CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Skandal Kapal Selam: Bukan Didakwa, Hanya Disiasat- Razak Baginda

2-8-2017 03:17 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 3761| Komen: 26

Description: Sebelum ini, Kumpulan Suaram dari Malaysia dilaporkan membuat aduan pembuat kapal selam Perancis membayar komisen lebih RM570 juta kepada satu syarikat rahsia yang dikaitkan dengan Abdul Razak Baginda ...
Sebelum ini, Kumpulan Suaram dari Malaysia dilaporkan membuat aduan pembuat kapal selam Perancis membayar komisen lebih RM570 juta kepada satu syarikat rahsia yang dikaitkan dengan Abdul Razak Baginda, bekas kenalan rapat Perdana Menteri Najib Razak.


Memetik laporan Malaysian Insight, pihak Perancis memulakan siasatan pada tahun 2010 ke atas bekas pengerusi unit DCNI tentera laut Perancis, Philippe Japiot dan Jean-Paul Perrier, bekas ketua eksekutif pertahanan dan syarikat elektronik besar di Perancis.

sumber : internet

Sehubungan itu, menurut AFP yang memetik sumber kehakiman, Abdul Razak Baginda dilaporkan turut didakwa atas tuduhan sogokan dalam penjualan kapal selam ke Malaysia di Perancis pada 18 Julai.

Bagaimanapun, The Star melaporkan, Selasa lalu, Abdul Razak Baginda mengeluarkan kenyataan menjelaskan dirinya tidak pun didakwa oleh pihak Perancis, sebaliknya hanya dikenakan siasatan. 


Tambahnya, laporan media dari Perancis telah menimbulkan kekeliruan di kalangan masyarakat umum, ini kerana proses penghakiman Perancis adalah berbeza dengan Malaysia. 

Apa yang dimaksudkan "didakwa" (charged ) sebenarnya hanyalah membawa maksud "siasatan formal" atau formal investigation. 

"Kes jenayah pada prinsipnya, seseorang itu adalah dianggap tidak bersalah sebelum dijatuhkan hukuman,"

"Sebarang kes jenayah harus disertai dengan bukti yang kukuh dan bukan khabar angin yang tidak berasas."

Tegas beliau, dirinya bukan sahaja tidak melakukan apa-apa yang menyalahi undang-undang, malah tidak menerima rasuah. Jadi siasatan pihak Perancis ke atas dirinya amat dialu-alukan.- CARI


20

Bagus
12

Marah
13

Terkejut
8

Sedih
11

Lawak
13

Bosan

Friends Rank (77 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

ADVERTISEMENT

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote kentel 2-8-2017 03:29 PM
1lsggv.jpg
Quote pembisikmaut 2-8-2017 03:42 PM
Siasatlah terus...tetapi akan adalah balasan cash kepda siapa saja yg menghina dan mempermalukan imam besar...
Quote samisfar 2-8-2017 03:48 PM
Tunggu masa kau akan tiba
Quote dcruins 2-8-2017 03:55 PM
Edited by dcruins at 2-8-2017 04:02 PM

sudah2 laaaa pelobi2 industri jet fighter yg rapat dengan gomen France butthurt dengan deal jet rafale yg gagal tuuu, nak main blackmail guna media konon....

apa tak cukup lagi ke M'sia dah beli banyak dengan korang?? susah laaa sikit nak deal dengan industri military kat Europe ketika ni, banyak sangat pelobi2 dia yg korup, India pun dah rasa semua sepak terajang masa nak beli Rafale etc dengan France, ada jerrrr yg tak kena & tuduhan rasuah sini sana, sampai dokumen technical subs Scorpene mereka pun boleh jatuh kat tangan hackers etc.

Pelobi2 senjata kat sekitar europe ni desperate sangat sebab negara masing2 pun dilanda GDP flu entah dah berapa tahun, gomen pun pushed mereka untuk buat aggresive marketing etc....

