CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Kek Daripada Pulut Hitam. Rare Sangat, Tapi Sedap Ke?

27-4-2018 02:43 PM| Diterbitkan: Cari-Faizal| Dilihat: 7135| Komen: 8|Original author: Oleh: Faizal

Description: Biasa kita kenal bubur pulut hitam je. Agak jarang mendengar tentang pulut hitam dijadikan antara bahan didalam kek. Apalah agaknya rasanya kan? Apa kata jom cuba resipi kek pulut hitam yang mudah ini ...
Biasa kita kenal bubur pulut hitam je. Agak jarang mendengar tentang pulut hitam dijadikan antara bahan di dalam kek. 

Apalah agaknya rasanya kan? Apa kata jom cuba resipi kek pulut hitam yang mudah ini.

Foto: Google



Resipi Kek Pulut Hitam Mudah

BAHAN-BAHAN

250 gm gula kastor
200 gm marjerin cair
¼ sudu kecil garam
6 biji telur
1 sudu kecil emulsifier
200 gm tepung pulut hitam
2 sudu besar susu manis
1 sudu kecil serbuk penaik
½ sudu kecil serbuk vanila


CARA MENYEDIAKAN

1. Satukan telur, gula, garam, emulsifier dan pukul hingga kembang.

2. Satukan tepung, serbuk penaik, dan serbuk vanila, anjak dan tuangkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan.

3. Tuangkan marjerin dan susu, adun lagi sehingga sebati.

4. Sapukan loyang dengan marjerin dan taburkan tepung. Lapik pada bahagian bawah loyang dan tuangkan adunan.

5. Kukus selama setengah jam.

Selamat mencuba! - CARI 
19

Bagus
12

Marah
16

Terkejut
16

Sedih
17

Lawak
18

Bosan

Friends Rank (98 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote grizz 27-4-2018 02:49 PM
pe rse..cm menarik ni..
Quote laksmanabentan 27-4-2018 03:32 PM
sedap... kalau kat Bandung ada dijual kek mcm nih..
da pernah makan kalau yg di jual kat Bandung tu ler...
nama dia Bolu Kentan Hitam (Bahulu Pulut Hitam)
boleh try nih...

cuma emulsifier tu leh tukar dgn cream of tartar tak ya...
sbb mcm fungsi sama aja kan....
Quote LautBiru52 28-4-2018 10:57 PM
Nampak sedap la
Quote pearl.silver 29-4-2018 07:40 PM
laksmanabentan replied at 27-4-2018 03:32 PM
sedap... kalau kat Bandung ada dijual kek mcm nih..
da pernah makan kalau yg di jual kat Bandung tu ...

Emulsifier tu bkn ovalet ke
Quote laksmanabentan 30-4-2018 09:30 AM
pearl.silver replied at 29-4-2018 07:40 PM
Emulsifier tu bkn ovalet ke

ooooo ovalet... ok ok.. baru ler paham.. hihi..
Quote chicozinn 30-4-2018 09:40 AM
kaler srupa cam kek kukus milo..aduh, dapnye!!
Quote dewi_rina 1-5-2018 01:06 PM
Mesti sedap nie

I mmg feveret sgt pulut hitam .. bubur pulut hitam tu lama dah tak makan
Quote myakayina 2-5-2018 01:00 PM
sangat mudah buat..kt youtube pun ada tutorial..

Lihat semua komen(8)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

17-7-2024 09:44 PM GMT+8 , Processed in 0.047817 second(s), 37 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top