takde si ayah, ayah taknak wali, ayah tak tahu dimana, tak pernah jumpa, ayah takpernah ada dalam hidup ko ganti jela dgn wali seterusnya dan seterusnya sampai dah takde jalan lain. apa masalahnya? pejabat agama cukup suka mensulitkan keadaan.
tapi mereka2 ni pegi suruh jugak carik si bapak tu. tu masalahnya.

Quote Lagubestbest 13-10-2021 08:47 PM
tu la.. penyelesaian yahudi bagi korang tak nak.. baik cucuk mikrocip dalam vaksin je senang. nanti mikrocip boleh sync dengan phone/mysejahtera segala data susur galur semua boleh baca.
Quote nolya 13-10-2021 09:15 PM
Islam sangat2 menjaga kesucian keturunan nasab ummahnya maka wali menjadi salah satu rukun nikah.  Wali hakim/kadhi  boleh  menikahkan bagi  yg  tak ade wali iaitu  mereka di kalangan  anak angkat non-muslim,  anak tak sah taraf, atau wanita muallaf atau wali mujbir tak dpt disusuli atau enggan  menikahkah ataupun pasangan menikah lari.

Hari ini  pejabat kadhi menerapkan aturan untuk  dikemukakn bersama surat  nikah  ibubapa   tentulah ada maslahah  untuk diperbetulkan dn memperbaiki  amanah tugas.  Mungkin juga untuk memastikan taraf pengantin pompuan itu sendiri atau ingin mengelak drp terjadinya perkahwinan adik beradik.  Sekilas memang nampak menyusah/menyulitkan, tetapi jika diteliti bolelah diibaratkan 'susah dulu senang kemudian'.  Urusan nikah kawen tak boleh dianggap mudah kerana ini melibatkan keturunan nasab yg akan  juga berakibah kpd inst. keluarga.
Quote MontanaHannah 13-10-2021 09:39 PM
ada baik buruk nya

itu saja nak cakap

tp kalau tanya aku pun aku meluat banyak sangat birokrasi


kalau kahwin dgn warga asing ko lupuskan terus hak keistimewaan warganegara xkira lelaki atau waniita ,itu sangat penting dan bermanfaat pada negara!

Aku xkahwin dalam negara aku xkan tertakluk dengan  birokrasi nikah kahwin tanahair.


Quote nolya 13-10-2021 09:44 PM
KIM.K replied at 13-10-2021 07:24 PM
Kalau status anak luar nikah tapi adik beradik haram berkahwin ke?
Sebab status ALN ni halal kawin  ...

Kalau si Wati itu ALN, kemudian bersaudara dgn lelaki yg lahir dari raim ibunya, maka mereka adalah saudara seibu, tidak dianggap saudara kandung. Wali nikahnya ialah wali hakim.

Tentang ALN yg dikatakan boleh mengawini bapa biologisnya, saya berpendapat bahawa aturan begitu adalah sbg satu hukuman untuk menyedarkan  penzina betapa rendahnya kesalahan berzina, apa lagi kalau sampai melahirkan zuriat di luar nikah.  Pun begitu, belum pernah terjadi seorang bapa biologi menikahi anak benihnya sendiri. Itu sebab orang2 dulu mengambil berat menyemak dn menyusun galur pasangan yg mau berkahwin. Begitulah beratnya Allah mau memperingatkan golongan Adam dn Hawa supaya jgn berzina, "Wa la takrabuz zina" apa lagi kalau sampai terhamil si Hawanya. ALN tak boleh didaftarkan sbg waris faraid, tak boleh diwalikan oleh bapa biologisnya sekalipun kalau makayahnya sudah menikah.

Quote MsOren 13-10-2021 09:49 PM
Macam2, so anak luar nikahh ni hidop mcm tekanan, sampai nak kahwin pun kena dimalukan ke
Quote KIM.K 13-10-2021 09:50 PM
nolya replied at 13-10-2021 09:44 PM
Kalau si Wati itu ALN, kemudian bersaudara dgn lelaki yg lahir dari raim ibunya, maka mereka adala ...

Maknanya salah sorang status ALN hukumnya halal berkahwin adik beradik.

Jadi sebenarnya kita tak perlu semak nasab ALN sebab Allah dah bagi ruksah. Benda tu aib dan torturous lagipun dia kawin dengan sapa2 pun tetap sah
Make sure status wali yg betul je takut terbatal nikah
Quote MsOren 13-10-2021 09:54 PM
Org pejabatt agama ni gila duittt, org gi nak nikahh dorg sibuk bagitahu duit tips kena bagi berapa kat tok kadi kat staff dorg yg jd saksi, hadap sgtt duit org muka tak tahu malu padahall dah ada gajii
Quote nolya 13-10-2021 10:12 PM
MontanaHannah replied at 13-10-2021 09:39 PM
ada baik buruk nya

itu saja nak cakap

Maaf cakap ye. Bagi wnm yg menikah di luar negara dn menetap di sana memanglah tak akan terikat dgn peraturan negara M'sia.  Namun sbg seorang Islam yg mau berpegang kpd hukum dn syariat, tentu saja keyakinan tidak harus dipersendakan. Keyakinan dn tauhid seseorang itu tidak harus bertukar ganti walau berada di hujung dunia sekalipun. Maaf kalau cakapan saya tidak berkenan dgn pendapat anda.





Quote MontanaHannah 13-10-2021 10:16 PM
nolya replied at 13-10-2021 10:12 PM
Maaf cakap ye. Bagi wnm yg menikah di luar negara dn menetap di sana memanglah tak akan terikat dg ...

Hoiiiiiiiiiii bangang
Aku ini Muslim

memanglah aku xkan berkahwin di Malaysia sebab bakal suami aku bukan orang Malaysia

dah kenapa ko sentap?

mak ayah aku bukan menetap di Malaysia

sudah tentu majlis akad nikkah aku akan diadakan di tempat ayah aku  (wali) berada

Bila pula aku  berkata-kata bertentangan dengan hukum agama

cisssssssssssssssss

ko punya komen serupa manusia kesurupan makan smapah tp harap kenyang makan nasi

Babi !!!!!!!!





Lihat semua komen(134)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

17-10-2021 04:44 AM GMT+8 , Processed in 0.086589 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top