Tuuu negara paranoid macam Israel haram pun ketika ni ada skandal dengan pelobi2 submarine German, PM Netanyahu mabuk punyerrr orang2 kuat kena siasat....
Quote dcruins 2-8-2017 04:01 PM
Kejap lagi France & konco2 nya keluar silat penjualan Kelapa Sawit pulak daaaa....guna machai2 Greenpeace etc dia, Robert Kuok pun boleh join sekali kalau nak....

Malaysia & Indonesia kena laaaa piiii hulur duit untuk melobi kat Eropah pulak tentang sawit ni....
Quote CiliPadiSedap 2-8-2017 04:08 PM
dcruins replied at 2-8-2017 04:01 PM
Kejap lagi France & konco2 nya keluar silat penjualan Kelapa Sawit pulak daaaa....guna machai2 Green ...

haah sawit pe cerita dia orang nak guna corn oil lepas ni? akak dah pening kepala nak tanam jagung ke sawit ni. dua2 benih ada
Quote dcruins 2-8-2017 04:11 PM
CiliPadiSedap replied at 2-8-2017 04:08 PM
haah sawit pe cerita dia orang nak guna corn oil lepas ni? akak dah pening kepala nak tanam jagung ...

Macam biasa laaa, Malaysia & Indon kena usaha hulur banyak2 dana kat pelobi2 sekitar Eropah laaaa tentang sawit ni, sama jerrr mentaliti mereka dengan Amerika, apa2 pun kena guna pelobi2 untuk perjuang atau promote sesuatu isu/policy......
Quote CiliPadiSedap 2-8-2017 04:16 PM
dcruins replied at 2-8-2017 04:11 PM
Macam biasa laaa, Malaysia & Indon kena usaha hulur banyak2 dana kat pelobi2 sekitar Eropah laaaa  ...

cmtu ek? kiranya pesawit cm akak ni patut syukur sebab ada IOI, robert kouk, and pelobi giant lain sebab kalau nk harapkan poket pesawit lain tak lepas tiket flight nak melobi.. melobi kt klia je lah

syok juga jadi org kaya main lobi2 ni
Quote dcruins 2-8-2017 04:24 PM
Edited by dcruins at 2-8-2017 04:29 PM
CiliPadiSedap replied at 2-8-2017 04:16 PM
cmtu ek? kiranya pesawit cm akak ni patut syukur sebab ada IOI, robert kouk, and pelobi gian ...

Semua pun bermula dengan pelobi kalau kat barat, kena hulur political donation banyak2, politician mereka pandai guna "Foundation" atau "charity" sebagai tempat letak political donation tu semua, sedang kan benda tu sama gak dengan akaun peribadi,cuma ada layer2 yg mengelirukan rakyat biasa dia jerrr eg. ala2 Panama Papers tuuu....

ni laaa fungsi pelobi, untuk hubungkan siapa2 pun dengan politician2 yg boleh mengundi policy, melobi untuk bagi green light penjualan senjata2 tertentu etc.

nak sabotaj negara sendiri pun boleh melalui pelobi....
Quote cmf_almondpecan 2-8-2017 04:29 PM
French legal system ni ikut sistem inquisitorial berbeza dengan komanwel yg pakai sistem adversarial. Istilah being placed under formal investigation tu dalam sistem Perancis membawa konotasi bahawa ada bukti yg kukuh dan konsisten walaupun tak semestinya kes ni akan sampai ke mahkamah utk bicara. Tp bg ahli politik Perancis, formal investigation ni kalau diaorg kena, calon yg tgh berkempen utk PRU akan tarik pencalonan dan kalau tgh jadi menteri, akan letak jawatan. Jadi, walaupun bukan didakwa, formal investigation dalam sistem Perancis mempunyai darjah keseriusan sedemikian.
Quote dcruins 2-8-2017 04:40 PM
sepantas kilat jerrr The Edge pi keluar artikel, sama macam hari tu......orgasm cepat sangat dengan perkataan "charged".
Quote lkick2113 2-8-2017 04:43 PM
dcruins replied at 2-8-2017 04:24 PM
Semua pun bermula dengan pelobi kalau kat barat, kena hulur political donation banyak2, politician ...

