CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Nelayan Filipina Terjumpa Mutiara Paling Besar Di Dunia

26-8-2016 03:50 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 7088| Komen: 25

Description: Tanpa disangka-sangkakan, seorang nelayan miskin yang berasal dari Kepulanan Pahlawan, Filipina terjumpa sebuah mutiara gergasi.
Oleh : TS LOO


sumber foto: www.theguardian.com


Tanpa disangka-sangkakan, seorang nelayan miskin yang berasal dari Kepulanan Pahlawan, Filipina terjumpa sebuah mutiara gergasi. 

Difahamkan, ianya bukan sahaja terbesar di dunia malah nilainya juga mencecah lebih AS$100 juta dolar (RM402 juta).
 
Daily Mail melaporkan, nilai mutiara tersebut hanya diketahui selepas nelayan yang tidak dikenali itu membawa objek terbabit kepada kepada pihak berkuasa untuk diperiksa, baru-baru ini.


Dengan berat 34 kilogram, mutiara itu dianggap paling besar yang pernah ditemui oleh manusia setakat ini.

Menariknya, permata jenis sama pernah direkod sebelum ini iaitu Mutiara Lao Tze de-ngan berat 6.4 kilogram dan bernilai AS$35 juta (RM141 juta) turut dijumpai di perairan Pa-lawan pada tahun 1939 oleh seorang penyelam Amerika Syarikat.- CARI 





sumber info: www.theguardian.com
8

Bagus
18

Marah
13

Terkejut
9

Sedih
20

Lawak
13

Bosan

Friends Rank (81 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote zameyla 26-8-2016 04:12 PM
wow.....besarnya....mcamana nk buat cincin...
Quote zulka 26-8-2016 04:15 PM
wow..
kayo kayo kayo
Quote sabar_sabariah 26-8-2016 04:17 PM
so pakcik nelayan tu dapat RM402juta tu ke camne?
mutiara tak semestinya bulat ek..
Quote Artemesiaa 26-8-2016 04:21 PM
Wow besarnya kalau nak buat display je boleh le rosak lah kalau dipecahkan
Quote harisanis 26-8-2016 04:38 PM
mutiara tu akn jd milik nelayan tu @ camner?
Quote Joannalee 26-8-2016 04:41 PM
Besarnye... So skrg nelayan yg miskin akan jadi kaya ke?
Quote kikuri 26-8-2016 04:52 PM
wow... untunglah....
Quote toyaq_03 26-8-2016 05:02 PM
terus jadi kayaaa....hebat....
Quote @chik 26-8-2016 08:20 PM
Kayo la nelayan tu
Quote dauswq 26-8-2016 08:41 PM
palawan mmg tersimpan khazanah berharga

korg pergilah sekali..saksikan keindahan pantai el nido dan pulau2 disekeliling nya...

lagipun ade direct flight dr kl - puerto princessa dan kk - puerto princessa
Quote oppol 26-8-2016 09:59 PM
Macam cerita dongeng pulak.
Si miskin jumpa mutiara terus jadi kaya...
Quote amon_79 26-8-2016 10:15 PM
Kalao mutiara beso tu tiramnya beso mana ler plak...
Quote FARRAZOOL 26-8-2016 11:46 PM
Wow....34kg..rezeki
Quote MekArchana 27-8-2016 03:15 AM
Pakcik kayooo. Bertuah badan.
Quote mbhcsf 27-8-2016 03:59 AM
mother  o pearl tu  besar mana ye kalau mutiara tu  berjisim 34 kg  , 340N
Quote mbhcsf 27-8-2016 03:59 AM
amon_79 replied at 26-8-2016 10:15 PM
Kalao mutiara beso tu tiramnya beso mana ler plak...

yes , kan?


Quote cicicumel 27-8-2016 07:18 AM
Nelayan tu dptlah 0.005% drpd nilai tersebut..hehe
Quote DeeHanania 27-8-2016 02:12 PM
Waahh,besau yer!!buat 1 set loket,gelang tangan,cincin,tiara,jdik org kaya baru
Quote shop_girl 27-8-2016 04:42 PM
Teringat novel The Pearl karya John Steinback..pasal nelayan jumpa pearl besar yg rare pulak tu warnanya..instead of being a blessing, the pearl is like a curse to him and his family..

Lihat semua komen(25)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

30-5-2024 06:01 AM GMT+8 , Processed in 0.061776 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top