CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Wow, Cheese Tart Masak Dalam Kuali Viral Ini Dapat Lebih 40 Ribu Share!

27-4-2018 05:32 PM| Diterbitkan: Cari-suzy| Dilihat: 9222| Komen: 21|Original author: Oleh: Ayu

Description: Teringin nak makan cheese tart tapi nampak macam remeh je pembuatannya. Kulit pastri pula jika tidak pandai gentel boleh jadi terlalu keras atau sangat rapuh. Nak resepi mudah? Cuba resepi ini yang di ...


Teringin nak makan Tak Keju atau Cheese Tart, tapi nampak macam remeh saja pembuatannya. Kulit pastri pula, jika tersalah gentel boleh jadi terlalu keras atau sangat rapuh. 

Nak resepi mudah? Cuba resipi ini yang dikongsikan Azlina Ina. Resipi ini bukan sahaja mendapat ribuan komen, malahan dikongsikan semula kepada lebih 40 ribu pengguna Facebook!

Wow, menarik sangat ke resipi ini? Jom kita lihat. 


Foto: Facebook Azlina Ina


Bahan-bahan Pastri:
1/2 cawan mentega atau majerin
2 cawan tepung gandum 
1 sudu kecil garam
1 biji telur


Cara-cara:

1. Gaulkan mentega, tepung gandum dan garam sehingga sebati.





2. Masukkan telur dan adunkan sebati.




3. Kemudian, tekankan atas permukaan kuali. Gunakan senduk bulat begini. Tekankan bahagian tepi menggunakan jari. 



4. Ratakan bahagian tepi menggunakan garpu. 



Bahan-bahan Cheese:
Bahan A
125g cream cheese 
1/2 cawan susu segar atau whipping cream 
3 biji kuning telur
1/2 cawan susu pekat
1sk esen vanilla

Bahan B
1 sudu besar tepung jagung
¼ cawan susu segar


Cara-cara:

1. Kisar bahan A.



2. Bancuhkan bahan B.
3. Kemudian, masukkan bahan B ke dalam bahan A dan kacau rata.
4. Tuangkan bancuhan tadi ke atas kulit pastri.


5. Tutup rapat permukaan tat, kecilkan api supaya kulit tidak hangus. Masak sehingga 30-35 minit. 


6. Apabila filling mengeras dan kulit sedikit garing,menandakan tat sudah masak. 
7. Boleh dimakan terus atau didiinginkan terlebih dahulu. 


Wah, mudahnya nak buat cheese tart. Selepas ini, tiada lagi alasan perkakas tak mencukupi, tiada bahan dan sebagainya. Guna kuali pun boleh lah! - CARI


Kredit resipi: Facebook Azlina Ina
20

Bagus
21

Marah
17

Terkejut
25

Sedih
29

Lawak
16

Bosan

Friends Rank (128 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote grizz 27-4-2018 05:47 PM
wah..bole cube ni..
Quote chazey 27-4-2018 06:03 PM
Vavavah ai like! Kaka nak terai!
Quote pumpkingirl 27-4-2018 06:50 PM
Wah tak tahu crust tu blh msk gitu. boleh try.tp tak suka cheese.nk tukar ke lemon tart.
Quote chazey 27-4-2018 07:12 PM
pumpkingirl replied at 27-4-2018 06:50 PM
Wah tak tahu crust tu blh msk gitu. boleh try.tp tak suka cheese.nk tukar ke lemon tart.

Buat tat kastad buah pon sedap kot kan sis guna resopi ni.
Quote nooriesz 27-4-2018 08:07 PM
iols cube buat blueberry cheese tart.. crunchy la jugak tart wlupun dimasak cmtu..  kne pandai main api gakk..
Quote pumpkingirl 27-4-2018 09:25 PM
chazey replied at 27-4-2018 07:12 PM
Buat tat kastad buah pon sedap kot kan sis guna resopi ni.

Kan..apple tart pun boleh..atau coklat ditaburi badam..nyum
Quote DeeHanania 28-4-2018 10:33 AM
Sedap yer laahaaiii!!!{:childlike
Quote kuzaime 28-4-2018 02:00 PM
Page azlina ina ni best..mcm2 resepi n dia pun x kedekut ilmu..{:good
Quote minguk 28-4-2018 02:58 PM
I selalu buat tapi i letak custard and tambah pewarna kuning supaya lagi cantik..
Quote LautBiru52 28-4-2018 06:59 PM
Memang favourite aku ni. Tapi tak berani nak try. Karang patut base dia kaler coklat jd hitam pulak
Quote Elle_mujigae 28-4-2018 08:01 PM
sedapnyaaaaaaaaaa!....
Quote rosemawarku 28-4-2018 08:17 PM
wah.. boleh try ni.. kalau kita buat saiz kecil2 pn boleh ke guna resepi sama?
Quote Konahhh 28-4-2018 09:57 PM
Wow thank you for the recipe!
Quote tenderfly 29-4-2018 05:38 AM
pumpkingirl: Wah tak tahu crust tu blh msk gitu. boleh try.tp tak suka cheese.nk tukar ke lemon tart.

Bleh mix lemon ngan cheese, pun sodap
Quote lilac85 29-4-2018 03:12 PM
Senang tak nk alihkan cheese tart yg dah msk ats kuali ni ke dlm pinggan..melekat tak
Quote pearl.silver 29-4-2018 07:38 PM
lilac85 replied at 29-4-2018 03:12 PM
Senang tak nk alihkan cheese tart yg dah msk ats kuali ni ke dlm pinggan..melekat tak

Guna non stick pan sis
Quote lilac85 30-4-2018 08:11 PM
pearl.silver replied at 29-4-2018 07:38 PM
Guna non stick pan sis

Ok thanx sis hihihi..
Quote pinkypetal 1-5-2018 01:16 PM
Wah..tak sangka resepi agak mudah. Cantik pulak tu jadinye
Quote myakayina 2-5-2018 12:55 PM
helok kejadiannya...dah try..menjadi jgk ler..cuma aku letak perahan lemon sikit masam2 manis lemak gitu..lepas tu letak buah peach kat atas..aku sejukkan dulu then baru potong..api kena maintain kecik masa nak masak tu..

Lihat semua komen(21)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-2-2023 07:45 PM GMT+8 , Processed in 0.287215 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top