dah lama aku cdok cakap benda ni bro....foundation2 presiden amerika semua tu nak mengaburi rakyat je yang tu semua political donation untuk funding depa punya kempen presidential election......macam 'akaun peribadi' najib lah.....tapi ramai tak nak terima kata US bukan negara korup or apa nama baru TunM bagi tu kleptokrasi ka apa tu???
Quote dcruins 2-8-2017 04:43 PM
Pelobi2 senjata korup kat Europe kena maki2 jerrr oleh netizen negara haram Israel, panazzz sangat kes rasuah kapal selam ni kat sana sekarang.....

Apa nak buat, dah lama tak rasa GDP growth macam dulu2.....
Quote dcruins 2-8-2017 04:47 PM
Edited by dcruins at 2-8-2017 04:50 PM
lkick2113 replied at 2-8-2017 04:43 PM
dah lama aku cdok cakap benda ni bro....foundation2 presiden amerika semua tu nak mengaburi rakyat ...

memang laaaa, biasa nyerrr mereka ada dua account, satu account yg transparent untuk career politic & parti, satu lagi untuk peribadi macam Clinton Foundation etc.

Tu sebab DOJ Amerika & FBI bawah pemerintahan Obama berusaha keras untuk tutup kes email leak calon Presiden Hillary Clinton tuuuu, banyak sangat info2 derma politik kat Clinton Foundation tu, FBI James Comey dah kena paksa dedah live di tv lagi,Loretta Lynch tuuu siap kantoi jumpa Bill Clinton lagi,  korup gilerrrr.....
Quote lkick2113 2-8-2017 04:49 PM
dcruins replied at 2-8-2017 04:47 PM
memang laaaa, biasa nyerrr mereka ada dua account, satu account yg transparent untuk career politi ...

see......ni ye lah kleptokrasi tapi kat sini kleptokrasi tu najib.....
Quote dcruins 2-8-2017 04:53 PM
lkick2113 replied at 2-8-2017 04:49 PM
see......ni ye lah kleptokrasi tapi kat sini kleptokrasi tu najib.....

Kleptokrasi mereka banyak berlindung dalam foundation2, Trust etc tu semua, duit dalam tabung2 charity NGO hasil derma orang ramai pun mereka boleh convert untuk kegunaan peribadi/politik secara legal, DOJ pun tak der kuasa nak pi siasat sebab banyak layer.....
Quote lkick2113 2-8-2017 05:04 PM
dcruins replied at 2-8-2017 04:53 PM
Kleptokrasi mereka banyak berlindung dalam foundation2, Trust etc tu semua, duit dalam tabung2 cha ...

ni taktik macam bekas PM dulu buat je.....bila cerita pasal trustee ni lah
Quote pembisikmaut 2-8-2017 05:08 PM
CiliPadiSedap replied at 2-8-2017 04:16 PM
cmtu ek? kiranya pesawit cm akak ni patut syukur sebab ada IOI, robert kouk, and pelobi gian ...

Jika nak melobby caes kelapa sawit.. janga  libatkan indon sama sekali sebab produksi kelapa sasit indon saat ini sangatlah kecil dibandingkan malaysia....ingat .. masalah kelapa swit ..hanya malaysia yang berperan besar di dunia dan sangat dibormati pula se agai penghasil kelapa sawit terbesar di dunia...
Quote CiliPadiSedap 2-8-2017 05:17 PM
pembisikmaut replied at 2-8-2017 05:08 PM
Jika nak melobby caes kelapa sawit.. janga  libatkan indon sama sekali sebab produksi kelapa sasit ...

maaf ini kali pertama dengar perkataan indon. mungkin indon negara mundur yang tiada dalam peta dunia

Lihat semua komen(26)

Kategori Berkaitan

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

10-8-2022 06:21 PM GMT+8 , Processed in 0.089217 second(s), 32 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top